Obilježavanje 932. godišnjice Povelje Kulina bana – koncert na Bobovcu, tribina u Tuzli

Obilježavanje 932. godišnjice Povelje Kulina bana – koncert na Bobovcu, tribina u Tuzli

U nedelju, 29. augusta navršava se 932 godine od izdavanja i potpisivanja Povelje Kulina bana, jednog od najznačajnijih dokumenata i dokaza postojanja bosanske države u srednjem vijeku i njene diplomatske aktivnosti.

Tim povodom, 28. augusta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” u Tuzli bit će održana tribina pod nazivom “932 godine Povelje Kulina bana”.

Govornici na tom skupu bit će profesori s Univerziteta u Tuzli – Amira Turbić-Hadžagić redovna profesorica na Filozofskom fakutletu u Tuzli, Izudin Hasanović redovni profesor na Pravnom fakultetu u Tuzli, te Sead Nazibegović vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Koncert Bartolomeja Stankovića na Kraljevskom gradu Bobovcu

Bosanskohercegovački pijanist Bartolomej Stanković će povodom obilježavanja 832. godišnjice Povelje Kulina bana, koja je napisana 1189. godine, 29. augusta održati koncert Resonance na Kraljevskom gradu Bobovcu.

Na programu koncerta su djela za klavir bosanskog kompozitora: Franjo Bosanac (Franciscus Bossinensis), Zulejda Ida Latas, Milena Mrazović-Preindslberger, Milan Prebanda, Fra Nenad Dujić, Milan Jeličanin, Samir Fejzić, David Mastikosa, Armen Škobalj, Vojislav Ivanović, Valentina Dutina i Peđa Hart.

Stilska raznovrsnost, kompozicije nadahnute bosanskim folklorom, kompozicije nastale u 16., 19., 20. i 21. stoljeću, predstavljaju iznimno bogatstvo bh. umjetničkog stvaralaštva i zajedništva, kojeg će Bartolomej Stanković prikazati na koncertu Resonance u prelijepom ambijentu Kraljevskog grada Bobovca.

Posebnost programa koncerta je izvedba kompozicije “Sjetni princ” bosanskohercegovačkog kompozitora Samira Fejzića, koja je nadahnuta povijesnom pričom o srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu.

O historijskom značaju Bobovca i arheološkim iskopavanjima arheologa i historičara Pavla Anđelića govorit će kustosica Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, arheologinja Adisa Lepić.

Kako su organizatori najavili, koncert počinje u 16.30 sati i očekuju prisustvo brojnih visokih zvanica i predstavnika diplomatskog kora, koji su koncert Resonance i trilogiju CD albuma posvećenih bosanskohercegovačkoj umjetničkoj muzici za klavir, prepoznali kao projekt od iznimnog značaja za promociju kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

Previous Predsjednik Turske Erdogan i reisu-l-ulema Kavazović svečano otvorili Baščaršijsku džamiju
Next Pobjeda bosanskih odbojkaša na početku Paraolimpijskih igara u Tokiju

You might also like

BAŠTINA

Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša: Dokaz saradnje Kulina bana s Dubrovčanima (FOTO)

  Stari grad Dubrovnik srednjovjekovna tvrđava na području naselja Višnjica, u općini Ilijaš. U 13. vijeku područje između Sarajevskog i Visočkog polja pripadalo je staroj bosanskoj župi Vidogošći-Vogošći, u kojoj je Dubrovnik, zajedno

BAŠTINA

Zlatnik kralja Tvrtka

Bosna pripada skupini rijetkih zemalja u svijetu koje imaju višehiljadugodišnju tradiciju kovanja vlastitog novca. Od Ilira preko srednjeg vijeka do današnjeg dana. – Većina kovova predstavlja izuzetno umjetničko ostvarenje. U tome se

KULTURA I UMJETNOST

Izložba “Skender Kulenović: Bosna je sve što imam”

23. septembar 2020. godine u 14:30 satiCentar za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića Izložba se organizira povodom sto deset godina od rođenja Skendera Kulenovića u okviru projekta Ime moje škole