Njemačka: I dalje prazne police sa suncokretovim uljem i brašnom

Njemačka: I dalje prazne police sa suncokretovim uljem i brašnom

Njemačka, jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, trpi ozbijne posljedice rata u Ukrajini kada je u pitanju snabdijevanje osnovnim životnim namirnicama, javlja AA.

Trgovački lanci bilježili su pojačane kupovine suncokretovog ulja i brašna od početka ruske invazije na Ukrajinu, koja je jedan od najvažnijih proizvođača ovih namirnica. Stoga su u brojnim supermarketima police s brašnom i suncokretovim uljem i dalje prazne.

Problemi u lancu snabdijevanja također su doveli do naglog rasta cijena ovih proizvoda.

Cijena suncokretovog ulja, koja je prije rata bila manja od 1,50 eura po litru, trostruko je viša i trenutno je oko pet eura.

Pojedini supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja i brašna kako bi izbjegli stvaranje zaliha među građanima.

Godišnja stopa inflacije u martu u Njemačkoj je iznosila 7,3 posto, što je najviše od 1981. godine, objavila je ranije Njemačka savezna kancelarija za statistiku (Destatis).

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, poremetio je protok pšenice i žitarica. Kao posljedica rata, zabilježen je rast cijena prirodnog plina, nafte i energenata što je uzrokovalo poskupljenje mnogih prehrambenih proizvoda.

Prema podacima Opservatorija ekonomske složenosti (OEC) u 2019. godini Rusija i Ukrajina zajedno su izvezle više od četvrtine (25,4 posto) svjetske pšenice.

Previous Nizama Muminović: Ortopedi KCUS-a vratili su me na noge, nakon osam mjeseci nepokretnosti i bolova
Next RUSAG BOSANSKI - Bosanski vitezovi

You might also like

NAŠI DANI

Općina Novi Grad raspisala javni poziv za davanje na besplatno korištenje zemljišta u državnoj svojini u poljoprivredne svrhe

Općina Novi Grad Sarajevo raspisala je javni poziv fizičkim i pravnim licima za besplatno korištenje zemljišta u državnoj svojini u poljoprivredne svrhe. Zemljšte se nalazi na brdu Mojmilu, u Bojniku,

NAŠI DANI

Mehmedović: Briselski državni udar u Bosni i Hercegovini

–Da li nam EU sprema KIPARSKI MODEL? Samo sa USA voditi pregovore. Ne pregovarati sa EU – poručuje državni parlamentarac Šemsudin Mehmedović nakon što su u javnost dospjele informacije o

NAŠI DANI

Čerkez: Od naredne sedmice moguće popuštanje mjera restrikcije (VIDEO)

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez izjavio je danas u obraćanju javnosti da je toku treći mjesec borbe s koronavirusom i da