Obilježavanje 932. godišnjice Povelje Kulina bana – koncert na Bobovcu, tribina u Tuzli

Obilježavanje 932. godišnjice Povelje Kulina bana – koncert na Bobovcu, tribina u Tuzli

U nedelju, 29. augusta navršava se 932 godine od izdavanja i potpisivanja Povelje Kulina bana, jednog od najznačajnijih dokumenata i dokaza postojanja bosanske države u srednjem vijeku i njene diplomatske aktivnosti.

Tim povodom, 28. augusta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” u Tuzli bit će održana tribina pod nazivom “932 godine Povelje Kulina bana”.

Govornici na tom skupu bit će profesori s Univerziteta u Tuzli – Amira Turbić-Hadžagić redovna profesorica na Filozofskom fakutletu u Tuzli, Izudin Hasanović redovni profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli, te Sead Nazibegović vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Koncert Bartolomeja Stankovića na Kraljevskom gradu Bobovcu

Bosanskohercegovački pijanist Bartolomej Stanković će povodom obilježavanja 832. godišnjice Povelje Kulina bana, koja je napisana 1189. godine, 29. augusta održati koncert Resonance na Kraljevskom gradu Bobovcu.

Na programu koncerta su djela za klavir bosanskog kompozitora: Franjo Bosanac (Franciscus Bossinensis), Zulejda Ida Latas, Milena Mrazović-Preindslberger, Milan Prebanda, Fra Nenad Dujić, Milan Jeličanin, Samir Fejzić, David Mastikosa, Armen Škobalj, Vojislav Ivanović, Valentina Dutina i Peđa Hart.

Stilska raznovrsnost, kompozicije nadahnute bosanskim folklorom, kompozicije nastale u 16., 19., 20. i 21. stoljeću, predstavljaju iznimno bogatstvo bh. umjetničkog stvaralaštva i zajedništva, kojeg će Bartolomej Stanković prikazati na koncertu Resonance u prelijepom ambijentu Kraljevskog grada Bobovca.

Posebnost programa koncerta je izvedba kompozicije “Sjetni princ” bosanskohercegovačkog kompozitora Samira Fejzića, koja je nadahnuta povijesnom pričom o srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu.

O historijskom značaju Bobovca i arheološkim iskopavanjima arheologa i historičara Pavla Anđelića govorit će kustosica Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, arheologinja Adisa Lepić.

Kako su organizatori najavili, koncert počinje u 16.30 sati i očekuju prisustvo brojnih visokih zvanica i predstavnika diplomatskog kora, koji su koncert Resonance i trilogiju CD albuma posvećenih bosanskohercegovačkoj umjetničkoj muzici za klavir, prepoznali kao projekt od iznimnog značaja za promociju kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

Previous Predsjednik Turske Erdogan i reisu-l-ulema Kavazović svečano otvorili Baščaršijsku džamiju
Next Pobjeda bosanskih odbojkaša na početku Paraolimpijskih igara u Tokiju

You might also like

HISTORIJA

Bošnjaci-muslimani početkom 17. vijeka činili tri četvrtine stanovništva, ali sredinom 19. vijeka broj muslimana iznosi jedva 40%

.. U neprestanim ratovima muslimansko stanovništvo Bosne neprestano strada i smanjuje se. Sasvim je pogrešno tvrditi da se ono povećalo u broju poslije rata 1683-1689 g. Naprotiv, u tim ratovima

BAŠTINA

Kazandžije – prepoznatljiva odlika Baščaršije

Kazandžijski zanat, dio esnafa kojem pripadaju kalajdžije, u Sarajevu prvi put spomenute 1489. godine, prepoznatljiva je odlika Baščaršije. Jedna od njenih ulica nosi ime po tim zanatlijama, a odvajkad je

KULTURA I UMJETNOST

Goteborg Film Festival: Žbanić dobila Zlatnog zmaja

Filmski festival u Geteborgu najveći je u Skandinaviji. Proslavljena bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić dobila je nagradu Zlatni zmaj.  Na Filmskom festivalu u Geteborgu njen film “Quo Vadis, Aida?” proglašen je