Novi napad na Partizansko spomen groblje u Mostaru

Novi napad na Partizansko spomen groblje u Mostaru

Najvjerovatnije sinoć je ponovo oskrnavljeno Partizansko spomen groblje u Mostaru, javlja AA.

I ovog puta radi se o napadu vandala, koji su javnosti nepoznati. Zanimljivo je da se napad ovog puta vjerovatno dogodio u vrijeme policijskog sata. Uništeno je desetak spomen ploča.

“Ovog puta ne mogu reći da su to učinili maloljetni huligani, jer maloljetnicima je zabranjeno kretanje. Prema indicijama vandalski čin učinjen je noću, u vrijeme kada se mogu kretati samo oni s posebnim dozvolama”, kaže predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Podsjeća na činjenicu da rušenje nacionalnih spomenika predstavlja atak na državu kao i da se rušenje države obavezno mora sankcionisati u skladu sa zakonima.

“Dosadašnje nedjelovanje onih koji bi morali djelovati smatramo saučesništvom. Po ko zna koji put tražimo hitnu i efikasnu akciju i istragu o napadu. Pozivamo sigurnosne agencije da se uključe, jer 25 godina nakon rata od policijskih struktura ovdje nikad ništa ozbiljno nije preduzeto”, poručio je Đulić.

Partizansko spomen groblje mnogo puta dosad bilo je meta vandala, posljednji put dan uoči proslave Dana oslobođenja Mostara od fašističkog okupatora, kada su na zidovima spomenika ispisani uvredljivi grafiti koji su veličali fašizam.

Zbog opasnosti od pandemije koronavirusa, a obzirom na činjenicu da najistaknutiji članovi UABNOR-a u Mostaru spadaju u rizičnu grupu, najnoviji napad nije prijavljen MUP-u HNK-a. Da tokom posljednjih 48 sati prijava nije stigla u MUP potvrdio je i dežurni operativac u Operativnom centru u Mostaru.

Previous Bosansko bogumilstvo (Nastavak 5.)
Next U TK u posljednja 24 sata nema oboljelih od koronavirusa

You might also like

NAŠI DANI

Trump čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine Dodiku, Komšiću i Džaferoviću

  Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump čestitao je Dan državnosti Bosne i Hercegovine predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i članovima Predsjedništva Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću,

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina nastavlja svoj NATO-put bez obzira kakav bio stav Rusije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prokomentirao je za FENA-u izjavu amabasadora Rusije Petra Ivancova da “integracija BiH u NATO dovodi u pitanje sigurnost i stabilnost”. – Upravo je

NAŠI DANI

Srbijanski policajac koji je razotkrio misiju u Srebrenici “nezakonito otpušten”

Sud u Srbiji je utvrdio da je policajac koji je za medije dao izjavu o prikrivenom i navodno nelegalnom raspoređivanju u Srebrenici 2015. godine, nezakonito otpušten iz službe, piše Detektor.