Obezbijeđene 1673 stipendije za školovanje afričke djece

Obezbijeđene 1673 stipendije za školovanje afričke djece

Već petu godinu za redom MFS-EMMAUS se brine o školovanju afričke djece u dalekoj Burkini Faso, zemlji koja slovi za jednu od pet nasiromašnijih zemalja u svijetu i u kojoj je pored siromaštva jedan od najvećih problema nepismenost.

Iako trošne i prašnjave klupe afričkih škola ne pokazuju jak napredak ove populacije, one uistinu prave prekretnicu na dosadašnji jako slab odaziv mališana na školovanje sa velikom željom za učenjem i obrazovanjem. Da li zbog neimaštine ili konzervativnog odgoja proteklih generacija, svejedno je školstvo svake nove godine sve siromašnije po broju đaka.

Malim odricanjima dobrih ljudi ta situacija se može promijeniti na bolje. Tako su zahvaljujući našoj akciji koju sprovodimo od 2014. godine pod nazivom TESTIRAJ SVOJU HUMANOST “Pomozi mi da i ja završim školu” protekle godine obezbijeđene stipendije za 1673 djece.

Novac je stigao u ruke mališana koji sada imaju priliku da sjednu u školske klupe, a osim znanja i obrazovanja, pružen im je zagarantovani obrok te nada u svjetliju budućnost.

Najveći donatori stipendija su kao i proteklih godina Medžlis Islamske zajednice Srebrenik, Medžlis Islamske zajednice Gradačac, Udruženje studenata “Plavi leptir” Sarajevo, Džemat Nur Han Zenica, a u velikoj mjeri za prikupljanje stipendija angažovali su se i pojedinci, građani Bosne i Hercegovine te BH dijaspora.

Pored stipendija prošle godine MFS-EMMAUS je poslao i treći kontejner humanitarne pomoći koji se sastojao od odjeće i obuće, školskog pribora, tekstila te ostalih potrebština.

MFS-EMMAUS je pored humanitarne pomoći od 2014. godine obezbijedio školovanje za 4 667 djece u mjestima Gasma, Guesna, Tangseighin i Goghin što je zaista veliki broj kada uzmemo u obzir koliko je važno obrazovanje ove djece i u kolikoj mjeri ono utiče na njihove živote.

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u ovoj akciji i želimo napomenuti da će svaki donator dobiti obrazac sa pismom zahvale od djeteta kojeg je finansirao.

Mi i dalje nastavljamo sa našom humanitarnom akcijom i svi vi koji želite školovati jedno ili više djece možete novac uplatiti na naš transakcijski račun. Iznos jedne stipendije za školsku godinu je samo 30 BAM/ 15 Eura.

Možda ćete upravo Vi sa svojom donacijom uspjeti jedno od ove djece spasiti neuspješnih integracija koje se loše očituju po lokalno stanovništvo Burkine Faso na dalekom Afričkom kontinentu – ističu iz ove humanitarne organizacije.

Previous Pobjeda Bosne u Češkoj, rukometaši na Evropskom!
Next Gračanica: Porodica Jukan i njihove đulbšećer ruže; Litar ulja do 15 hiljada eura

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Mladi pohrlili u nargila barove (Video)

Novinari TVSA posjetili su jedan od sarajevskih kafića u kojem se konzumira nargila. Tragom vijesti da je od 31. maja dozvoljeno korištenje nargile u ugostiteljskim objektima. U studiju Otvorenog programa

NAŠI DANI

Grad koji je osnovao bosanski kralj: Na novoj zastavi Herceg Novog Sahat kula i ljiljani

  Opština Herceg Novi će pored grba, imati i novu zastavu, a na njoj će biti u plavoj, zlatnoj i srebrnoj boji Sat kula sa dva ljiljana sa strane. Iz

NAŠI DANI

I boračka udruženja će podržati proteste ispred OHR-a

Koordinacija boračkih udruženja FBiH odazvat će se pozivu Kruga 99 i organizacije ReStart i podržati proteste koji su zakazani u petak, 31. marta ispred zgrade OHR-a. – Poručujemo i mi