Novi Pazar: Pokrenuta humanitarna akcija „Sandžak za Palestinu“

Novi Pazar: Pokrenuta humanitarna akcija „Sandžak za Palestinu“

Humanitarna organizacija „Svetionik“ pridružila se globalnoj kampanji Federacije udruženja koja cijene ljude (IDDEF) iz Republike Turske, za urgentnu pomoć Palestincima u Pojasu Gaze.

U akciju “Sandžak za Palestinu” koju je pokrenula Humanitarna organizacija “Svetionik”, uključeno je više humanitarnih organizacija koja djeluju u Sandžaku s ciljem da se u zemljama u kojima se kampanja sprovodi prikupe sredstva u iznosu od 1.500.000 eura.

„U posljednjim napadima agresora na Pojas Gaze, mnogi Palestinci ostali su bez doma. Potrebna im je pomoć cijelog muslimanskog svijeta, ostali slabo mare za događaje u Palestini. Novac koji se prikupi u akciji koja je urgentna i koja će kratko trajati, koristiće za hranu, lijekove i obnove porušenih kuća. Akcijom ‘Sandžak za Palestinu’ želimo da se priključimo kampanji koju je pokrenula organizacija IDDEF iz Republike Turske, da uputimo stvarnu pomoć i pokažemo da Palestina nije sama“, rekao je za AA predsjednik novopazarske Humanitarne organizacije „Svetionik“ Mirza Aličković.

Aličković je pozvao ostale organizacije iz Sandžaka i svoje sunarodnike da se odazovu pozivu za hitnu pomoć namučenom narodu Palestine.

„U ovoj akciji moramo biti zajedno. Pozivam sve organizacije, pojedince i kompanije u Sandžaku da djelujemo jedinstveno, s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za konkretnu pomoć našoj braći i sestrama. Organizacija IDDEF ima predstavništvo u Pojasu Gaze i dugo pomaže narodu Palestine, dostavljajući im humanitarnu pomoć. Rad ove organizacije je daleko poznat pa smo se zbog velike reputacije koju imaju mi priključili baš njihovoj kampanji. Novčana sredstva koja prikupimo, uz njihovo posredovanje biće isporučena direktno stanovnicima Palestine“, dodao je Aličković.

Kako je rečeno, od prikupljenog novca planira se, između ostalog, kupovina prehrambenih paketa, novčana pomoć za najugroženije, finansiranje smještaja za porodice čiji su domovi porušeni, kupovina lijekova i naftnih derivata za osam bolnica u Pojasu Gaze, kupovina ambulantnih vozila te izgradnja postrojenja sa pijaćom vodom.

Podsjetimo, nedavno je u centru Novog Pazara održan veliki skup podrške narodu Palestine, mirnom protestu prisustvovalo je više stotina osoba.

Previous Solarna energija otvara svoja vrata u Bosni i Hercegovini
Next Džaferović i Komšić u posjeti Crnoj Gori i južnom Sandžaku

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Četvrt stoljeća od rušenja Starog mosta u Mostaru

  Rušenje Starog mosta u Mostaru 9. novembra 1993 godine je bila vijest koja je izazvala sablazan svjetske javnosti, a i nakon 25 godina u gradu na Neretvi je tema

NAŠI DANI

Mila tekstil iz Prijedora ugasila pogone i otpustila radnike

Povećanje minimalne plaće u BH entitetu Republici srpskoj na 900 KM počelo se negativno odražavati na poslovanje gospodarstvenika. Primjer je kompanija „Mila tekstil“ iz Prijedora koja je ugasila pogone i

NAŠI DANI

Komšić: Nije pristojno omalovažavati pomoć koja dolazi u milionskim iznosima

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je zahvalnost za pomoć evropskom komesaru za proširenje Olivera Varhelyia i institucijama Evropske unije, nakon što je Varhelyi danas najavio novu pomoć EU Bosni