Njemačka ministrica u Beogradu: Svi se moraju suprotstaviti ugrožavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine

Njemačka ministrica u Beogradu: Svi se moraju suprotstaviti ugrožavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine

Ministrica spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok istakla je da narodi na Zapadnom Balkanu dobro razumiju šta znači rat i da je zbog toga važno očuvati mir u regionu.

Ona je u Beogradu, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem govorila o zemljama Balkana u kontekstu rata u Ukrajini i rekla ljudi na Balkanu znaju kako je dragocijen mir i da se svi moraju suprotstaviti mišljenju da se nasilno mogu mijenjati granice u Evropi.

Kako je rekla, potreban je vidljiv napredak u dijalogu Beograda i Prištine i sastanak predstavnika vlasti dvIJe strane kako bi se preduzeli koraci ka obavezujućem dogovoru.

Govoreći o regionu, Berbok je dodala da se svi moraju suprotstaviti ugrožavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, jer to može da destabilizuje region.

“Moramo se suprotstaviti neprihvatljivim aktivnostima suprotstavljenim protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta u Bosni i Hercegovini, jer je to ugrožavanje mira u cijelom regionu”, rekla je Berbok.

Ona je rekla da ova njemačka vlada želi da bude prisutna u regionu i da će imati specijalnog izaslanika, koji će biti njene “oči i uši” na Zapadnom Balkanu, kao i da Njemačka želi Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana u EU-u, ali da se za to mora pridržavati zadataka na evropskom putu.

Ona je rekla da rat u Ukrajini nisu birale ni Srbija, ni Njemačka, već predsjednik Rusije Vladimir Putin, a da su mir i sloboda zajedničke vrijednosti i da onaj ko ih dijeli, sada ne može stajati po strani, te istakla da je u Njemačkoj primjećeno glasanje Srbije u Ujedinjenim nacijama o rezoluciji kojom je osuđena agresija Rusije.

Na pitanje da li će se distancirati od Putina, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je pitao od čega Srbija treba da se distancira i kakve veze ima sa sukobom u Ukrajini, čiji teritorijalni integritet poštuje i smatra napad na suverenu zemlju nedopustivim.

“Nismo to radili jer nekoga volimo ili ne volimo, već jer su to norme međunarodnog javnog prava”, rekao je Vučić i dodao da od početka sukoba nije imao nikakve lične kontakte sa ruskim zvaničnicima.

Vučić je rekao i da je Njemačka ključni politički partner Srbije, te istakao da je sa Berbok razgovarao o evropskom putu Srbije, zelenoj agendi i regionu.

Kako je istakao, po pitanju Bosne i Hercegovine rekao je da Srbija poštuje teritorijalni integritet te zemlje i RS unutar BiH, a da kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, i pored različitih stavova o tome da li je Kosovo nezavisno ili nije, sa Berbok su se saglasili da probleme dvIJe strane treba da rJešavaju dijalogom.

Izvor: AA

Baerbock: Njemačka će biti prisutnija u Bosni i Hercegovini. Podržaćemo samo one koji se zalažu za jačanje zemlje

Previous Procjena EUFOR-a je da trenutno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje
Next Zašto je Telemach Federalnu TV s pozicije 3 'prešalto' na pedeset i neku poziciju?

You might also like

NAŠI DANI

Cilj rastjerati povratnike: Bez prava na bosanski jezik u RS-u (Video)

Blizu 120 učenika iz Konjević Polja u srebreničkom regionu, na istoku Bosne i Hercegovine, još jednu školsku godinu završava 120 kilometara dalje – u Sarajevu. Vlasti entiteta RS nisu im

NAŠI DANI

Salkić i Helez podnose krivične prijave protiv Dodika

Potpredsjednik SDA i Poslanik Narodne skupštine Republike srpske Ramiz Salkić podnio je danas krivičnu prijavu protiv predsjednika tog entiteta Milorada Dodika i drugih saučesnika u organizaciji obilježavanja neustavnog i nezakonitog

NAŠI DANI

OS BiH uprkos izazovima 16. rođendan dočekuju s dobrim rezultatima

U povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 16 godina od njihovog osnivanja, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH su u ponedjeljak, 29. novembra 2021. godine u Domu