Obilježen Dan oslobođenja Kalesije, dan kada je poražen agresor. Bakiru Izetbegoviću uručeno priznanje „Počasni građanin Kalesije“

Obilježen Dan oslobođenja Kalesije, dan kada je poražen agresor. Bakiru Izetbegoviću uručeno priznanje „Počasni građanin Kalesije“

Na današnji dan 1992.godine, Općina Kalesija je postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Uličnim krosom za učenike osnovnih i srednje škole započelo je obilježavanja 23.maja Dana Općine Kalesija.

Pobjednicima u krosu medalje i diplome uručili su predsjednik Sporstkog saveza Općine Kalesija Besim Mešić, savjetnik općinskog načelnika Rusmir Hasanović, šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović i sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović.

Nakon uličnog krosa upriličeno je otkrivanje „Cvijeta Srebrenice“ koji je postavljen na kružnom toku koji veže Ulicu Žrtava genocida u Srebrenici i kalesijsko naselje Olanovica. „Cvijet Srebrenice“ otrili su općinski načelnik Sead Džafić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i u ime premijera Vlade TK ministar finansija Suad Mustajbašić. Također, u povodu tridesete godišnjice od oslobođenja Kalesije, Džafić, Ramić i Mustajbašić su u promet pustili i novoizgrađenu ulicu u centru grada u dužini od oko 600 metara.

Delegacija Općine Kalesija, Općinskog vijeća, ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH, delegacija Vlade TK i Skupštine TK, predstavnici boračkih udruženja i organizacija, direktori javnih ustanova i institucija, članovi političkih stranaka i partija, nevladine organizacije i drugi građani položili su cvijeće i odali počast svim šehidima i poginulim borcima na centralnom spomen obilježju nakon čega je održana i svečana Akademija upriličena u povodu 23.maja.

Na Akademiji su pored općinskog načelnika Seada Džafića govorili i predsjedavajući Općinskog vijeća Damir Džafić koji je prigodnim referatom prisjetio se svih ratnih dešavanja na ovim prostorima ali i istakao hrabrost kalesijskih boraca koji su nanijeli velike poraze agresoru.

Ovo je za nas rođendan, dan kada slavimo svoju slobodu. Tu slobodu su nam omogućili najhrabriji sinovi domovine BiH, naši poginuli borci, ratni vojni invalidi, demobilisani borci i svi drugi pripadnici časne i ponosne Armije RBiH. Kalesija ih nikada neće zaboraviti, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić u svom obraćanju građanima Kalesije je čestitao Dan oslobođenja, rekavši da će ova općina imati prijatelja u Vladi TK kada je u pitanju realizacija projekata koji su za dobrobit građana Kalesije.

Na svečanoj Akademiji govorio je i ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić koji se dotakao projekata koji su aktuelni i koji se realiziraju u Kalesiji istakavši da će saradnja biti nastavljena i u narednom periodu. On je građanima čestitao 23.maj istakavši da sa ponosom trebaju govoriti da je Kalesija prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini.

Prilikom obilježavanja Dana Općine Kalesija uručena su i priznanja. Najveće priznanje „Medalja sa zlatnim grbom“ uručena je Saneli Džafić iz Rainaca Donjih, dok su „Plaketu sa zlatnim grbom“ dobili Jedinstvena organizacija boraca JOB Kalesija, Nedžad Paloš iz Rainaca Donjih i Košarkaški klub Bosna Kalesija.

U ime nagrađenih obratio se Šemsudin Nasupović iz JOB-a rekavši da je ovo priznanje obaveza da u narednom periodu ovo udruženje još više radi na promociji i dokumentovanju svega što se zbivalo na ovim prostorima u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

Također, općinski načelnik Sead Džafić je za doprinos razvoju i promociji općine Kalesija uručio i „Zahvalnice sa zlatnim grbom“ za Fadila Šljivića načelnika PU Kalesija, istaknutog ljekara Mugdima Bajrića i za Zijada Suljkanovića posthumno.

Odlukom Općinskog vijeća Kalesija dodijeljeno je i priznanje „Počasni građanin Kalesije“, a ono je pripalo Bakiru Izetbegoviću.

Obilježavanju Dana Općine Kalesija doprinos su dali i članovi i članice GKUD-a “Halisije” koji su nastupili na svečanoj Akademiji. 

Bakiru Izetbegoviću uručeno priznanje „Počasni građanin Kalesije“

Općinski načelnik Sead Džafić danas je predsjedniku Stranke demokratske akcije BiH Bakiru Izetbegoviću uručio priznanje „Počasni građanin Kalesije“. Naime, Općinsko vijeće Kalesija na aprilskoj sjednici donijelo je odluku da ovo priznanje se dojeli upravo Bakiru Izetbegoviću jer je zavrijedio to svojim političkim djelovanjem usmjerenim ka ostvarivanju ravnomjernog razvoja svih djelova Bosne i Hercegovine i stimuliranju realizacije programa podrške povratku i privrednom razvoju.

Ovo priznanje mi mnogo znači, jer su kalesijski borci 1992.godine nama pokazali kako se brani domovina i pokazali su nam da je neprijatelj ranjiv i da je moguće pobijediti. Njihov uspjeh oslobađanja Kalesije dočekan je sa velikom srećom u Sarajevu, jer je taj podvig bio vjetar u leđa našim jedinicama širom domovine. Zato mi ovo priznanje mnogo znači jer dolazi iz prvog oslobođenog grada u BiH, kazao je Bakir Izetbegović.

Općinski načelnik Sead Džafić ističe da je jako bitno da se Bošnjaci grupišu i da stvaraju jedinstvo te da se samo na takav način može sačuvati domovina BiH.

On se zahvalio Bakiru Izetbegoviću na svemu što čini kako bi određeni projekti u Kalesiji bili realizirani za dobrobit stanovništva.

Prije uručenja priznanja „Počasni građanin Kalesije“, Bakir Izetbegović zajedno sa načelnikom Seadom Džafićem položio je cvijeće i odao počast šehidima i poginulim borcima u Kalesiji, a posjetio je i kalesijsko naselje Prnjavor gdje je razgovarao sa pripadnicima „Prnjavorske čete“ i sa drugim borcima koji su branili samostalnost i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Previous Bošnjaci - glavne face Bundeslige i njemačkog fudbala
Next Nema žrtava u požaru u fabrici Austrotherm u Bihaću

You might also like

NAŠI LJUDI

Uspjeh mladog glumca u Njemačkoj: Edin Hasanović nagrađen “Zlatnom kamerom”

Sinoć je u Hamburgu održana 51. dodjela nagrada Zlatna kamera, a najveće iznenađenje bio je 23-godišnji Edin Hasanović, dobitnik nagrade u kategoriji mladih glumaca. Hasanović je postao poznat po ulozi

OTPOR BOSNE

Na današnji dan formirana Teritorijalna odbrana Republike Bosne i Hercegovine

8. aprila 1992. godine Predsjedništvo RBiH donijelo Odluku o formiranju štaba  Teritorijalne odbrane Republike BiH (TORBiH), čime je, ujedno, ukinut štab Teritorijalne odbrane bivše SRBiH. Ovim povodom ministar za pitanja

NAŠI LJUDI

Albanija: Usvojen Zakon o zaštiti nacionalnih manjina, među njima i Bošnjaci

Albanski parlament je na sjednici održanoj krajem prethodne sedmice sa 102 glasa “za” , 10 “protiv” i jedan “uzdržan” usvojio Zakon o zaštiti nacionalnih manjina u Republici Albaniji, među kojima