Nijedan film Avde Huseinovića nije prikazan na SFF-u (VIDEO)

Ratna dešavanja u Bosni i Hercegovini za odvažne autore dokumentarnih filmova neiscrpan su izvor inspiracije. Tako su režiseru Avdi Huseinoviću agresija i zločini počinjeni u tom periodu bili motivacija da krene u njihovo dokumentovanje i spašavanje od zaborava. S obzirom na to da je Huseinović načinio mnoštvo kvalitetnih dokumentaraca, pretpostavili smo da bi repertoar Sarajevo film festival bio dobar način da posjetioci iz čitavog svijeta saznaju koje strahote su se desile u BiH.

U momentu kada Avdo Huseinović, najplodonosniji bosanskohercegovački filmski autor, promoviše svoj deseti dokumentarni film, a u susret novom Sarajevo Film Festivalu, 21. po redu, sagledavamo razloge zbog kojih se filmovi ovog autora nisu našli na repertoaru Festivala. Prvi dokumentarac “Vanzemaljci iznad Sarajeva” Huseinović je snimio 2008. godine, do danas su njegove filmove pregledali milioni: od publike na kino-projekcijama, do TV gledalaca i internet korisnika. Tragom dileme da li se dokumentarni filmovi nađu na repertoaru SFF-a po aplikaciji ili po pozivu selektora, saznali smo da se obje metode koriste kao način da se film pojavi pred publikom Festivala. Tako je Huseinović svojevremeno nudio svoj prvi film selektorima, ali nije prihvaćen.

S druge strane, saznali smo da selektor dokumentarnog programa Rada Šešić ne zna za Avdu Huseinovića i njegove filmove.

Selektor Šešić nije upoznata sa Huseinovićevim stvaralaštvom iako je profesor na amsterdamskom Fakultetu za teoriju i istoriju filma, saradnica je više filmskih časopisa i filmskih festivala u Rotterdamu, Amsterdamu, Kerali u Indiji, Calcutti, Bombayu, Krakowu, Zagrebu i Bjelovaru i redovno prati dešavanja u ovoj vrsti filmske produkcije. Ipak, u drugom dijelu razgovora selektor Šešić nam je rekla da zna o kojem autoru se radi, ali da vjerovatno postoje razlozi zbog kojih se njegovi dokumentarci nisu našli na Sarajevo Film Festivalu. Neke od tih razloga pretpostavljaju naši sagovornici među kojima i sam Huseinović.

Avdo Huseinović tvrdi da bi mu bila čast da se njegovi filmovi nađu u festivalskoj ponudi i tako istine kojima oni obliuju dođu do raznovrsne publike i kompetentnih gostiju ali, bez obzira što se to da sada nije desilo, smatra da je SFF izuezno bitan za filmsku umjetnost i Sarajevo. Također, Huseinović nije ljubomoran što se na Festivalu nađu mnoge osobe koje, objektivno kazano, nemaju dodirnih tačaka sa filmom. Huseinović ni sa svoijm filmovina, niti na bilo koji drugi način nije našao mjesta na festivalu u gradu gdje je rođen, gdje živi i radi. Napominjemo da su temeljita Huseinovićeva istraživanja i filmovanja zlodjela rezultirala sa deset presuda raznim zločincima! Njegovi filmovi su se prikazivali širom svijeta, na mnogim bh. i regionalnim televizijama i web portalima.

(coolin.ba/mb)

Previous Ognjen u zemlji čuda
Next N/FS BiH dijelit će letak navijačima: Protiv Izraela pokažimo da volimo domovinu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Trinaestogodišnji pijanist Omar Halilović osvaja prva mjesta na takmičenjima

Omar Halilović, 13-godišnji pijanist i učenik osmog razreda Maarif škola u Sarajevu (Maarif Schools of Sarajevo), istinski je zaljubljenik u klavir i već je osvajao prva mjesta na mnogim takmičenjima,

KULTURA I UMJETNOST

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine čuva najveći meteorit koji je pao na tlo naše zemlje

Pored brojnih eksponata neprocjenjive vrijednosti, javnosti je malo poznato da se u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine čuva najveći meteorit koji je pao na tlo naše zemlje, i to daleke

KULTURA I UMJETNOST

Vareš: Izložba “Bosna u vrijeme Kulina bana”

Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Općinom Vareš a povodom 830. godišnjice izdavanja Povelje Kulina bana na lokalitetu Kraljevskog grada Bobovca organizuje izložbu “Bosna u vrijeme Kulina bana”.