Novi prekogranični trendovi: Skupoća starije osobe tjera iz EU u Bosnu

Novi prekogranični trendovi: Skupoća starije osobe tjera iz EU u Bosnu

BOS. GRADIŠKA – Zbog poskupljenja različitih životnih potreba, naročito smještaja starih i nemoćnih, u susjednim državama, članicama Evropske unije, sve više ovih kategorija stanovništva opredjeljuje se za život u Bosni i Hercegovini.

Takvih primjera ima mnogo u Gradišci, potvrdili su za “Nezavisne novine” u više domova. Kristijan Bakić, direktor Doma za stare “Rezidencija Bakić” u Gradišci, kaže da imaju sve više osoba iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Danske i drugih zemalja koji se opredjeljuju za dugoročni boravak.

“Računica je jednostavna. Kod nas, u našoj državi, a svakako u domu, cijene su neuporedivo manje, a uslovi identični, čak i bolji nego u evropskim državama. Naš dom je nekoliko stotina metara od granice, što je takođe pogodnost koja ide u prilog našim stanarima”, kazao nam je Bakić.

Štefanija i Uroš Opačić, osamdesetogodišnjaci iz Zagreba, odlučili su da starost provedu u gradu na Savi. Napustili su glavni grad Hrvatske, gdje imaju potomke, rodbinu, prijatelje i stan, te ovdje nastavili penzionerski život. Stan u zagrebačkoj Ulici Valunske ploče zamijenili su novom adresom, Dositejeva broj 3 u Gradišci.

“Smještaj je odličan, uslovi takođe, tu se osjećamo kao kod kuće. Imamo mnogo manje obaveza pa možemo reći da nam je i bolje i jednostavnije, višestruko jeftinije nego u stanu u Zagrebu, gdje smo proveli više od pola vijeka”, kaže Štefanija.

Uroš Opačić, porijeklom iz sela Suvaja kod Bosanske Krupe, u Hrvatsku je otišao u mladosti, tamo se oženio, stekao porodicu, potom godinama, zajedno sa suprugom Štefanijom, radio u Njemačkoj. Zavoljeli su i Gradišku, stekli prijatelje.

“Posjećujemo kulturne programe, sportske događaje, šetamo pored Save, uživamo u ljepoti ovog grada gdje nam je sve blisko. U Gradišci nema nesnošljivih gužvi kao u Zagrebu i drugim velikim gradovima”, pričaju Opačići, zauzeti mnogim rekreativnim obavezama.

“Ovdje nam treba mnogo manje novca za život nego u Zagrebu. Opredijelili smo se za ustanovu jer tu imamo sve obezbijeđeno, hranu, smještaj, grijanje, ljekarsku njegu, fizijatrijske usluge, salon ljepote, mjesto za zabavu i rekreaciju. Sasvim smo opušteni i posvećeni sebi”, povjerila nam se Štefanija, inače porijeklom iz Kumrovca i, kako za sebe kaže, ponosna Titova komšinica.

Paša Šibić je pedeset godina živjela u Rijeci, u Hrvatskoj. Sada je u Gradišci.

“Zadovoljna sam, lijepo mi je… Moj sin je istražio sve te mogućnosti i odlučio da ovdje dođem, a što se i meni dopalo. Sve je kako treba, uslovi su dobri, ali, što je najvažnije, ovdje je jeftinije nego u Rijeci. U tom gradu imam trospratnu kuću, ali računica mi govori da je ovdje, za sada, povoljnije živjeti”, kaže Paša. Ovakvih primjera i u drugim domovima ima sve više. Zaključak je, kažu naši sagovornici, sasvim jasan. Skupoća starije osobe tjera iz Evropske unije u BiH.

“Evropska penzija je, za sada, samo ovdje stimulativna za život. U Evropi, jeste bila, ali više nije”, tvrde novi stanovnici Gradiške sa pasošima evropskih zemalja.

Previous Bosanski maestro najavljuje baraž: San mi je otići sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine na Evropsko prvenstvo
Next Helez: Ovo što je Vučić izjavio da ima dronove koje će oni proizvoditi, 5.000 dronova samoubica, to ćemo mi za 15 dana početi proizvoditi

You might also like

NAŠI DANI

Kulturocid! U paljenju sarajevske Vijećnice NUB BiH i naša država ostala bez 2 miliona bibliotečkih jedinica

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, zapaljena je agresorskim granatiranjem na današnji dan prije 29 godina.  Ismet Ovčina, direktor NUB BiH:

NAŠI DANI

U Bijeljini pretučen advokat Duško Tomić: ‘Njima smeta zastava Bosne i Hercegovine’

Advokat Duško Tomić pretučen je jučer u Bijeljini. Tomić je zadobio povrede u dvorištu jedne kuće u naselju Međaši. Kako je ispričao za N1, pretukao ga je lider lokalne boračke

MADE IN BOSNIA-387

Od 15. decembra “Arix” na policama trgovina u Bosni i Hercegovini

Zvanično je završena rekonstrukcija parovoda od Termoelektrane Tuzla do Fabrike deterženata “Dita” Tuzla. Para bi u sistem trebala biti puštena već danas, čime bi početkom naredne sedmice počela proizvodnja praškastog