Obilježavanje godišnjice zločina u logoru Sušica – kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno oko 8.000 osoba

Obilježavanje godišnjice zločina u logoru Sušica – kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno oko 8.000 osoba

Tradicionalnim “Maršom povratka – putem spasa” Turalići -Sušica počelo je obilježavanje 29. godišnjice zločina nad logorašima zloglasnog logora Sušica u Vlasenici, javlja AA.

U sklopu obilježavanja, nakon tradicionalnog marša održana je i centralna aktivnost obilježavanja zločina nad logorašima u krugu bivšeg logora Sušica.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno s Medžlisom Islamske zajednice Vlasenica, obilježava godišnjicu zločina nad logorašima koncentracionog logora Sušica koji je u razdoblju od početka juna pa sve do kraja septembra 1992. godine bio logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva s područja općine Vlasenica, ali i ostalih podrinjskih općina.

U znak sjećanja na sve žrtve logora Sušica, tradicionalno se organizuje marš pod nazivom “Marš povratka – putem spasa” koji polazi iz MZ Turalići, općina Kladanj, do bivšeg logora Sušica u Vlasenici.

Kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno oko 8.000 osoba, muškaraca, žena, djece i starijih osoba koji su držani u krajnje nečovječnim uslovima, podaci su udruženja koja okupljaju bivše logoraše i njihove porodice.

Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi različitog tipa, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i, na kraju, ubistvima.

Prema podatcima MKCK, u ovom logoru je ubijeno 1.617 logoraša, međutim, taj broj je mnogo veći s obzirom na provjerene činjenice koje govore o tome kako je veliki broj logoraša organizovano izvođen iz logora i prebacivan na lokalitet Han-Ploče, jedan kilometar udaljen od Vlasenice, i tu ubijan. Na tom mjestu je u tzv. jarugu u masovnim egzekucijama ubijeno i bačeno više od 1.000 logoraša, o čemu svjedoči nekoliko dosad otkrivenih manjih grobnica, dvije masovne grobnice (Ogradice i Debelo Brdo), kao i nedavno otkrivena masovna grobnica pored regionalnog puta Vlasenica – Han-Pijesak, iznad naselja Tugovo.

Previous Memorijalni bokserski turnir “Mustafa Hajrulahović-Talijan”
Next Nakon više decenija života u Austriji, Said se sa porodicom vratio u Bosnu i svoje rodno mjesto

You might also like

NAŠI DANI

U decembru pozitivan prirodni priraštaj u 4 kantona

U Federaciji Bosne i Hercegovine u posljednjem mjesecu 2019. registrovano 1.599 živorođenih , dok je 1.749 umrlih – podaci su Federalnog zavoda za statistiku. Iako je negativan prirodni priraštaj na

NAŠI DANI

VLASNIK FIRME IZ SARAJEVA NAJBOLJEM RADNIKU POKLONIO AUDI

Vlasnik firme iz Sarajeva poklonio je Audi A8 automobil svom, kako je rekao, najboljem radniku, u znak zahvalnosti za sav posao koji je ovaj obavio. Malo je reći da je

NAŠI DANI

Komšić: Srebrenica je centralna tačka bosanskog genocida, odnosno zločinačke operacije vođene protiv države Bosne i Hercegovine

Govor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u Crkvi sjećanja u Berlinu povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici Uvaženi svećenici, poštovane dame i gospodo, dragi građani Berlina i