Nikolaidis: Devedesetih su Bošnjaci odbili da nestanu, odbili da dozvole rastakanje Bosne i Hercegovine

Nikolaidis: Devedesetih su Bošnjaci odbili da nestanu, odbili da dozvole rastakanje Bosne i Hercegovine

-Slom Crne Gore u Beogradu je dočekan vatrometom i ovacijama najvećeg dijela srpske opozicije. Paradoksalno, podržavajući litije i ,,srpski svet“, opozicija je stvorila uslove u kojima više nikada neće biti moguća njihova pobjeda na izborima, kaže Andrej Nikolaidis za Pobjedu.

-Da je ,,srpski svet“ kulturni koncept, koji podrazumijeva objedinjavanje srpskog kulturnog prostora – a dio BiH i Crne Gore nedvojbeno su dio i srpskog kulturnog prostora – onda bi, pored Vučića, umjesto ove dvojice, stajali srpski umjetnici. Ali to nije poenta. Jer, da je riječ o objedinjavanju kulturnog prostora i o konceptu koji nema fizičke granice, unutar ,,srpskog sveta“ morali bi se naći Beč i Čikago, gdje imate mnogo više Srba nego u Crnoj Gori ili jugoistočnoj BiH. Ali ne! Cilj je savez država kojim se vlada iz jednog centra, iz Beograda, i kojim upravlja jedan vođa – Aleksandar Vučić.

-To što srpski nacionalizam nije pobijedio devedesetih godina nije zasluga Zapada, nego srpskog javašluka i slabosti. Zapad je i srpskom nacionalizmu u BiH u početku dao zeleno svjetlo i određeno vrijeme da završi posao, što Beograd nije završio. Na kraju, Zapad je bio prinuđen da ih spašava od Armije Bosne i Hercegovine, koja bi, da nije bilo Amerikanaca, zauzela i Banjaluku.

 Zar Kosovo nije problem?

NIKOLAIDIS: Jeste. Baš kao i BiH. Te će se dvije države izvući, ali će Crna Gora pasti. Amerikanci ne mogu da sruše Albina Kurtija, zato što on ima ogromnu podršku građana Kosova. Pored toga, veoma je hrabar. I nije korumpiran. Da jeste, odavno bi ga srušili. Kurti je spreman da pruži otpor do kraja i to radi majstorski.

Nakon odlaska Mila Đukanovića sa političke scene, Albin Kurti je najozbiljniji politički profil u Jugoistočnoj Evropi. U odnosu na njega, svi djeluju kao sitna boranija.

POBJEDA: Zašto mislite da će se izvući i BiH?

NIKOLAIDIS: Zato što se izvukla i devedesetih. Niko nije vjerovao da će Bošnjaci formirati tako snažnu vojsku.

Bez obzira na to što je aktuelna bosanska ,,trojka“ svaštočinska – Kvinta je i u BiH instalirala vlast koja im odgovara – čak i oni pružaju otpor, čak ni oni nijesu spremni da učine baš sve što se od njih traži. Devedesetih su Bošnjaci u BiH odbili da nestanu, odbili da dozvole rastakanje BiH, a to su ozbiljni argumenti koji govore u prilog opstanka te države.

Za razliku od njih, Crna Gora se predala.

-Srbi region nijesu osvojili i pobijedili pomoću svojih pisaca i umjetnika; pobijedili su nas produktom Lepe Brene i Bobe Živojinovića. I to je napunilo pet ,,Arena“ u Zagrebu – kazao je uz ostalo.

Previous 'Tunel spasa' obišlo više od 160.000 posjetilaca
Next Konjic: Otvoren Hotel “Han Jelica”, koji će uskoro imati ski stazu sa ski liftom

You might also like

RIJEČ

Trik je u dvije riječi, ‘Buk Bijela’

NEK SE NATO PREISPITA Norveškoj zbog potencijala Drine odgovara otcjepljenje Rs, ‘Buk Bijela’ važnija od suvereniteta BiH! Piše: Amina Čorbo-Zećo Ponašanje norveškog ambasadora u BiH Olava Reinertsena koji je, kako

RIJEČ

‘Uništila se institucija koja je trebala ovoj državi. Načelnik štaba CZ je bio Fahrudin Solak, a komandant Jelka Miličević. Ona je bila prvi potpisnik, a Fadil Novalić drugi.’

Fahrudin Solak, bivši direktor FUCZ koji je u procesu „Respiratori“ osuđen na šest godina zatvora govorio je za „Istragu sedmice“ Hayat TV-a. Na početku je kazao kako je radio s

NAŠI LJUDI

KOŠARKA: Bosanac odveo Sloveniju do evropskog zlata! (VIDEO)

Slovenija je sinoć postala prvak Evrope u košarci. U finalnom meču odigranom u Istanbulu košarkaši Slovenije pobijedili su Srbiju (93:85) i došli do svoje prve medalje – i to najsjajnije.