Njemačka podržala stav Holandije da je koncept konstitutivnih naroda u Bosni diskriminatoran

Njemačka podržala stav Holandije da je koncept konstitutivnih naroda u Bosni diskriminatoran

 Specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje zapadnog Balkana Manuel Sarrazin na Twitteru je objavio kako je ova država službeno podržala stav Holandije u kojem se protivi uvrštavanju koncepta konstitutivnosti u Bosni i Hercegovini u okviru dokumenta Strateški kompas, prenose agencije.

– Njemačka je službeno podržala izjavu Holandije o usvajanju Strateškog kompasa – napisao je Sarrazin podijelivši tweet Vlade Holandije kojim su pojasnili zašto su pozdravili odluku Evropske unije o usvajanju ovog dokumenta koji se odnosi na odbranu i sigurnost Evrope.

Vlada Holandije je na svom Twitter profilu naglasila da dokument istovremeno sadrži neprihvatljive formulacije koje se odnose na definiranje pojma “konstitutivni narodi” za Bosnu i Hercegovinu, što je naglasio i Sarrazin.

– Važno je da politički akteri u Bosni i Hercegovini krenu naprijed na eliminaciji diskriminacije (primjer slučaja Sejdić – Finci), očuvanju integriteta i održavanju poštenih izbora kao i reformskim prioritetima – poručio je specijalni izaslanik Njemačke. 

Prethodno je vlada Holandije poručili da ova zemlja i dalje ostaje pri principima jednakosti i nediskriminacije svih građana u Bosni i Hercegovini.

– Holandija želi još jednom potvrditi da njen pristanak na Strateški kompas ni na koji način ne označava promjenu u općem stajalištu države na osnovu kojeg se nastoji osigurati jednakost i nediskriminacija svih građana u Bosni i Hercegovini, posebno u primjeni odluke iz slučaja Sejdić – Finci Evropskog suda za ljudska prava – navodi se u saopćenju.

Na kraju je vlada Holandije naglasila kako niti jedan politički ili zakonski korak ne bi smio biti poduzet koji bi još više otežao provedbu presude Sejdić – Finci ili koji bi dodatno produbio etničke podjele u državi.

https://twitter.com/ManuelSarrazin/status/1506672777000062981?cxt=HHwWisC4nY664-gpAAAA

Previous Na zasjedanju OIC-a u Islamabadu jednoglasno usvojena važna Rezolucija o situaciji u Bosni i Hercegovini
Next Evidentirano smanjivanje ranije povećanih cijena, apel građanima da ne gomilaju zalihe

You might also like

NAŠI DANI

Zajednička vojna vježba Oružanih snaga BiH i SAD-a

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država učestvovat će na zajedničkoj vojnoj vježbi pod nazivom “Bilateralna vježba”, koja će se realizirati 18. i 19. novembra 2020. godine

NAŠI DANI

Dan nezavisnosti u Kaknju: Vatromet i “Šetnja za Bosnu” sa bosanskim kraljem i kraljicom, te čas historije

Sa ciljem da mlade generacije izgrađuju domoljubni osjećaj prema svojoj državi i važnim datumima iz njene historije, Neformalna grupa SINOVI BOSNE – KAKANJ i Muzej Kaknja su odlučili da ove

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Prikupljaju se dokazi: Slijedi obnova bosanske tužbe protiv Srbije

Krajem idućeg mjeseca, 27. februara ističe rok za pokretanje revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Agent naše zemlje