Obijest susjeda! Šovinistički komentari na račun Bosanaca

Obijest susjeda! Šovinistički komentari na račun Bosanaca

Ispod nekoliko Google recenzija restorana Val u Mimicama kod Omiša pojavili su se, u formi odgovora vlasnika, šovinistički antibosanski komentari.

Za našu priču naročito je bitan odgovor ispisan na negativan osvrt jedne gošće restorana koja zamjera lošu hranu i uslugu, žilave lignje, osrednju pizzu, lošu riblju supu. “Kada sam vidjela na ovoj stranici odgovore vlasnika na kritike drugih gostiju, žalim što sam uopće ušla u restoran. Daleko je to od domaćina. U svakom slučaju, ne preporučujem restoran zbog loše hrane prioritetno, pa sve drugo”, zapisala je gošća.

“Uvik jebeni bosanci pišu nešto loše”

Ispod je, kao odgovor vlasnika, stajalo, doslovno: “Nisi tribala ni ulazit. Ni ti ni tvoje stado. Uvik jebeni bosanci nešto pišu loše. Nikad u životu niste vidili jadransku lignju. Naručujete stvari koje neznate jesti i onda pljunete a pojma nemate. Naučili ste u bosni žvakat smrznutu patagonicu pa vas iznenadila kvaliteta. Došli ste kao stado neotesane stoke. Mokri s plaže u kupaćim gaćama. Skalaki i galamili po restoranu. Zviždali za konobarom koji vas je upozorio da se kulturno ponašate da niste na čaršiji. Ajde sad stoko bosanska neodgojena napravite još koji profil pa dajte loše ocjene. Eto bar se znate koristiti internet kad se neznate ponašati!!!”. Ovaj je odgovor izbrisan nakon što smo kontaktirali vlasnike, bračni par Strmečki, čiji ženski dio nije bio raspoložen za razgovor, dok je muški tvrdio da nema pojma tko je to pisao niti zna tko piše odgovore vlasnika, ali je siguran da on i supruga nisu – piše Index.

“Još pripadnika stada iz Bugojna”

Evo i odgovora na negativnu recenziju jedne gošće: “Još pripadnika stada iz Bugojna. Ova seljanka misli da zna pisati na Njemačkom jeziku. Samo nastavite… lakše ću vas reportat za spam.” Jedan je odgovor napisan i na engleskom: “Fake troll acc made by some people from bosnia. Reported.”

Ima u tim vlasničkim osvrtima svega, najčešće optuživanja recenzenata da lažu, gdjekad ih se naziva idiotima koji pišu gluposti. Autor je nerijetko neprijateljski nastrojen prema konkurenciji i, kao što ste shvatili, Bosancima. Nećemo baš sve citirati, ali ćemo navesti još jednu prepisku nastalu prije dvije godine. Ivan Jukić napisao je: “Vlasnik je bio iznimno neodgojena osoba sklona vikanju i galamljenju na goste. Ne libi se ni od fizičkih prijetnji niti spominjanja ‘muslimanske majke.’ U svakom gostu očito vidi prijetnju u vidu muslimana. Neka mu je sa srećom sa takvim stavovima o životu!”

Uslijedio je odgovor: “Lažove. Prvo i najvažnije nisi ti nikakav gost nego si sa svojom ženom došetao cestom s kesom praznih limenki od pive koje je ona bacala u moju kantu za smeće. Normalnim glasom i kulturno sam vas upozorio da je to privatan kontenjer u kojeg ne možete bacati smeće. Na to si nekulturna bosančino odgovorio citiram ‘ali smeće ima ime i prezime.’ Opet sam ti bez uvrede rekao da ima i da je moje i da ti nedam bacat smeće i da pitaš onog tko ti je iznajmio apartman di da bacaš smeće. Na to mi seljačino rekao da sam istrošeni kurton. Šta si očekivao? Imaš sreće šta sam bio dobre volje pa te nisam dobro našamara i lansira u bosansku pripizdinu iz koje si tako nekulturan i bezobrazan ispao. Šta ne dođeš pa kažeš u lice a ne pišeš laži po internetu pičketino jedna bosanska nekulturna.”

Novinari Indexa dodatno su pisali o ovom skandalu. A nama zu zapeli za oko i komentari na tekst o Bihaću (Na samo tri sata vožnje od Splita možete se odmoriti, osvježiti i najesti po smiješnm cijenama, a uživat ćete i u prekrasnoj prirodi! Pročitajte iskustvo Splićanke) u ‘Slobodnoj Dalmaciji’.

Nekad su gradovi na dalmatinskoj obali bili prvi izbor za ljetovanje bosanskih turista, stvari se ipak mijenjaju posljednjih godina. Naši građani sve više se okreću ka destinacijama na kojima su prije svega cijenjeni, a koje nude i realne cijene usluga – za razliku od najbližeg susjedstva.

(MiruhBosne/Index)

Previous Baština kao izvor inspiracije i pokretač ekonomskog razvoja
Next Međunarodni sajam 'Dani trešnje 2019' otvoren u Mostaru

You might also like

OTPOR BOSNE

Sjećanje na Prvu brigadu policije Stari Grad

  Prigodnom ceremonijom, koja je počela polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, te postrojavanjem i smotrom veterana, danas je na Trgu oslobođenja Alija Izetbegović obilježena 26. godišnjica

NAŠI DANI

Reakcije na jučerašnje izjave gradonačelnice Sarajeva o oprostu: Duguje izvinjenje žrtvama!

Jučer je obilježena godišnjica još jednog masakra koji se desio u Sarajevu tokom opsade i agresije. Članovi porodica, delegacije, među kojima je i delegacija Kantona Sarajevo te predstavnici udruženja u

NAŠI DANI

Vidović o optužnici protiv premijera Novalića: U svojoj karijeri nisam imala čistiji slučaj

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, direktora “F.H. Srebrene maline”,