Nizama Muminović: Ortopedi KCUS-a vratili su me na noge, nakon osam mjeseci nepokretnosti i bolova

Nizama Muminović: Ortopedi KCUS-a vratili su me na noge, nakon osam mjeseci nepokretnosti i bolova

Zahvaljujući složenoj operaciji kukova šesdesetogodišnja Nizama Muminović prohodala je nakon više od osam mjeseci nepokretnosti i agonije koju je prošla zajedno sa svojom porodicom.

Njoj je prije nekoliko godina dijagnosticirano rijetko i teško endokrinološko oboljenje sa poremećajem u metabolizmu kalcija i fosfora što je rezultiralo osteomalacijom i sekundarnim hipotireodizmom.

Na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS urađene su joj dvije endoproteze kukova, u razmaku od 10 dana, a samo 15 dana nakon operativnih zahvata Nizama je samostalno stala na noge i napravila prve korake.

Još uvijek ne mogu da vjerujem da ponovo hodam. Očaj koji sam prošla shvativši da sam prikovana za krevet i da najmanja aktivnost zavisi od pomoći drugih pamtiću dok sam živa. Kada su mi doktori rekli da ustanem, pomislila sam da li uopće znam više hodati. Osam mjeseci i pet dana sam bila prikovana za krevet, potpuno u zavisnosti od pomoći drugih osoba. Dani su prolazili a moja agonija bila je sve teža, dok nisam došla na Ortopediju gdje me je primio i sa svojim kolegama operisao prof.dr.Đemil Omerović. Nemam riječi kojima mogu izraziti zahvalnost ovim ljudima, od doktora do sestara pa i ovih žena koje nam serviraju obroke. Oni su mi u mojoj boli bili najveća podrška. Neizmjerno sam sretna što u našoj državi imamo ovakve stručnjake i ljude kojima je stalo i koji se istinski bore za dobrobit pacijenata. Veliku pomoć i podršku pružaju nam i divne sestre, uvijek nasmijane i spremne da nam priteknu u pomoć, da nas nahrane, daju nam vode“ – kroz suze govori Nizama.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, prof.dr Đemil Omerović ističe da su obje operacije bile prilično složene, te sa sobom nosile mogućnost većih komplikacija. Zahvaljujući pravilnom pristupu i timskom radu sve je proteklo u najboljem redu, a postoperativni oporavak ide veoma dobro.

„ U operativnom timu zajedno samnom bili su i kolega prim.dr.Amir Ahmetović, mladi kolega dr. Kaknjašević Benjamin, uz neizostavnu podršku kolege anesteziologa dr. Suvada Vuka i naših instrumentarki Vatreš Lejle i Čušević Admire. Uvijek vodimo računa da prilikom operacija sa nama u sali bude neko od mladih kolega specijalizanata kako bi imali priliku učiti i lagano se uvodili u operativni

program. Pacijentica Muminović oporavlja se i bolje od očekivanog, te očekujemo da u narednih nekoliko dana bude puštena i na kućno liječenje. Došla je u kolicima, a odavde će otići na svojim nogama i to nam je najveća satisfakcija – kazao je prof.dr Omerović.

Generalna direktorica KCUS-a, prof.dr Sebija Izetbegović ističe da je Klinika za ortopediju i traumatologiju KCUS-a pravilnom organizacijom rada u potpunosti ukinula liste čekanja. Operacije se rade po prioritetu hitnosti, a oporavak traje znatno kraće u odnosu na raniji period.

„Na Klinici za ortopediju u prosjeku se dnevno uradi od 6 do 9 operacija, a kroz ambulantu prođe i do 170 pacijenata. Kolege ortopedi izvrsno rade svoj posao, o čemu najbolje svjedoče i brojni primjeri pacijenata liječenih na ovoj Klinici. Jedna od njih je i gđa. Nizama Muminović koja će zahvaljujući uspješnim operacijama ponovo živjeti normalno, bez ovisnosti od pomoći drugih. Iznimno sam obradovana ovom viješću i našoj Nizami ali i svim drugim pacijentima želim što brži oporavak i povratak normalnim životnim aktivnostima. Zadovoljni pacijenti naš su podstrek da radimo još bolje, da rješavamo postojeće prepreke i unaprijeđujemo kvalitetu zdravstvenih usluga. Raduje me da KCUS postaje prepoznatljiv po izvrsnosti u svim oblastima djelovanja, uz uvođenje novih usluga i metoda čime se znatno smanjuje broj izmještanja na liječenje izvan BiH. Godine truda i zalaganja svih uposlenika KCUS-a daju rezultate“ – izjavila je prof.dr Izetbegović.

Previous Cijene goriva padaju u Federaciji Bosne i Hercegovine
Next Njemačka: I dalje prazne police sa suncokretovim uljem i brašnom

You might also like

ZDRAVLJE

Medicinski timovi iz Sarajeva i Tuzle sutra idu u Sandžak

Medicinski timovi iz Bosne i Hercegovine, što je ukupno 25 zdravstvenih radnika, sutra će u jutarnjim satima krenuti u Sandžak, kako bi dali svoj doprinos u borbi s pandemijom koronavirusa. 

Ekonomija/Biznis

Ministrica Turković posjetila farmaceutsku kompaniju ZADA u Lukavcu

 Zamjenica presjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković posjetila je Farmaceutsku kompaniju ZADA Pharmaceuticals u Lukavcu. Cilj posjete je bio sagledati kako u novonastaloj situaciji s koronavirusom

ZDRAVLJE

Bosanski medicinari: Idemo da pomognemo narodu Sandžaka i kolegama

Medicinski timovi uposlenika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Hitne pomoći Kantona Sarajevo te Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla otputovali su jutros za Novi Pazar, kako bi u tom gradu pomogli kolegama