Nikšić – da ili ne izabrati i podržati potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, koji dolazi iz SDA

Nikšić – da ili ne izabrati i podržati potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, koji dolazi iz SDA

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je novinarima u Sarajevu da je na današnjem sastanku stranaka Osmorke otvoreno nekoliko tema, ne samo o tome ostaje li koja stranka u okrilju te političke grupacije ili ne, već opstaje li sama grupacija i da li kao takva nastavlja priču o formiranju novog saziva Federalne vlade.

– Poznato je da su naše kolege koje su bile dio Osmorke istupile kad je riječ o državnoj vlasti, tako da je to na neki način Četvorka kada je riječ o federalnoj vlasti, odnosno Osmorka ‘pa onda i tu imamo neke koji nemaju zastupnika itd.’ Ono što smo danas usuglasili kao konačan stav kad je riječ o stranci “Za nove generacije”, Trojka je više ne smatra partnerom, s nama ne može biti u kombinaciji ni kad je riječ o kantonalnoj vlasti u Sarajevu ni o Vladi Federacije. Svakako nisu dio te priče kad je riječ o državnoj vlasti. Oni imaju svoj poseban odnos sa NES-om i mi nemamo ništa protiv da s njima sarađuje, ali kad je riječ o Trojci, ponavljam da s nama više nisu partneri – Nikšićeve su riječi.

Govoreći o čemu je još razgovarano na sastanku, Nikšić navodi da do ponedjeljka najkasnije treba osigurati potpise njihovih zastupnika koji bi demonstrirali jasnu parlamentarnu većinu u novom sazivu Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, što bi onda bilo prezentirano, naročito Uredu visokog predstavnika u BiH i partnerima iz međunarodne zajednice, te nakon što Centralna izborna komisija BiH obavi njen posao, da bude donesena odluka partnera dva bloka o tome da li podržati rukovodstvo Federacije BiH ili ne.

– Još uvijek su tu podijeljena mišljenja – da ili ne izabrati i podržati potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, koji dolazi iz Stranke demokratske akcije. O tome, kažem, razgovaramo i s partnerima iz međunarodne zajednice, da vidimo šta i kako dalje. Naravno, u međuvremenu, dok su se sve ove stvari dešavale, mi smo prilično odmakli i okončali, rekao bih, priču programskog opredjeljenja buduće federalne vlasti, federalne vlade. Ja sam informisao kolege kako sam u funkciji predsjednika SDP-a kao organa praktično uspio kantonalnim organizacijama, u skladu sa Strategijom usvojenom od Glavnog odbora prije izbora, da na nivou kantona razgovaraju sa svim partnerima, sa svim političkim partijama, o mogućoj izvršnoj vlasti. To ništa ne implicira da smo s nekim nešto dogovorili ili ne, nego dosad smo držali tu blokadu čekajući i dogovarajući kako će se pratiti proces sa državnog i federalnog nivoa. Konačnu odluku o tome ko, s kim i gdje ulazi u koaliciju, donose organi SDP-a -zaključio je Nikšić.

Fena

ZNG: Ako je izbor Miletića razlog da nas odstrane iz Osmorke – ponosni smo

Nakon jučerašnjih izjava potpredsjednika SDP BiH Vojina Mijatovića, u kojim je između ostalog navedeno da za njih partija “Za nove generacije” više nije dio koalicije, danas su se saopćenjem za medije oglasili i iz ove stranke. U saopćenju stoji:

“Tragom kolektivnog medijskog plasiranja informacija, uglavnom od osoba koje nisu sudjelovale u bilo kakvim pregovorima, a posebno u dogovorima oko izbora delegata za Dom naroda, pokret “Za nove generacije” je odlučio da vrlo kratko i precizno demantira navedene dezinformacije. Kao prvo, predstavnik ZNG-a u Domu naroda iz reda Hrvata u Kantonu Sarajevo nije izabran glasovima SDP-a. Naime, naš kandidat, koji je ujedno osvojio i najveći broj glasova u ovome klubu na izborima i koji je već ranije 4 godine predstavljao sarajevske Hrvate u Domu naroda FBiH dobio je 3 glasa, od čega je samo jedan glas došao iz redova SDP-a. Prosta računica kaže da i bez toga glasa, kandidat ZNG-a bi osvojio mandat ili bar žrijebanje za isti”, kaže se u saopćenju i dodaje:

Nadalje, nije bilo nikakvog dogovora da će za državni Dom naroda biti podržan SDP-ov kandidat. Da je postojao takav dogovor, pokret “Za nove generacije” bi se, kao svaki put do sada, držao istoga! Dapače, pojedini čelnici SDP-a su i ranije plasirali tu informaciju predstavnicima drugih partnera u Osmorci, ali su je i demantovali pred svjedocima. Postojao je dogovor da Osmorka mora imati zajedničkoga delegata u državnom Domu naroda. Na tome je upravo insistirao pokret “Za nove generacije”, posebno nakon situacije u kojoj nijedan državni ili federalni ministar koji dolazi iz redova Osmorke ne može biti Hrvat.

Na kraju, kandidatura gospodina Zlatka Miletića, o čijem patriotizmu, četverogodišnjih borbi u Domu naroda i osvojenih preko 11.000 glasova ne treba pričati, je bila najavljena partnerima iz Osmorke na vrijeme. Očekivali smo zvanične pregovore oko toga, no do njih nije nikada došlo. U svakom slučaju rukovođeni iskustvom izbora delegata u manjem entitetu i nekim drugim kantonima, odlučili smo u potpunosti preuzeti kontrolu ovoga procesa, te zajedno sa našim partnerom na državnom nivou NES-om obezbijediti da iz Osmorke prođe najbolji kandidat – gospodin Zlatko Miletić. Na taj način, ponovili smo situaciju od prije 4 godine kada smo se izborili, u malo drugačijoj konstalaciji, da gospodin Miletić bude jedini glas građanskih stranaka u Klubu Hrvata državnog Doma naroda. I bio je glasan i bio je pravedan”, navode.

“Sigurni smo da će biti takav i u naredne četiri godine i da je ovim potezom Osmorka dobila najboljeg od najboljih za ostvarivanje zadatih ciljeva Osmorke. Ako je to grijeh našega Pokreta i ako je to razlog da SDP predloži naše odstranjivanje iz Osmorke, i ako to naši koalicioni partneri prihvate – mi ćemo biti ponosni zbog toga”, kažu u saopćenju iz stanke “Za nove generacije”.

Previous Aerodrom Tuzla - planirano povećanje na prosječno pedeset letova sedmično
Next Ovaj bosanski političar se odriče cijelog iznosa 'bijelog hljeba' od 36.000 KM u humanitarne i društveno-korisne svrhe

You might also like

NAŠI DANI

Isušivači, pumpe za ispumpavanje vode, deke i hrana na putu za USK

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH) uputio je u utorak određene količine materijalno-tehničkih sredstva u područja u Unsko-sanskom kantonu koja su pogođena poplavama u protekla dva dana. “Prema potrebama

NAŠI DANI

Potpisana Platforma i principi ‘Koalicije za Mostar 2020’ (Video)

Predstavnici pet političkih stranaka (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) koje čine “Koaliciju za Mostar 2020” potpisali su u petak Platformu i principe zajedničkog djelovanja na lokalnim izborima u Mostaru. U

NAŠI DANI

Načelnik Ljubinja o skupu ‘Granica postoji’: Ne zavađajte nas sa komšijama

Načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić poručio je organizatorima skupa „Granica postoji“, koji će danas biti održan u Ljubinju, da ne dižu bespotrebne tenzije i da počnu konačno raditi svoj posao