Obilježen 4. april – dan kada su Tuzlaci odlučili da se suprostave agresoru

38807.jpg

Prije 23 godine tadašnji saziv Skupštine opštine Tuzla donio je odluku o pružanju organizovanog otporu agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Odluku je izglasalo 69 odbornika iz svih političkih stranaka.

Prvih aprilskih dana 1992. godine Tuzla je prihvatila prve prognanike iz istočnih dijelova naše zemlje, a do kraja agresije spas od agresora u tuzlanskoj regiji pronašlo je nekoliko stotina hiljada građana iz svih dijelova BiH. Na čelu SO Tuzla bio je mr. Selim Bešlagić, koji će i 15. maja 1992. godine rukovodstvu JNA poručiti kako nema druge domovine osim Bosne i Hercegovine. “Donesenom odlukom građanima smo stavili do znanja da ima neko ko će ih braniti“, izjavio je mr. Selim Bešlagić na današnjem obilježavanju značajnog datuma u bogatoj historiji slobodarske Tuzle.

Predstavnici Grada te više organizacija, kao i brojni građani položili su cvijeće na spomenike Partizanskim brigadama i Zlatnim ljiljanima te na spomenik poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992- 1995., kao i na groblje civilnih žrtava.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik Jasmin Imamović podsjetio je na 4. april ratne 1992. godine, jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji grada, te zahvalio svim učesnicima u njegovoj odbrani.

Dio obilježavanja ovog datuma je bilo i svečano postrojavanje članova Udruženja građana demobilisanih policajaca ”Manevarac” te demobilisanih pripadnika 1. manevarske čete Mosnik.

Upriličeno je i druženje građana.

(Klix.ba, Fena)
Previous Sarajevo je dobilo rasvjetu prije Londona, Pariza...
Next Miralem Pjanić odlučio pobjednika u derbiju Italijanske lige

You might also like

NAŠI DANI

Poziv za istragu diplome s DIF-a – studenta koji je prvo diplomirao, pa onda studirao, položivši 12 ispita za 12 dana

KO SDA SARAJEVO: VRIJEME JE ZA ISTRAGU DIPLOME S FASTO-a! Naredba Tužilaštva Kantona Sarajevo o neprovođenju istrage u slučaju vjerodostojnosti javnih isprava prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a i

NAŠI DANI

Šarović: Dodik aktivirao MAP i prodao Republiku srpsku

Predsjednik SDS-a i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kritikovao je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kazavši da je aktivirao MAP i prodao

NAŠI DANI

Potvrđena optužnica protiv Pehlivana i aktera predmeta “Diploma”

Općinski sud u Sanskom Mostu u cijelosti je potvrdio optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Senada Pehlivana (1978) iz Fojnice, Šemsudina Habibovića (1967) iz Sanskog Mosta i Neire Šabić (1985) iz