Obilježen Dan Opće bolnice – tradicija duga 150 godina

Obilježen Dan Opće bolnice – tradicija duga 150 godina

Deseti maj obilježava se kao Dan Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.
Trenutno u ovoj zdravstvenoj Ustanovi zaposleno je 553 osobe, od toga je 405 medicinskog i 148 nemedicinskog kadra. U perspektivi su nova zapošljavanja medicinskog kadra, što će uveliko olakšati obavljanje svakodnevnog posla i podići kvalitet usluga. U ovoj Ustanovi pacijentu se pristupa sa mnogo strpljenja, razumijevanja i stručnosti.Dan bolnice 150 2

Prim.dr. Sead Bašić, v.d. direktor povodom Dana Bolnice uputio je čestitku uposlenicima u kojoj je između ostalog navedeno: “danas obilježavamo veliki jubilej, 15o godina od osnivanja ove zdravstvene Ustanove. Kroz višedecenijsko postojanje od osnivanja u turskom periodu 1866 godine, do danas, Bolnica je prolazila kroz različite perode, mijenjali su se vlasnici, politički sistemi, a preživjela je i ratove. Tokom cijelog ovog perioda, uprkos teškoćama, nedaćama, nerazumjevanju i zanemarivanju Bolnica je ispunjavala svoju zadaću, liječila je i pomagala bolesne ljude.

 

Dan bolnice 150 3

Svjedoci ste da je zdravstvo u BiH u veoma teškoj situaciji. Ipak, 150 godina postojanja, rada i razvoja ove zdravstvene Ustanove, govori da se uprkos svemu, razvijamo i pružamo našim pacijentima kvalitetnu uslugu.
Kvalitet liječenja zavisi od opreme i lijekova kojim se raspolaže ali najviše zavisi od ljudi, ljekara i drugog medicinskog i nemedicinskog osoblja sa kojima se svaki pacijent susreće. Upravo je u tome naša snaga i zbog toga trajemo.
Naši budući planovi i ciljevi su u skladu sa mogućnostima Ustanove, kao i medicinskim procesima i ishodima.
Koliko nam dozvole ljudski, finansijski i ostali resursi i okolnost, trudit ćemo se da unaprijedimo sigurnost pacijenta i zaposlenih, da poboljšamo kvalitet naših usluga, da podižemo nivo stručnosti zaposlenih, da pratimo nove medicinske tehnologije u liječenju pacijenata. U svom radu nastavit ćemo poštovati Hipokratovu zakletvu i truditi se da Opća bolnica bude na ponos našim pacijentima zbog kojih i postojimo”, stoji u čestitki v.d. direktora Seada Bašića.

U krugu Bolnice članovi porodice, prijatelji i uposlenici položili su cvijeće na spomen obilježje prim.dr. Abdulahu Nakašu, po kojem ova Ustanova nosi ime.

  • Osim što je značajan, kao Dan pobjede, 9. maj, za mene i mnoge ranije uposlenike Vojne bolnice u Sarajevu, današnje Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, značajan je po tome što su 9. maja 1992. godine, oni koji nisu osjećali Bosnu svojom domovinom, bivši uposlenici i preostali oficiri bivše JNA, napustili u autobusima, i otišli u pravcu Lukavice, prisjeća se dr. Bakir Nakaš, bivši dugogodišnji direktor Opće bolnice, piše novinska agencija Patria.

Bivši uposlenici i oficiri bivše JNA napuštaju bolnicu 9. maj 1992. godine

-Na njihovu žalost, tamo nije bilo mjesta za njihov smještaj, pa su vraćeni istim autobusima, u kojima su proveli noć u krugu Vojne bolnice i rano narednog jutra istu napustili uz prijetnje “da će bolnicu i one koji su ostali u njoj sravniti sa zemljom”. Nije dugo trebalo i prve granate su stigle 13. maja sa okolnih brda i tako nastavile pogađati bolnicu, narednih ratnih godina, više od 200 puta. Na njihovu žalost, mi nismo prestajali sa radom.

U znak sjećanja na ovaj dan, 10. maja 1993. godine, na prvu godišnjicu rada ratne bolnice kao civilne ustanove ovaj dan je proglašen Danom bolnice i obilježavan je svakog 10. maja sve do 2013. (čudna koincidencija 93/13) kada je novi menadžment odlučio da tu tradiciju prekine. Naravno, jasno je i iz kojih razloga jer su isti rat proveli izvan Bosne i Hercegovine, neki u 1. stambolskoj, a neki u 1. berlinskoj motorizovanoj brigadi. Danas se sa ponosom sjećamo ovih dana, kaže dr. Nakaš.

(mb)

Previous Osigurano 22 miliona dolara za izgradnju Univerzitetske biblioteke
Next Živa lomača: Počela obnova kuće-stratišta

You might also like

NAŠI DANI

Mićo Kraljević planira bijeg iz Vlasenice?!

Posljednje okolnosti ne idu na ruku Miroslavu Mići Kraljeviću, gospodara života i smrti u Vlasenici, odnosno aktuelnom načelniku. Bar tako tvrde naši vlasenički insajderi tvrdeći kako se Kraljević o sebi

OTPOR BOSNE

OBILJEŽENA GODIŠNJICA POGIBIJE NARODNOG HEROJA ADILA BEŠIĆA

Danas se navršila 23. godišnjica pogibije  Adila Bešića, heroja oslobodilačkog rata i dobitnika najvišeg ratnog priznaja značke „Zlatni ljiljan“. U okviru obilježavanja godišnjice, proučen je tevhid pred duše šehida Armije

NAŠI DANI

Uskoro otvaranje nove zgrade N/FS Bosne i Hercegovine vrijedne 10 mil. maraka

  Novu modernu zgradu Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) u Sarajevu 22. novembra u 15 sati svečano će otvoriti Elvedin Begić, predsjednik N/FS BiH, i Aleksander Čeferin, predsjednik