Njemačka podržala stav Holandije da je koncept konstitutivnih naroda u Bosni diskriminatoran

Njemačka podržala stav Holandije da je koncept konstitutivnih naroda u Bosni diskriminatoran

 Specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje zapadnog Balkana Manuel Sarrazin na Twitteru je objavio kako je ova država službeno podržala stav Holandije u kojem se protivi uvrštavanju koncepta konstitutivnosti u Bosni i Hercegovini u okviru dokumenta Strateški kompas, prenose agencije.

– Njemačka je službeno podržala izjavu Holandije o usvajanju Strateškog kompasa – napisao je Sarrazin podijelivši tweet Vlade Holandije kojim su pojasnili zašto su pozdravili odluku Evropske unije o usvajanju ovog dokumenta koji se odnosi na odbranu i sigurnost Evrope.

Vlada Holandije je na svom Twitter profilu naglasila da dokument istovremeno sadrži neprihvatljive formulacije koje se odnose na definiranje pojma “konstitutivni narodi” za Bosnu i Hercegovinu, što je naglasio i Sarrazin.

– Važno je da politički akteri u Bosni i Hercegovini krenu naprijed na eliminaciji diskriminacije (primjer slučaja Sejdić – Finci), očuvanju integriteta i održavanju poštenih izbora kao i reformskim prioritetima – poručio je specijalni izaslanik Njemačke. 

Prethodno je vlada Holandije poručili da ova zemlja i dalje ostaje pri principima jednakosti i nediskriminacije svih građana u Bosni i Hercegovini.

– Holandija želi još jednom potvrditi da njen pristanak na Strateški kompas ni na koji način ne označava promjenu u općem stajalištu države na osnovu kojeg se nastoji osigurati jednakost i nediskriminacija svih građana u Bosni i Hercegovini, posebno u primjeni odluke iz slučaja Sejdić – Finci Evropskog suda za ljudska prava – navodi se u saopćenju.

Na kraju je vlada Holandije naglasila kako niti jedan politički ili zakonski korak ne bi smio biti poduzet koji bi još više otežao provedbu presude Sejdić – Finci ili koji bi dodatno produbio etničke podjele u državi.

https://twitter.com/ManuelSarrazin/status/1506672777000062981?cxt=HHwWisC4nY664-gpAAAA

Previous Na zasjedanju OIC-a u Islamabadu jednoglasno usvojena važna Rezolucija o situaciji u Bosni i Hercegovini
Next Evidentirano smanjivanje ranije povećanih cijena, apel građanima da ne gomilaju zalihe

You might also like

NAŠI DANI

Neprespavana noć iza Stočana: Tužni smo zbog smrti djevojke

Neprespavana noć je iza građana Stoca. Snažan zemljotres jačine 5,6 stepeni po Richteru pogodio je ovaj grad, a nažalost sve je imalo i kobne posljedice, s obzirom da je od

NAŠI DANI

Obilježena 30. godišnjica zločina na Korićanskim stijenama

Dvije stotine ruža bačeno je sa litice na lokalitetu Korićanske stijene na Vlašiću, gdje je na današnji dan 1992. godine strijeljano najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca. Na 30. godišnjicu

NAŠI DANI

Đoković otkrio da ima traumu od vatrometa: ‘Imali smo bombardovanja bez prestanka dva i po mjeseca’

Novak Đoković je otvorio svoje djetinjstvo pogođeno ratom i “traumu” koja ga pogađa i danas. 24-struki grend slem šampion sjedio je sa domaćinom Nine’s Today Karlom Stefanovićem radi detaljnog intervjua usred njegove trke na