Obilježena 30. godišnjica formiranja Druge tuzlanske slavne brigade Armije R BIH

Obilježena 30. godišnjica formiranja Druge tuzlanske slavne brigade Armije R BIH

U nekadašnjoj kasarni Armije R BiH u Lipnici danas je obilježena 30. godišnjica formiranja Druge tuzlanske slavne brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

Obilježavanje 30. godišnjice počelo je s obilaskom mezara Ibrahima Mujezinovića, prvog komandanta brigade, te spomen obilježja na Kapiji i Slanoj Banji u Tuzli. 

U Lipnici je danas otkrivena i spomen ploča u čast boraca Druge tuzlanske slavne brigade. 

– Brigadu su činila četiri bataljona i pored toga što oružja za odbranu nije bilo za sve. Brigadu je u vremenu osnivanja činilo 1.445 boraca i starješina a jedina smo brigada iz tog vremena koja je imala preko 30 posto mladih starješina bivše JNA i u njima smo imali krasne komandante i odane ljude svojoj domovini. Prvi komandant brigade je bio rahmetli Ibrahim Mujezinović a načelnik štaba Džemo Ljajić. Ukupan broj boraca koji je prošao kroz brigadu od njenog nastanka pa do okončanja ratnih dejstava iznosio je 6.443 borca. Titulu ‘Slavna’ zbog svojih velikih uspjeha, brigada je dobila 15. aprila 1993. godine. U svom sastavu imala je i čak 117 žena – kazao je u svom obraćanju ratni komandant brigade Ramiz Vilić.

Brigada je obišla gotovo sva ratišta u Bosni i Hercegovini a gdje god da su se pojavili za njima su u našu komandu stizale samo pohvale.

U svom obraćanju medijima, Izet Mušić, komandant 2. bataljona je kazao da je ponosan na svoje vojnike i borce i danas 30 godina poslije.

– Danas su emocije jače od mene i sjećam se svakog detalja tog 22. maja kada smo upravo na ovoj lokaciji formirali 2. tuzlansku brigadu koja će kasnije ponijeti i čast ‘slavna’. U to vrijeme smo bili puni elana i volje i želje da se odbrani Bosna i Hercegovina, bilo je i teških trenutaka, bez puno hrane, oružja, municije ali želja za slobodom i pobjedom je nosila sve nas – kazao je kratko Mušić.

Član Organizacionog odbora i borac ove brigade, ratni vojni invalid, danas potpredsjednik ORVI 92-95 Almir Jahić sjeća se kaže s ponosom herojskog puta brigade.

– Imao sam tada 22. godine kada sam stupio u redove Druge brigade a ono na što sam posebno ponosan danas je što sam kao borac brigade puno truda uložio u realizaciju spomenika 2. tuzlanskoj slavnoj brdskoj brigadi koji smo danas evo i otkrili u čast naše brigade – kazao je Jahić.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je u svom obraćanju iskazao zahvalnost svim borcima brigade kazavši da je njihov doprinos nemjerljiv te da ne postoje riječi kojima bi im iskazao svoju zahvalnost.

– Borci ove brigade su ispisali svijetlu historiju Tuzle i ovih prostora, tim više jer su se u samom početku agresije na našu domovinu gotovo pa nenaoružani suprotstavili velikoj vojnoj sili u Evropi. Oni su pokazali iznimnu hrabrost kao i svi ostali pripadnici Armije RBiH i zahvaljujući njima danas imamo slobodu u kojoj živimo. Hvala vam od srca za sve što ste uradili za našu domovinu i neka vam je sretan 30. rođendan – kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Ministar za boračka pitanja Vlade Tuzlanskog kantona Zoran Blagojević je danas kazao kako se emocije miješaju i da nikako ne može da shvati da je prošlo 30 godina, jer kako je kazao sve je bilo kao jučer.

– Proveo sam puno vremena u odbrani Bosne i Hercegovine u svim tuzlanskim brigadama i danas sam sretan i ponosan kada vidim neke ljude da su živi i zdravi, onda se sjetim onih koji nisu više tu pa sam jako tužan. Ova brigada je s pravom ‘slavna’ jer najveći broj žrtava koje je dala u odbrani Bosne i Hercegovine su van granica i zone odgovornosti Drugog korpusa. Njeni borci su ratovali od Tuzle, Posavine, Gradačca, Olova, Kladnja pa sve do Sarajeva i zaista su s razlogom „slavna“ – kazao je u svom obraćanju danas ministar Blagojević.

Današnju 30. godišnjicu uljepšali su i učenici JU OŠ Lipnica kao i mladi folklorni ansambl KUD Bosna iz Tuzle, javlja Fena.

Videoprilog rtvtk.

Previous Mnogi turisti lijepo i sunčano vrijeme iskoristili kako bi prošetali centralnim ulicama Sarajeva i obišli znamenitosti
Next Radio je u Turskoj, Njemačkoj i Rusiji - skrasio se u našoj zemlji, u Bihaću

You might also like

HISTORIJA

U Zenici obilježeno 827. godina od nastanka Povelje Kulina bana

Povelja govori o uređenoj državi koja je imala pisarsku radionicu, zvaničnu kancelariju vladara. Povelja govori i o bosanskom jeziku, jer je pisana na bosančici, i danas smo imali priliku da

NAŠI DANI

ŽFBiH osiguravaju nesmetan promet robe te snadbijevanje hranom i energijom

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas da su Željeznice Federacije BiH osigurale nesmetan promet robe, što dodatno utvrđuje snadbijevanje hranom i energijom, te garantuje funkcionisanje ekonomije

NAŠI DANI

Mesić: Briga RH za Hrvate koji žive u susjednoj državi svodi se na brigu za interese jedne stranke – HDZ

  Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić priopćenjem je reagovao na pismo trojice nekadašnjih visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini visokoj predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije i