‘Newton iz Gaze’: Palestinski tinejdžer osvjetljava skloništa u Gazi koristeći energiju vjetra

‘Newton iz Gaze’: Palestinski tinejdžer osvjetljava skloništa u Gazi koristeći energiju vjetra

Palestinski tinejdžer Hussam Al-Attar, 15, nazvan je “Njutnom Gaze” nakon što je uspješno proizveo električnu energiju iz vjetra, koristeći najosnovnije alate.

Al-Attar, koji je bio učenik škole Jabel Mukaber u sjevernoj Gazi prije nego što je Izrael započeo svoj razorni rat na opkoljenu enklavu 7. oktobra, našao se sa svojom porodicom bez krova nad glavom nakon što su morali pobjeći iz svog doma u oblasti Beit Lahia u Al-Nasr , a zatim do Khan Yunisa pješice, sve dok nisu završili u Rafi blizu granice sa Egiptom.

“Pogledao sam svoje nećake blizance i vidio samo strah u njihovim očima. Osjećali su se usamljeno u mraku unutar šatora. Pa sam pomislio… Donesi im radost i osvijetli ovo mjesto”, rekao je Hussam za Quds Press .

„Ideja da iskoristim hladnoću i vjetar, koji se uvlači u dječja tijela, iscrpljujući ih umorom i bolešću, inspirisala me je da to pretvorim u izvor topline i toplote“, rekao je tinejdžer koji je „bio u stanju, uprkos oskudici mogućnosti, stvoriti ventilatore koji proizvode električnu energiju, makar i samo malo, putem generatora energije.”

Njegova majka je ponosna na uspjeh svog sina. “Bio je talentovan od malih nogu. Volio je da se igra sa svime što mu je moglo doći pod ruku, i od ničega je napravio nešto korisno, a porodice su mu se takođe obraćale da poprave svoje električne alate”, rekla je ona za Quds Press, prenose mediji. 

Hussamova majka se nada da će ga vidjeti kao velikog pronalazača koji će koristiti njegovoj zajednici i njegovoj stvari. “Ovo je palestinska generacija koja neće biti poražena. To je generacija koja traga za životom usred mraka i smrti”, rekla je.

„Volim život i njegove detalje. Želim da budem pronalazač i otkrivač, ali nemoguće je da Palestina umre u meni”, rekao je 15-godišnji Husam.

“U izraelskim napadima u posljednja 24 sata ubijeno je 112 ljudi i povrijeđeno 148. Ukupan broj ubijenih od 7. oktobra povećan je na 27.131, a broj povrijeđenih na 66.9287” –  saopćilo je u petak Ministarstvo zdravstva u Gazi.

Previous Adnan Hasković: Tražimo neko utočište, negdje pribjegavamo, za nečim - jer to što nam je tu, mi mislimo da to nije vrijedno
Next Iz Tuzle do Istanbula za 51 euro

You might also like

NAŠI DANI

Bogdanu Tanjeviću dodijeljena Državna nagrada za sport Bosne i Hercegovine

  Proslavljeni bosanskohercegovački košarkaški trener je sa sarajevskom Bosnom 1979. godine postao prvak Evrope. Proslavljenom bosanskohercegovačkom košarkaškom treneru Bogdanu Tanjeviću u utorak je u Sarajevu uručena Državna nagrada za sport, a priznaje

NAŠI DANI

Pusić: EU za BiH treba imati pristup kao prema baltičkim državama

Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske i bivša potpredsjednica Vlade Hrvatske kazala je kako je Evropska unija konačno razumjela da je ostavljanje tema i nedovršenih procesa konsolidacije evropske teritorije

NAŠI DANI

Konaković nabavlja službeni automobil za 130.000 maraka. Kaže da je posljednji nabavio Lagumdžija, prije 10 godina

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine objavilo je poziv za nabavku dva putnička automobila, od kojih je procijenjena vrijednost motornog vozila više srednje klase 111.000 maraka, bez PDV-a. Prema tehničkim