Obilježena 32. godišnjica od Pofalićke bitke

Obilježena 32. godišnjica od Pofalićke bitke

16. maja 1992. godine desila se Pofalićka bitka presudna za sudbinu glavnog grada kada je agresor pokušao podijeliti Sarajevo na pola.

U toj namjeri spriječili su ih hrabri borci Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su nakon Pofalićke bitke napravili uslove da naša vojska napreduje prema Žuči. 

Dan Općine Novo Sarajevo i Dan Pofalićke bitke obilježavaju se svake godine 16. maja. 

Delegacija Općine Novo Sarajevo predvođena općinskim načelnikom dr. Hasanom Tanovićem i predsjedavajućom Vijeća, Danijelom Šahat ispratila je djecu iz novosarajevskih osnovnih škola na Marš stazama Pofalićko-Velešićkih boraca koji je krenuo od Srednje škole za saobraćaj i komunikacije.

 

Agresorska snaga JNA i jedinice SDS-a su 16. maja 1992. godine pokušale da presjeku grad na dva dijela. U tome nisu uspjeli zahvaljujući hrabrim pripadnicima odreda Pofalići i Velešići i pridruženim jedinicima iz drugih dijelova grada Sarajeva. Koliko je to značajan datum za Općinu Novo Sarajevo, ali i za BiH dovoljno govori da se 16. maj obilježava kao Dan Općine“, rekao je općinski načelnik dr. Tanović. 

Položeno je cvijeće i odata počast šehidima i poginulim borcima na Spomen obilježju Velešići, a potom i na Spomen obilježju Pofalići. Počast su odali i predstavnici boračkih udruženja, učesnici bitke, članovi porodica šehida i poginulih boraca, vijećnici i građani. 

Učenici osnovnih škola priredili su prigodan program u znak sjećanja na sve one koji su dali živote za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Centralna manifestacija kojoj su prisustvovale brojne delegacije održana je i ove godine na Sportskom igralištu „Pofalići“. 

U Pofalićkoj bitki poginuli su branioci Sarajeva Edin Krako, Miralem Miradžija i Muris Đelkić.

Previous Projekat vrijedan milion KM: Svečano otvorena nova fiskulturna sala u Željeznom Polju
Next Barbarez objavio spisak igrača za mečeve s Engleskom i Italijom, povratak Bičakčića

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjca formiranja 206. viteške brdske brigade Zvornik 

U Sapni je danas obilježena 31. godišnjica od formiranja 206. viteške brdske brigade Zvornik. Brojne delegacije, bivši borci i patriote, položili su cvijeće na šehidsko spomen obilježje, gdje je historijski

NAŠI DANI

Cetinje: Mladi odali počast tragično preminulim vršnjacima iz Posušja

U vrijeme kada cijeli svijet slavi ulazak u Novu godinu u našem susjedstvu dogodila se tragedija, piše cetinjskilist. U mjestu Posušje (Bosna i Hercegovina) osam mladih osoba je stradalo tokom proslave

NAŠI DANI

Bratunac: Ramazanske radosti i češća okupljanja povratnika

Kada iz pravca Konjević Polja stižete u Bratunac, ne postoji bošnjačko naselje bez spomen-ploča u kojima su uklesana imena prijeratnih stanovnika. Takvo naselje, nažalost, ne postoji u cijelom Podrinju. Iza