Obilježavanje 24 godine od zločina u Pionirskoj ulici: VIŠEGRADSKA ŽIVA LOMAČA

Obilježavanje 24 godine od zločina u Pionirskoj ulici: VIŠEGRADSKA ŽIVA LOMAČA

-Plamen je lizao po plafonu, vatra je zahvatila i odjeću, ljudi su plakali i vrištali,- rekla je zaštićeni svjedok VG 13, koja je 2001. godine svjedočila u Hagu u slučaju Pionirska ulica.

Tada su dvoje zatočenika iskočili kroz prozor zapaljene kuće, a nakon njih je to učinio i svjedokinjin sin. Dok je Mitar Vasiljević osvjetljavao prostor oko kuće, a Milan Lukić pucao za bjeguncima, i svjedokinja VG 13 je iskočila kroz jedan od prozora.

-Odlučila sam da me ubiju, radije nego da izgorim- rekla je.

Prilikom bjega pogođena je u lijevo rame, dok je već ranije, u samoj kući, dobila prostrijelnu ranu u predjelu lijevog koljena. Ipak je uspjela pobjeći niz obližnji potok i skrila se na pedesetak metara od mjesta zločina. Na tom mjestu je, u vodi, sjedila dva sata, gledajući živu buktinju i slušajući krike žrtava. Zadnje što je čula bile su riječi desetogodišnje djevojčice Halide Kurspahić: “Majko, ne daj me.”

Naredna tri dana VG 13 se sakrivala u obližnjoj kanalizaciji. Rane na lijevoj ruci i nozi bile su potpuno pokrivene crvima. Ipak je nekako uspjela doći do sela Kosovo Polje, gdje je dobila improviziranu prvu pomoć, piše novinska agencija Patria.

Obnovljena kuća u Pionirskoj…

Najmlađa žrtva imala je samo dva dana. Živa je izgorjela u majčinom naručju. Zajedno sa još 70 višegradskih Bošnjaka zatvoreni su u kuću rahmetli Adema Omeragića, danas u vlasništvu njegove kćerke Sumbule Zeba, u Pionirskoj ulici u Višegradu, gdje su spaljeni, Danas, 24 godine poslije ovog stravičnog zločina u Pionirskoj ulici okupit će se članovi porodica žrtava i neki od preživjelih kako bi odali počast nevinim žrtvama.

Oni će protestnom šetnjom do kuće zvane “živa lomača” iskazati svoje nezadovoljstvo zbog činjenice da zločinci, ali i mnogi drugi Višegrađani, njihove bivše komšije Srbi,neće da kažu gdje su kosti žrtava kako bi porodice 24 godine poslije ukopale ih. Na mjestu gdje su u vatri živa izgorjela 72 Bošnjaka ( bebe,djeca, žene, muškarci, starci) bit će položeno cvijeće i proučena Fatiha.

Za zločin u Pionorskoj ulicu pravosnažnom presudom u Haškom tribunalu osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” izrazila je nadu da će i još jedan zločinac odgovoran za “živu lomaču” Radomir Šušnjar napokon biti izručen iz Francuske u BiH kako bi mu se sudilo.

 

Previous ŽIVOTNA PRIČA UZEIRA SRNE: Majku su mi četnici živu zapalili
Next Amel Tuka pobijedio u Luzernu

You might also like

NAŠI DANI

Godišnjica bitke na Lisači: Velika pobjeda Armije RBiH izvojevana na Dan državnosti

Godišnjica je Bitke na Lisači! Počela je 8. novembra, a Armija R BiH je 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, zauzela jedan od  strateški važnijih lokaliteta Majevice. Cjelodnevno

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Simbol Mostara: 9. novembra 1993. srušen Stari Most! (Video)

9. novembra navršavaju se 22 godine od kako je srušen simbol Mostara – Stari Most. Most je naručio osmanski sultan Sulejman Veličanstveni 1557. godine kako bi zamijenio stari drveni viseći most koji

NAŠI DANI

Ursulu von der Leyen dočekala poruka: EU je saučesnik u genocidu u Gazi

 Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen stigla je u Sarajevo. Prvi sastanak imala je sa članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem i Željkom Cvijanović. Željko Komšić je otputovao u SAD.