Nimet-hanuma: Majke su prve učiteljice u životu, prvo je Bog, pa onda majka

Hadži Nimet-hanuma Jahić – posljednja bosanska kadinica i kći jednog paše

Face TV je Nimet-hanumu Jahić proglasila za CD ličnost 2014. godine.

Razmislimo o riječima i porukama ove mudre 93-godišnje starice:

– Ako je temelj dobro udaren onda se ne može srušiti kuća kaže hadži Nimet-hanuma, koja kaže kako joj je ovo četvrti put da je “osoba godine” jer je po prvi put proglašena ličnošću godine kada je rođen 1922. godine. Tog dana su u Prizrenu pucali topovi i slavili njeno rođenje. Drugi put je bio onda kada je upoznala svog Bećir efendiju, treći put kada je prije 45 godina otišla na hadž sa svojim rahmetli suprugom.

– Muž je ministar vanjskih poslova, a žena je ministar unutrašnjih poslova, kaže Nimet-hanuma, te dodaje da u današnjim brakovima nema više poštovanja. Da nema majki, da je sve divlje i da nema više poštovanja prema majkama. Majke su prve učiteljice u životu, prvo je Bog, pa onda majka, kaže Nimet-hanuma. Danas je iman tanak, nema vjere, ističe ova vitalna kadinica.

– Nimet-hanuma kaže kako je melek Džebrail kada je govorio s Muhamedom a.s. rekao da će na zemlju sići i da će s ljudi skinuti stid, blagostanje i milost i smatra da se to danas desilo. Vrlo jasno i glasno kaže da se danas ne obraća puno pažnje na majke koje su ostavljene u staračke domove i o kojima se mora voditi mnogo više brige.

– Nimet-hanuma kaže kako je njena poruka političarima da im treba biti jasno da onda kada ih narod voli, onda ih i Bog voli, ali da onda kada ih narod prestane voljeti, onda ih i Bog ne voli.

Previous BH Airlines najsigurniji avio-prevoznik u regiji
Next Franjevački samostan u Fojnici kao čuvar Ahdname

You might also like

TV

Ministar Šarović o secesionističkim težnjama RS-a: To je opasna stvar. Ne trebamo ući u avanturizam i dovesti u pitanje ono što već sada imamo (VIDEO)

  Mirko Šarović, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine govorio je o refleksijama posjete bosanskohercegovačke delegacije Beogradu, kao i o aktivnostima resornog