Nova generacija američkih studentskih demonstranata daje nadu Palestincima

Nova generacija američkih studentskih demonstranata daje nadu Palestincima

U utorak kasno navečer šef Univerziteta Kolumbija poslao je policijsku upravu New Yorka da nasilno očisti zauzeće univerzitetskih zgrada u kojima su studenti protestirali protiv američke podrške izraelskom genocidu u Gazi.

Ovo je najnoviji zaokret u neviđenom porastu studentskih demonstracija širom  američkih univerziteta u znak podrške pravdi u Palestini i traženju okončanja izraelske okupacije .

Val studentskih protesta odvija se na prestižnim američkim univerzitetima  uključujući  Columbia ,  Brown ,  Yale ,  Harvard ,  Massachusetts Institute of Technology ,  New York University ,  University of Minnesota ,  University of Texas u Austinu ,  UCLA i mnogim drugim širom zemlje.

Desetine studenata je uhapšeno. Predsjedavajući američkog Predstavničkog doma Mike Johnson predložio je pozivanje Nacionalne garde.

Studenti na Kolumbiji zauzeli su akademsku zgradu, preimenujući Hamilton Hall (po bivšem predsjedniku SAD-a i porobitelju) u Hind’s Hall po Hind Rajab , petogodišnjoj palestinskoj djevojčici koja je pronađena mrtva u februaru, dvije sedmice nakon što je molila za pomoć i bila zarobljeni danima pod izraelskom vatrom. Poslednji put zgradu su preuzeli studenti koji su protestovali protiv rata u Vijetnamu 1968. godine.

Palestinci na okupiranim teritorijama sa velikim interesovanjem prate ” Studentsku intifadu ” širom američkih kampusa, gdje studenti traže da se njihovi univerziteti oslobode kompanija koje doprinose ili profitiraju od izraelske okupacije i genocida u Gazi.

Palestinski studenti koji svakodnevno svjedoče sličnom ugnjetavanju od strane izraelskih snaga užasnuti su scenama represije i nasilnih napada američkih policijskih snaga na ove studente. Isto važi i za verbalne napade američkih političara , koji ih optužuju za raspirivanje mržnje i “antisemitizma”.

Otac sam dvoje studenata. Mlađa studira na palestinskom univerzitetu na Zapadnoj obali i svakodnevno je izložena maltretiranju i zloupotrebama okupacije. Stariji studira na američkom univerzitetu u SAD-u, gdje sam pogrešno vjerovao da će biti siguran od takve opresivne politike.

Dok se brinem za budućnost svoje djece i njihovih kolega u Palestini i SAD-u, ponosan sam na njihov trud i solidaran sam sa hrabrim studentima.

Nova generacija

Ono što se dešava na ovim univerzitetima Palestincima daje veliku moralnu podršku usred eskalacije izraelske agresije.

To dodatno ulijeva nadu da su protesti pokazatelj pojave nove generacije koja ne vjeruje u cionistički narativ niti prima informacije od mejnstrim medija na Zapadu.

Umjesto toga, ova mlada generacija koja je dobro reagirala je stekla dublje razumijevanje ovog pitanja putem društvenih medija i, kao rezultat, može vidjeti istinu i formirati mišljenje nezavisno od svojih prethodnika.

Možda je prerano reći da li će ovi protesti direktno dovesti do kraja izraelske okupacije i prestanka kontinuirane američke podrške Izraelu. Međutim, odlučnost i politička posvećenost studenata mogu signalizirati buduće promjene u američkoj vanjskoj politici.

Srednjoročno i dugoročno, nadamo se da će ovi mladi pojedinci jednog dana zauzimati uticajne pozicije, posebno zato što su mnoge porodice studenata protesta među političkom, ekonomskom i akademskom vladajućom klasom u SAD. I možda bi uticajem na njihove porodice – njihov uticaj mogao biti trenutan.

Političke elite u SAD-u dugo su zahtijevale i promovirale sebe kao čuvare privatnih, akademskih i političkih sloboda širom svijeta, posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja i demonstracija. Međutim, oni su očajnički podbacili u podržavanju ovih tvrdnji, pokazujući svoje pravo lice kada su u pitanju kritike Izraela.

Ove vladajuće elite su umjesto toga demonizirale demonstracije, počevši od američkog predsjednika Joea Bidena , preko  predsjednika i članova Predstavničkog doma američkog Kongresa , kao i nekih velikih finansijera i mejnstrim medija. Optužili su demonstrante za demagogiju, mržnju i antisemitizam, gotovu optužbu protiv svakoga ko se protivi izraelskoj politici.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je  propalestinske proteste na univerzitetima u SAD-u kao “užasne”, označivši studente demonstrante kao “antisemitske” i insistirajući da demonstracije “moraju biti zaustavljene”.

Ono što ovu optužbu čini posebno smiješnom i praznom jeste činjenica da su značajan broj studenata demonstranata jevrejski antiratni aktivisti, zajedno sa njihovim crnim, latino, azijskim, bijelim, arapskim i muslimanskim kolegama. Posmatrači neće propustiti primijetiti raznolikost etničkih i vjerskih zajednica koje se pojavljuju za Palestinu na svakom protestu, koji nije ograničen samo na muslimane i Arape.

Duboke promjene

Možda je pitanje od milion dolara da li će represija i nastavak hapšenja studenata širom zemlje ugroziti ovaj pokret ili će umjesto toga doprinijeti njegovoj sve većoj popularnosti i ekspanziji.

Da bismo odgovorili na ovo pitanje, možemo ukazati na slične demonstracije kojima su američki univerziteti svjedočili kasnih 1960-ih protiv rata u Vijetnamu, koji su američke snage sigurnosti pokušale ugušiti nadmoćnom silom .

Međutim, gušenje je dovelo do povećanja zamaha demonstracija i širenja obima sve do kraja rata. Isto tako, demonstracije koje su se održale na američkim univerzitetima 1980-ih protiv režima aparthejda u Južnoj Africi nisu prestale sve dok američka vlada nije bila prisiljena da prekine svoju podršku i rasistički sistem nije pao.

Možda će nasilna represija nad studentima koju američka policija, političari i univerzitetski administratori podržavaju imati suprotan efekat i dodatno ohrabriti studente, a ne ućutkati ih.

Pozivi na slobodu, pravdu i okončanje genocida i okupacije u Palestini odjeknut će na svim američkim univerzitetima. Zaista, broj Gaza kampova se eksponencijalno povećao ne samo u SAD-u već i širom svijeta nakon što je predsjednica Kolumbija univerziteta Nemat Šafik pozvala policiju u kampus da silom rastjera demonstrante.

To je dovelo do domino efekta solidarnosti na mnogim drugim univerzitetima.

Mi, kao Palestinci koji su patili od pošasti i ugnjetavanja okupacije, više smo nego svjesni prirodne reakcije na progon. Razumijemo bijes mirnih studentskih demonstranata optuženih za “terorizam” samo zato što su se usudili pozivati ​​na slobodu i kraj okupacije.

Dižemo kape iz poštovanja prema njima, jer ovi protesti na univerzitetima i ulicama zapadnog svijeta i globalnog juga održavaju plamen nade u dušama naših ljudi koji žude za slobodom i pravdom.

Ovi protesti ukazuju na duboke, radikalne promjene koje razdvajaju ostarjelu američku generaciju koja slijepo podržava Izrael i novu generaciju koja promovira pravdu u Palestini i zahtijeva prekid izraelske okupacije i rata u Gazi.

Oni predstavljaju budućnost Amerike i njeno svetlo lice, čiji smo nastanak dugo čekali, piše Middle East Eye.

Policija hapsi propalestinske demonstrante koji su zauzeli zgradu u kojoj su uspostavili logor u kampusu Linkoln centra Fordham univerziteta 1. maja 2024. u Njujorku (New York)
Previous Slučaj kartel i suđenje Dodiku otkrili da se Novaliću i drugima presudilo mimo zakona i po neprihvatljivim dokazima
Next Medalje za bosanske učenike/učenice na Evropskoj i Balkanskoj matematičkoj olimpijadi

You might also like

NAŠI DANI
NAŠI DANI

Sarajevo: Proslava Đurđevdana na Gorici uz pjesmu, janje i jorgovan

Pjesma danas odjekuje Goricom, sarajevskim naseljem gdje deseci romskih porodica proslavljaju svoj najveći praznik Đurđevdan. Posebno je veselo u porodici Kasima Zahirovića gdje ni kišni pljusak nije uspio pokvariti raspoloženje.

RIJEČ

Zašto se žuri hrvatskoj politici da ‘reorganizuje’ Bosnu i Hercegovinu?

Svjedoci smo intenzivne kampanje Dragana Čovića za reorganizaciju i federalizaciju Bosne i Hercegovine, lider HDZ-a je više puta naglašavao da su to prioriteti za 2017. godinu. Čović naravno nije sam