Novi napad na Partizansko spomen groblje u Mostaru

Novi napad na Partizansko spomen groblje u Mostaru

Najvjerovatnije sinoć je ponovo oskrnavljeno Partizansko spomen groblje u Mostaru, javlja AA.

I ovog puta radi se o napadu vandala, koji su javnosti nepoznati. Zanimljivo je da se napad ovog puta vjerovatno dogodio u vrijeme policijskog sata. Uništeno je desetak spomen ploča.

“Ovog puta ne mogu reći da su to učinili maloljetni huligani, jer maloljetnicima je zabranjeno kretanje. Prema indicijama vandalski čin učinjen je noću, u vrijeme kada se mogu kretati samo oni s posebnim dozvolama”, kaže predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Podsjeća na činjenicu da rušenje nacionalnih spomenika predstavlja atak na državu kao i da se rušenje države obavezno mora sankcionisati u skladu sa zakonima.

“Dosadašnje nedjelovanje onih koji bi morali djelovati smatramo saučesništvom. Po ko zna koji put tražimo hitnu i efikasnu akciju i istragu o napadu. Pozivamo sigurnosne agencije da se uključe, jer 25 godina nakon rata od policijskih struktura ovdje nikad ništa ozbiljno nije preduzeto”, poručio je Đulić.

Partizansko spomen groblje mnogo puta dosad bilo je meta vandala, posljednji put dan uoči proslave Dana oslobođenja Mostara od fašističkog okupatora, kada su na zidovima spomenika ispisani uvredljivi grafiti koji su veličali fašizam.

Zbog opasnosti od pandemije koronavirusa, a obzirom na činjenicu da najistaknutiji članovi UABNOR-a u Mostaru spadaju u rizičnu grupu, najnoviji napad nije prijavljen MUP-u HNK-a. Da tokom posljednjih 48 sati prijava nije stigla u MUP potvrdio je i dežurni operativac u Operativnom centru u Mostaru.

Previous Bosansko bogumilstvo (Nastavak 5.)
Next U TK u posljednja 24 sata nema oboljelih od koronavirusa

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

‘Dan bijelih traka’ – Tužno sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana i 102 djece

Prijedor, ali i cijeli svijet, danas se prisjeća 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti, među kojima je bilo 102 djece. “Dan bijelih traka – 31. maj”, koji je već odavno

NAŠI DANI

Vuk Bačanović koji je vrijeđao Sarajlije dobio otkaz na FTV-u

Novinar Federalne radio-televizije Vuk Bačanović ne radi više na FTV-u, a nakon što je gnusno bez imalo srama objavio Facebook status u vezi sa Sarajevom i instalacijom Antidjetona na dan

NAŠI DANI

Ambasador RH na raportu u bosanskom Predsjedništvu

Na poziv Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića danas je u Predsjedništvu BiH održan sastanak savjetnika Branimira Jukića i  Slavena Kovačevića sa ambasadorom Republike Hrvatske u Bosni i