New York: dr. Mersim Ziljkić spasio život dvogodišnjeg dječaka

New York: dr. Mersim Ziljkić spasio život dvogodišnjeg dječaka

U subotu, 31. augusta t.g., u njujorškom popularnom dijelu, Astorija, gdje je smještena ordinacija “Eurodental” vlasnika dr. Mersima Ziljkića, koji je jedan od poznatih uglednih Bošnjaka i intelektualaca u bošnjačkoj dijaspori, po ko zna koji put se dokazao kao veliki čovjek, stručanjak u svom poslu i humanista, i posebno opravdao svoj profesionalni poziv.

Bošnjaci.Net saznaju, u subotu poslije podne, dr. Mersim Ziljkić iznenada je bio na ovodunjalučkom ispitu da spasi jedan dječji – ljudski život. Negdje iza 15 sati, čuo je vriske i povike sa ulice, koji su se i od njegovih članova porodice, supruge i kćerki, prenijeli u porodičnu kuću, pozivajući ga da na ulici spasi dijete koje je dobilo gušenje. Nošen kur’anskom porukom: “Ko spasi jedan ljudski život kao da je spasio cijelo čovječanstvo”, istričao je iz kuće, primjetio je oca djeteta koji nemoćan i panično širi ruke prizivajući da se pomogne njegovom djetetu koje je nepomično ležalo na dječjim kolicima, ne dajući nikakve znake života.

Dr. Mersim Ziljkić u toj brizini, okružen sa desetak drugih osoba – prolaznika, koji su spontano okupili i samo vikali: “Doktore, molimo vas, spasi mu život…”. Doktor Ziljkić, u brzinskim postupcima uzima ruku djeteta, provjerava puls, u tome momentu dijete prevrće oči, što je bio znak da gubi posljednje znake disanja i bitku sa životom. Stegnute vilice dječaka otvara pristima, da sačuva jezik da ga ne proguta, što bi dodatno ubrzalo gušenje. Vilice dječačića u posljednjim ovodunjaličkim trzajima i bitkom za život, jako ugriza i steže prste dr. Ziljkića, koji i pod jakim bolom ne odustaje u svom naumu. Dok palcem pridržava vilice da stoje otvorene, kažiprstom u grkljanu napipava gustu masu, vjerovatno od gumenih bombona ili hrane, koja je začepila grlo i sve mogućnosti disanja. Otac mališana u panici, jecajima i suzama, vidi da je dijete prevrnulo oči, da se rastalo sa dunjalukom, povikuje doktoru: “Let him go, Let him go”. Doktor Ziljkić, naravno ne odustaje od pokušaja da spasi dječaka, prstom odgurava po strani gustu masu koja je začepila jednjak…. To čini brzinski, nekoliko puta i dublje dokle prst doseže, otvarajući put da mališan prodiše… U tome momentu čuje se “hrip” iz grkljana, prvo lagahni, zatim lagahno te jače kašljanje… i onda plač izmorenog i iscrpljenog mališana!

Doktor Ziljkić, sav u znoju, izmoren, sjeo je na trotoaru ispred Eurodental ordinacije. Neko je iz te gužve prišao i dodao mu malo vode… Ostali, čestitajući mu i tapšajući ga po ramenima….

Dr. Ziljkić, samo je bacio pogled na dijete, njegove roditelje – kineske emigrante, okupljene prolaznike – svjedoke ovog događaja koji su svi bilu u plaču i radosti, zatim lagahnim korakom ušao svoju “Eurodental” ordinaciju. 

Sa ovim herojskim činom dr. Ziljkić je zasigurno opravdao svoj profesionali poziv, ali i kao vjerniku da mu Gospodar svjetova ovo djelo upiše u dobra djela. 

Inače, dr. Mersim Ziljkić pored svojeg profesionalnog poziva, jedan je od motornih snaga u bošnjačkoj komuni u New Yorku, ali vakif, idejni nosilac i generalni koordinator projekta izgradnje Šehidske džamije i Islamskog centra u njegovom rodnom Vojnom selu na obali Plavskog jezera. Pored ovoga koordinator je brojnih humanitarnih akcija i portparol je Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), organizacija čiji članovi rade na brojnim kapitalnim nacionalnim projektima. /ERK/

Previous Fojnica: Pronašli 10 hiljada maraka pa ih vratili turistima
Next Raste broj putnika koji se voze željeznicom, više i prevezene robe

You might also like

NAŠI LJUDI

Ibišević: Gol protiv Litvanije u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine najdraži u karijeri

Njegov bosanskohercegovački nadimak „Vedator“ odjekuje na utakmicama berlinske“Herthe“ jednako kao i na onim bh. reprezentacije. Vedad Ibišević u Berlinu doživljava vrhunac svoje karijere. Brada, nešto duža od tri dana, kratko

DUHOVNOST

Ramazan u dobojskoj porodici Bajraktarević: Ne odustati od svoje vjere, ramazana i ognjišta

Džamija Trnjak ili Donja džamija je središte oko kojeg se okupljaju Bošnjaci dobojskog kraja. Iz mahale u kojoj se ona nalazi, ali i iz džamijskog harema, nazire se grad. A,

NAŠI DANI

Arminka Helić: Ja sam uspjela, a on će u zatvor do kraja života

Poslanica britanskog parlamenta i uspješna Bosanka, Arminka Helić, na Twitteru je objavila svoju reakciju na odluku Velike Britanije da Radovan Karadžić doživotnu robiju služi u jednom od zatvora u toj