Novi napad na Partizansko spomen groblje u Mostaru

Novi napad na Partizansko spomen groblje u Mostaru

Najvjerovatnije sinoć je ponovo oskrnavljeno Partizansko spomen groblje u Mostaru, javlja AA.

I ovog puta radi se o napadu vandala, koji su javnosti nepoznati. Zanimljivo je da se napad ovog puta vjerovatno dogodio u vrijeme policijskog sata. Uništeno je desetak spomen ploča.

“Ovog puta ne mogu reći da su to učinili maloljetni huligani, jer maloljetnicima je zabranjeno kretanje. Prema indicijama vandalski čin učinjen je noću, u vrijeme kada se mogu kretati samo oni s posebnim dozvolama”, kaže predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Podsjeća na činjenicu da rušenje nacionalnih spomenika predstavlja atak na državu kao i da se rušenje države obavezno mora sankcionisati u skladu sa zakonima.

“Dosadašnje nedjelovanje onih koji bi morali djelovati smatramo saučesništvom. Po ko zna koji put tražimo hitnu i efikasnu akciju i istragu o napadu. Pozivamo sigurnosne agencije da se uključe, jer 25 godina nakon rata od policijskih struktura ovdje nikad ništa ozbiljno nije preduzeto”, poručio je Đulić.

Partizansko spomen groblje mnogo puta dosad bilo je meta vandala, posljednji put dan uoči proslave Dana oslobođenja Mostara od fašističkog okupatora, kada su na zidovima spomenika ispisani uvredljivi grafiti koji su veličali fašizam.

Zbog opasnosti od pandemije koronavirusa, a obzirom na činjenicu da najistaknutiji članovi UABNOR-a u Mostaru spadaju u rizičnu grupu, najnoviji napad nije prijavljen MUP-u HNK-a. Da tokom posljednjih 48 sati prijava nije stigla u MUP potvrdio je i dežurni operativac u Operativnom centru u Mostaru.

Previous Bosansko bogumilstvo (Nastavak 5.)
Next U TK u posljednja 24 sata nema oboljelih od koronavirusa

You might also like

NAŠI DANI

Zbog stava o Bosni i Hercegovini verbalni sukob ambasada Irana i Izraela

Nakon što je Ambasada Izraela u Albaniji, zadužena i za Bosnu i Hercegovinu, saopštila da država Izrael podržava izmjene Izbornog zakona BiH, nizale su se brojne reakcije od kojih je

NAŠI DANI

Ambasada SAD u Beogradu: Vulinova izjava o ujedinjenju svih Srba protivna Dejtonu i evropskom putu Srbije

Ambasada SAD u Srbiji saopćila je danas da izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o ujedinjenju svih Srba u jednu državu nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom ni evropskim

NAŠI DANI

Svečana promocija 24. klase vojnika OS Bosne i Hercegovine

Na lokaciji kasarne “Zaim Imamović”, 22. januara 2021. godine organizovana je svečana zakletva i ceremonija prijema 24. klase u profesionalnu vojnu službu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u početnom činu