Novalić: Formiran tim koji će Federaciji Bosne i Hercegovine nabaviti do 400.000 vakcina

Novalić: Formiran tim koji će Federaciji Bosne i Hercegovine nabaviti do 400.000 vakcina

Vlada Federacija BiH potvrdila je na današnjoj hitnoj sjednici formiranje tima koji će uime Federacije Bosne i Hercegovine sa proizvođačima pregovarati nabavku vakcina. 

Za predsjednika “Ad hoc” tima izabran je direkor Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član kriznog štaba Ministarstva doktor Davor Pehar.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je na pres-konferenciji nakon sjednice da je, nakon što je postalo jasno da mehanizam COVAX-a na državnom nivou nije funkcionalan, Federacija BiH morala reagovati u proceduri nabavke vakcina. 

– Poslali smo zahtjev institucijama i osobama za koje smatramo da trebaju biti dio ad hoc tima, ali i za ekspresno djelovanje u nabavci vakcina. Uključili smo Parlament FBiH, tri kantona koji imaju kliničke centre i Zavod za javno zdravstvo. Ovaj tim bi trebao na sjednici u Mostaru 11. marta dostaviti prijedlog ugovora o nabavci vakcina koji će podrazumijevati cijenu, dobavljača, tip vakcine i količinu. Donijeli smo odluku da količina ne može biti veća od 400.000 vakcina, jer još uvijek očekujemo vakcine od COVAX-a i programa Evropske unije. Također cijena vakcina ne može iznositi više od 12 miliona KM – kazao je Novalić.    

Kako je kazao, predsjednik grupe je prim. dr. Pehar, a članovi su specijalisti za lijekove u Federalnom ministarstvu zdravstva Sanja Čustović i Vesna Alagić, član Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prof. dr. Mirsad Kacila, šef Kabineta premijera KS Sanja Škuletić – Malagić, pomoćnik ministra za zdravstvo i zaštitu Alma Kadić, specijalista epidemiologije Blaško Topalović iz Tuzlanskog kantona i specijalista infektologije iz Hercegovačko – neretvanskog kantona Svjetlana Grgić.

Dodaje da nabavka vakcina treba biti direktna od dobavljača ili njihovih predstavnika, te da se za nabavku vakcina javilo već šest kompanija iz FBiH.

Izvor: Agencije

Previous Ministrica vanjskih poslova razgovarala sa glavnim medicinskim savjetnikom predsjednika SAD-a
Next Angelina Jolie razgovarala Jasmilom o njenom filmu i ulozi umjetnosti u iscjeljivanju traume

You might also like

NAŠI DANI

U okolini Vogošće spašena povrijeđena mlada srna

Nihad Hadžić s prijateljima je proteklog vikneda krenuo na vikendicu koja se nalazi iznad naselja Tihovići. Nisu ni slutili da će se naći u prilici da spase život mlade srne.

NAŠI DANI

Pobjeda Bosne u susretu s Crnom Gorom

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras na Bilinom polju u Zenici selekciju Crne Gore – 1:0. Susret se igrao pred ispuljenim tribinama u okviru pretposljednjeg kola Lige nacija

NAŠI DANI

Stolac: Gradnja sakralnih objekata u zaštićenom pojasu nacionalnog spomenika?

Odlukom Općinskog vijeća, Općina Stolac prodala je svoje nekretnine u zaštićenom pojasu nacionalnog spomenika na starom gradu. Zemljište je prodato Župi sv. Ilije Proroka radi gradnje sakralnih objekata.  Bio je