Obilježena 29.godišnjica oslobođenja Lisače

Obilježena 29.godišnjica oslobođenja Lisače

KALESIJA – Na današnji dan 1994.godine hrabri pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine nanijeli su najveći poraz pripadncima tzv. Vojske RS-a zauzevši Lisaču, kotu na Majevici sa koje je tri godine sijana smrt u dolini rijeke Spreče.

Tom prilikom zarobljen je 61 vojnik, velike količine municije i teškog naoružanja.

Svi zarobljeni vojnici su predati Crvenom križu i vojnim organima na dalje postupanje, čime su pripadnici Armije RBiH dokazali da su tokom ratovanja poštovali sve propisane konvencije i deklaracije ratovanja za razliku od onih koje su zarobili.

Akcija oslobađanja Lisače počela je 8.novembra i 25. je oslobođena, naša zastava se zaviorila na vrhu Majevice, što je najveći poklon za Dan državnosti, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On je pozvao sve današnje učesnike obilježavanja ove bitne godišnjice da mlađim naraštajima govore o hrabrosti naših boraca ali i o njihovoj časti.

Svi profesori historije tokom cijele godine ovdje trebaju da dovode djecu i da drže časove, kako bi mladi znali šta se dešavalo ovdje i kako su naši sugrađani branili državu u kojoj oni sada slobodno žive, istakao je Džafić.

U ime Medžlisa IZ Kalesija prisutnima se obratio predsjednik Ibrahim Aljić koji je rekao da nikada ne smijemo zaboraviti one koji su dijelove svojih tijela i živote ostavili u temeljima očuvanja države, te da sadašnje generacije imaju slobodnu državu ali i Islamsku zajednicu kao zaštitu.

Na platou Lisače o bitnosti zasjedanja ZAVNOBiH-a i Dana državnosti govorio je profesor Senaid Hadžić koji je kazao da je 1943.godine obnovljena državnosti Bosne koja je postojala i ranijih godina kroz historiju.

U svome izlaganju, odnosno času historije profesor Hadžić se prisjetio i dešavanja u toku agresije na našu državu, rekavši da smo uspjeli da se odbranimo i sačuvamo državu  iako mnogi sa zapada nisu vjerovali da ćemo uspjeti.

Obilježevanju 29.godišnjice bitke na Lisači prisustvovao je veliki broj građana Kalesije, predstavnici Općine i Općinskog vijeća, predstavnici sportskog, javnog i političkog života, a organizacija je pripala Jedisntvenoj organizaciji boraca koji su za sve prisutne obezbjedili hranu i čaj, a svoj doprinos dali su i članovi Hitne medicinke pomoći Doma zdravlja Kalesija i Crvenog križa.

Previous Novinarka iz Gaze: 'Nijedan narod ne može osjetiti našu bol i našu borbu, kao što to može narod Bosne i Hercegovine'
Next U Zvorniku obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

‘Ne može biti nikakvih pregovora između Srba i Bošnjaka jer ne živimo u srednjem vijeku’

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  -Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora, napokon, shvatiti da ne može biti nikakvih pregovora između Srba i

NAŠI DANI

Prostitucija podiže BDP u Srbiji

Mnoge je iznenadila vijest da prostitucija učestvuje u BDP-u Srbije približno kao proizvodnja namještaja ili računara, elektronskih i optičkih proizvoda – navode beogradski mediji. Kako se došlo do ovih podataka

NAŠI DANI

Bosanske porodice stipendiraju učenike u afričkoj zemlji Burkina Faso

I ove godine skupljena su sredstva za finansiranje 500 učenika u zapadnoj afričkoj državi. Na inicijativu mreže humanitarnih organizacija EMMAUS i sestrinske istoimene nevladine organizacije iz bh. općine Doboj Istok, lani je