Nekada stroga vojna tajna: Titov bunker u Konjicu posjetiocima nudi putovanje u prošlost

Nekada stroga vojna tajna: Titov bunker u Konjicu posjetiocima nudi putovanje u prošlost

Nekada jedna od najvećih jugoslovenskih vojnih tajni, Titov bunker ARC DO u brdima nadomak Konjica autentično svjedoči prohujalim hladnoratovskim vremenima i posjetioce doslovno vodi u putovanje kroz vrijeme, javlja Anadolu Agency (AA).

Na desnoj obali rijeke Neretve u Konjicu nalaze se tri kamuflažne zgrade za ulazak u objekat izgrađen u unutrašnjosti brda iznad kojeg se uzdiže planina Zlatar. Riječ je o podzemnom objektu koji nosi naziv ARC, a što vojničkim rječnikom znači “armijska rezervna komanda“.

Podzemni grad u obliku potkovice i kodnog naziva “Istanbul“ građen je četvrt stoljeća i završen je 1979. godine kao sklonište za tadašnjeg predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita i vojni i politički vrh u slučaju nuklearnog rata.

Riječ je o najvećem skloništu te vrste u bivšoj Jugoslaviji, a mogao je izdržati atomsku eksploziju od 24 kilotone.

Inventar Titovog bunkera nije mijenjan, svi strojevi su sačuvani, telefoni, teleprinteri, kao i karte Jugoslavije na zidovima. Vrata, nekada tajnog vojnog podzemnog zdanja javnosti su otvorena prije pet godina, a posjeta tom kompleksu predstavlja svojevrsnu putovanje kroz prošlost.

Za izgradnju ovog bunkera Tito je potrošio 4,7 milijardi dolara, a bez potrebe da izađu na otvoreno u bunkeru je 350 osoba moglo živjeti šest mjeseci, a da im pritom ništa ne nedostaje.

Nekada stroga vojna tajna: Titov bunker u Konjicu posjetiocima nudi putovanje u prošlost

Tito za života nije uspio posjetiti i vidjeti bunker u Konjicu nakon što je izgrađen, ali prostorije koje su bile predviđene za njega  i danas se čuvaju u autentičnom ruhu.

Bunker je javnosti otvoren tokom Bijenala savremene umjetnosti 2011. godine, a i danas je svojevrsna galerija sa postavkom djela kojima o Hladnom ratu, nuklearnom oružju i ratu govore autori iz različitih dijelova svijeta.

Zamjenik direktora Bijenala Mirnes Baljić je za AA kazao kako je Titov bunker građen u vrijeme velike izgradnje u cijeloj Jugoslaviji i kada se u Konjicu gradilo više nesvakidašnjih objekata, zgrada i fabrika, pa ljudi nisu ni shvatili da se radi o gradnji nekog tajnog vojnog kompleksa.

Na pitanje otkud kodni naziv bunkera “Istanbul“, Baljić je kazao da ne postoji dokumentacija o tome, ali da se najvjerovatnije taj naziv odnosi na proces zbližavanja Jugoslavije i Turske u vremenu gradnje bunkera.

“Bunker je bio stroga vojna tajna, a i radnici koji su učestvovali u njegovoj gradnji prethodno su potpisivali izjavu da će čuvati tajnu o tome“, kazao je Baljić i dodao da je bunker do sada posjetilo više od 8.000 osoba.

“Izgrađen samo za mali broj ljudi, ovaj objekat je sada otvoren za posjetu svima. Posjetioci mogu vidjeti tajne odaje i stvari, ali i umjetnička djela iz cijelog svijeta. Nekada je ovaj objekat bio povezan sa idejom nuklearnog rata, a danas je povezan sa modernom umjetnošću“, kazao je Baljić.

Nekada stroga vojna tajna: Titov bunker u Konjicu posjetiocima nudi putovanje u prošlost Nekada stroga vojna tajna: Titov bunker u Konjicu posjetiocima nudi putovanje u prošlost Nekada stroga vojna tajna: Titov bunker u Konjicu posjetiocima nudi putovanje u prošlost Nekada stroga vojna tajna: Titov bunker u Konjicu posjetiocima nudi putovanje u prošlost Nekada stroga vojna tajna: Titov bunker u Konjicu posjetiocima nudi putovanje u prošlost Nekada stroga vojna tajna: Titov bunker u Konjicu posjetiocima nudi putovanje u prošlost Nekada stroga vojna tajna: Titov bunker u Konjicu posjetiocima nudi putovanje u prošlost Nekada stroga vojna tajna: Titov bunker u Konjicu posjetiocima nudi putovanje u prošlost Nekada stroga vojna tajna: Titov bunker u Konjicu posjetiocima nudi putovanje u prošlost Nekada stroga vojna tajna: Titov bunker u Konjicu posjetiocima nudi putovanje u prošlost

 

Previous Banja Luka više liči na sjeverni dio Kosovske Mitrovice ili kakvog proruskog uzurpiranog teritorija Ukrajine, negoli na bilo šta kulturno i evropsko
Next Priča Belgijanca koji je napustio rodnu zemlju i doselio u Bosnu i Hercegovinu (Video)

You might also like

BAŠTINA

Postavljena izložba ‘Kubure’ iz kolekcije starog oružja Muzeja Sarajeva (VIDEO)

  Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine danas je u Brusa bezistanu postavljena izložba “Kubure”, priređena iz bogatog fundusa Muzeja Sarajevo.   

BAŠTINA

Nadgrobni spomenik sa ljiljanom

Jedan narod, jednu državu, jednu regiju autentičnom čini jezik, kultura, arhitektura, običaji, tradicija, spomenici. Za očuvanje identiteta, danas je najpotrebnije kulturno-historijsko blago, prema kojem mi ne posvećujemo skoro nikakvu pažnju.

BAŠTINA

Restauriran arheološki park Atmejdan: Sutra svečano otvorenje

Svečano otvaranje restauriranog areheološkog lokaliteta At mejdan u okviru programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad Sarajevo, bit će upriličeno u ponedjeljak 4. maja u 20:30 sati, prenosi bh. novinska agencija Patria.