Novi stadion u Ilijašu od 5,5 miliona KM

Novi stadion u Ilijašu od 5,5 miliona KM

Nogometni klub Ilijaš upriličio je ove sedmice zvanični obilazak novosagrađenog Gradskog stadiona Ilijaš. Obilasku su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, predstavnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, te privrednici sa područja općine Ilijaš.

“Izgradnja Gradskog stadiona u Ilijašu je trenutno najveći projekat na području naše općine i znači jako puno jer želimo da kroz njega promovišemo općinu Ilijaš i opredjeljenje da stvaramo dobre uslove za sportiste i mlade ljude. Želja nam je da općina Ilijaš bude grad mladosti i sporta i zbog toga ulažemo o sportsku infrastukturu.

Ilijaš je posjedovao skromnu sportsku infrastrukturu i 2018. godine smo odlučili krenuti u izgradnju potpuno novog kompleksa. Izradili smo projektnu dokumentaciju i sve što je bilo potrebno, te smo krajem 2019. godine počeli sa realizacijom ovog velikog projekta. Zbog visine sredstava koja su bila potrebna projekat se morao fazno realizovati i nakon tri godine smo došli do samog kraja, u konačnici je to cifra oko 5,5 miliona KM. Završen je prelijep objekat gradskog stadiona koji ima izvanredne uslove za sportiste, a posjeduje i poslovni dio koji može služiti kao izvor finansiranja našem Nogometnom klubu koji će ovdje igrati i okupljati sportiste i mlade ljude.

Kroz realizaciju ovog projekta ostvarili smo i saradnju sa Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine i napravili aranžman koji sadržajno upotpunjava ovaj kompleks, a to je izgradnja pomoćnog terena sa vještačkom travom. Projektno smo stvorili pretpostavke da se izgradi i atletska staza. Projekat izgradnje pomoćnog terena i atletske staze je u fazi realizaciije i očekujemo da će do kraj godine novi teren biti završen. U narednoj godini planiramo završiti i atletsku stazu.

Koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su do sada učestvovali u realizaciji ovog projekta. To su Vlada Kantona Sarajevo i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Želim se zahvaliti i Nogometnom savezu BiH na aranžmanu za izgradnju pomoćnog terena. Naravno nama ostaje značajan dio posla oko novog terena, izgradnje atletske staze i pratećih sadržaja. Kompleks je površine oko 30.000 kvadrata i želimo da zaista bude prepoznatljiv.

Sve ovo doprinosi daljnjoj urbanizaciji grada koji se iz godine u godinu upotpunjuje modernim sadržajima. Ovaj grad i općinu vidim kako se razvijaju u jedan od centara na potezu Sarajevo – Zenica i u tom smislu ovaj projekat je doprinos takvom opredjeljenu i takvoj viziji”, rekao je općinski načelnik Akif Fazlić.

Prilikom obilaska predstavnici Nogometnog saveza BiH bili su impresionirani svime što je urađeno do sada.

„Prije svega, želim se zahvaliti načelniku Fazliću na razumijevanju i vizionarstvu. U prethodnom periodu imali smo odličnu komunikaciju i to je rezultat ovoga što smo danas vidjeli. Trenutno se vrše pripreme za postavljanje trave na pomoćnom terenu na kojem će se odvijati trenažni proces svih mlađih kategorija. U Ilijašu se rađa jedan novi nukleus – jedan centar koji će sigurno dati i igrače koji će igrati u selekcijama. Ono što je veoma bitno je i da reprezentativne selekcije Bosne i Hercegovine imaju svoje mjesto, jer ćemo i mi pored trening centra u Zenici imati priliku da odigravamo prijateljske utakmice na ovom terenu i naravno za trenažni proces, jer je u ovom vremenu deficitarno naći dobar sportski teren. Nadam se da ćemo u idućem periodu imati prilike da se zajednički radujemo i gledamo naše selekcije na ovom stadionu, te da će u nekom budućem periodu biti novih aktivnosti i angažmana od strane Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine“, kazao je Adnan Džemidžić, generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Upravnog odbora Nogometnog kluba Ilijaš Selmir Vrabac nije krio radost što se klub nakon tri godine vraća na vlastiti stadion.

„Mi u Nogometnom klubu Ilijaš smo presretni i neopisiv je osjećaj nakon tri godine vratiti se u svoj grad. Poseban osjećaj će svakako imati naši igrači koji treniraju u pet selekcija omladinskih pogona, a to njima jako puno znači. NK Ilijaš, u ovakav kompleks koji je izgrađen u prethodne tri godine, vraća se sa novim ambicijama i planovima. Imamo ekipu koja sigurno može da napravi dobar rezultat. Mi iz NK Ilijaš gledamo naš angažman kao društveno korisnu aktivnost. U našem klubu trenira preko 150 omladinaca, naravno taj će se broj povećavati sa novim uslovima. Gledamo da budemo spona između Općine, Kantona i drugih javnih institucija, privrede i nas kao sportskog kolektiva da bismo svi zajedno radili jednu društveno korisnu aktivnost. Ovaj impozantan objekat, s kojim se općina Ilijaš može pohvaliti, je ono što Ilijaš treba. Ono što zajedno treba da uradimo je da što više djece ovdje trenira i da aktivnost u sportu podignemo na veći nivo. Naravno da nam za to pored Općine Ilijaš koja kvalitetno finansira klub i druge druge aktivnosti, treba pomoć i privrednika. Mi želimo da kao zajednica budemo jednistveni u ovakvim projektima koji su od općeg interesa. Ovakvi projekti treba da nas okupljanu, a ne da nas dijele“, poručio je Vrabac.

Sportski kompleks je izgrađen po svim standadima FIFE i UEFE. Novi stadion će omogućiti odigravanje utakmica, obavljanje priprema i realizaciju treninga svih reprezentativnih selekcija Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je ovim projektom dobila savremeni nogomentni kompleks koji će omogućiti dalji razvoj nogometa, a posebno razvoj omladinskog nogometa po čemu je Ilijaš uvijek bio prepoznatljiv.

Previous Prof. Mesihović: Ispod Lužana nalazi se zakopan cijeli jedan antički grad
Next U Zenici bilbord sa natpisom: Besplatan parking za Crnogorce

You might also like

SPORT

Olimpijski komitet BiH novčano nagradio Mariju Štetić i Nedžada Husića

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, kao nebudžetska organizacija, nagradio je taekwondoiste Mariju Štetić i Nedžada Husića sa 5.000 KM, a njihove trenere sa 2.000 KM, za osvojene srebrene medalje na

SPORT

Milan Đurić: Džeko i Ibišević su veliki igrači od kojih puno mogu naučiti

Milan Đurić je u ponedjeljak iz Italije doputovao u domovinu, gdje se odmah stavio na raspolaganje selektoru A reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmedu Baždareviću. Jedan od trojice novajlija u reprezentaciji

SPORT

Novi selektor Sergej Barbarez: Bićemo ponosni kada budemo nosili grb Bosne i Hercegovine

Sergej Barbarez, novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, poručio je da na ovu poziciju dolazi sa velikom željom i velikim ponosom da kao tim učine dobre stvari, javlja Anadolu. U