Obilježena 47. godišnjica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru

Obilježena 47. godišnjica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru

Svečanom sjednicom Senata koja je održana u prepunoj sali Centra za kulturu Mostar obilježena je 47. godišnjica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Svečanoj sjednici Senata su pored menadžmenta Univerziteta, dekana i voditelja univerzitetskih studija prisustvovali i rektori javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, kao i brojne zvanice i gosti. Na sjednici Senata je upriličena dodjela plaketa za profesore koji su na Univerzitetu u protekloj godini stekli zvanje redovnog profesora, kao iskaz poštovanja prema uloženom trudu i predanosti u svom dugogodišnjem radu na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Dodijeljene su i zahvalnice Univerziteta za izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, te afirmaciji ugleda Univerziteta u zemlji i inostranstvu, kao i rektorove nagrade najboljim studentima Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Prema riječima rektorice Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru prof. dr. Alene Huseinbegović, ovakve manifestacije su prilika da se sumiraju rezultati u prethodnoj akademskoj godini i da se najave planovi za budućnosti.

“U tekućoj godini zabilježen je porast broja upisanih studenata za 12 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ponudili smo u tekućoj godini i šest novih studijskih programa za narednu akademsku godinu, kao i razne oblike cjeloživotnog učenja s namjerom da se poveže tržište rada i obrazovanja, a s ciljem veće stope zaposlenosti naših studenata i njihovog adekvatnog odgovora na izazove modernoga vremena”, kazala je rektorica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Alena Huseinbegović.

Rektorica je podsjetila i na ulaganje u infrastrukturu Univerziteta, prije svega na novootvoreni moderno opremljen Studentski dom Antalija u sklopu kojeg je otvorena i studentska ambulanta s primarnom zdravstvenom zaštitom. Također, na Nastavničkom fakultetu otvorena je sportska dvorana, a u planu je izgradnja sportskih terena unutar kampusa Univerziteta, te aktivnosti na rekonstrukciji tzv. zajedničke zgrade koju koristi više fakulteta, a koja predstavlja svojevrstan simbol Univerziteta iz ratnog i postratnog razvoja Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Prisutnim se obratila i rektorica Univerziteta u Tuzli i predsjedavajuća Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine prof. dr. Nermina Hadžigrahić, kazavši kako je kroz pet desetljeća postajanja mostarski univerzitet izrastao u respektabilnu visokoškolsku ustanovu.

“Ponosni smo i mi u Rektorskoj konferenciji na svaki uspjeh Univerziteta jer je to uspjeh i svakog od nas” ocijenila je prof. dr. Hadžigrahić.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona prof. dr. Adnan Velagić ukazao je na važnost ovog dana kako za Univerzitet tako i za širu društvenu zajednicu.

“Univerzitet predstavlja okosnicu budućeg razvoja u našem kantonu. Ministarstvo će nastaviti s podrškom koje će ići u nekoliko smjerova. Naša podrška ići će i u finansijskom smislu za podizanje standarda profesora i studenata” kazao je ministar Velagić.

Na svečanoj sjednici Senata dodijeljeno je počasno zvanje profesor emeritus 𝒑𝒓𝒐𝒇. 𝒅𝒓. 𝑺𝒆𝒂𝒅𝒖 𝑷𝒂𝒔̌𝒊𝒄́𝒖, bivšem rektoru Univerziteta.

Dobitnici plaketa za profesore koji su na Univerzitetu u protekloj godini stekli zvanje redovnog profesora su: prof. dr. Jasmina Aliman; prof. dr. Svetlana Hadžić; prof. dr. Alma Leto; prof. dr. Žana Džubur; prof. dr. Armin Hadrović; prof. dr. Amra Jašarbegović; prof. dr. Rebeka Kotlo.

Dobitnici zahvalnice Univerziteta za izuzetan doprinos u razvoju Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, te afirmaciji ugleda Univerziteta u zemlji i inostranstvu su: prof. dr. Suad Špago; prof. dr. Dragi Tiro; prof. dr. Denis Mušić; prof. dr. Amra Mahmutagić; prof. dr. Snežana Bilbija; prof. dr. Redžo Čaušević; mag. iur. Zoran Kazazić; dipl. bibliotekarka Jasminka Trešnjo.

U ime dobitnika plaketa, prisutnim se obratila prof. dr. Alma Leto.

𝐑𝐄𝐊𝐓𝐎𝐑𝐎𝐕𝐄 𝐍𝐀𝐆𝐑𝐀𝐃𝐄 𝐙𝐀 𝐍𝐀𝐉𝐁𝐎𝐋𝐉𝐄 𝐒𝐓𝐔𝐃𝐄𝐍𝐓𝐄 𝐔𝐍𝐈𝐕𝐄𝐑𝐙𝐈𝐓𝐄𝐓𝐀

U okviru obilježavanje 47. godišnjice Univerziteta, na Svečanoj sjednici Senata Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, rektorica prof. dr. Alena Huseinbegović uručila je rektorove nagrade najboljim studentima na I i II ciklusu studija na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Dobitnici Rektorove nagrade za ostvareni uspjeh na I ciklusu studija su:

Amar Stranjak | Agromediteranski fakultet | 9,20

Benjamin Nazdrajić | Ekonomski fakultet | 8,74

Tea Demirović | Fakultet humanističkih nauka | 9,20

Lejla Hećo | Fakultet informacijskih tehnologija | 9,89

Azra Čopelj | Građevinski fakultet | 8,10

Osman Pobrić | Mašinski fakultet | 9,55

Nejla Graho | Nastavnički fakultet | 9,98

Majla Martinović | Pravni fakultet | 8,88

Maria-Magdalena Mandić | Univerzitetski studij Dizajn interijera | 9,60

Berina Šabanović | Univerzitetski studij Poslovna informatika | 8,83

Adna Jakupović | Univerzitetski studij Zdravstvena njega | 8,79

Lejla Isaković | Univerzitetski studij Studij turizma | 8,81

Rektorovu nagradu za ostvareni uspjeh na I i II ciklusu studija dobili su:

Admir Topalović | Nastavnički fakultet | 9,22

Selma Zulum | Pravni fakultet | 9,73

Rektorica prof. dr. Alena Huseinbegović je čestitala svim dobitnicima Rektorove nagrade na uloženom trudu, radu i zalaganju, kao i na ostvarenim rezultatima u učenju, te im poželjela puno sreće i uspjeha u budućnosti!

𝐒𝐯𝐞𝐜̌𝐚𝐧𝐨 𝐨𝐭𝐯𝐨𝐫𝐞𝐧𝐚 𝐒𝐩𝐨𝐫𝐭𝐬𝐤𝐚 𝐝𝐯𝐨𝐫𝐚𝐧𝐚 “𝐒𝐩𝐨𝐫𝐭 𝐢 𝐳𝐝𝐫𝐚𝐯𝐥𝐣𝐞”

Uz prisustvo velikog broja gostiju u okviru obilježavanja 47. godišnjice Univerziteta održana je svečanost povodom otvaranja rekonstruisane Sportske dvorane “Sport i zdravlje” na Nastavničkom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Dvorana je opremljena po najvišim standardima, a izgradnju i opremanje osim Nastavničkog fakulteta i Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru pomogli su i Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Vlada HNK-a i Grad Mostar. Dvorana je prema riječima dekana prof. dr. Ekrema Čolakhodžića samo jedan u nizu koraka pri realizaciji vizije ove ustanove. Studenti će sada imati mnogo bolje uslove za rad, a novootvoreni objekat je zamišljen da bude i mjesto okupljanja i vannastavnih aktivnosti studenata.

“Sretni smo što smo projekat doveli do kraja, a još sretniji što na njemu nećemo stati, već nastaviti i dalje ulagati u infrastrukturu, te tako studentima i nastavnom osoblju omogućiti bolje uslove za rad” kazao je dekan prof. dr. Ekrem Čolakhodžić.

Univerzitet je zadržao ulogu nosioca društvenog razvoja Grada Mostara i Hercegovine, a kampus je bio i ostaje mjesto okupljanja mladih, mjesto sportskih takmičenja i usvajanja novih znanja i vještina.

Prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr. Rijad Novaković istakao je Strategiju razvoja Univerziteta, koja predviđa unaprijeđenje infrastrukture, te razvoj kapaciteta i potencijala. Dio strategije je i Sportska dvorana “Sport i zdravlje“.

“Rekonstrukcijom dvorane smo poboljšali uslove nastavnog procesa, te stvorili mjesto na kojem studenti mogu provoditi slobodno vrijeme i organizovati sportske manifestacije. Moram i ovom prilikom zahvaliti donatorima i prijateljima koji su podržali projekat” rekao je prorektor prof. dr. Rijad Novaković.

Naredni projekat je izgradnja sportskih terena i pratećih objekata u centralnom dijelu kampusa Univerziteta. Grad Mostar je obezbijedio početna sredstva u iznosu od 600 hiljada KM.

“Raduje uspješna saradnja sa vlastima na svim nivoima, koje prepoznaju važnost ulaganju u sportsku infrastrukturu, a od koje će benefite imati i sportisti i sportski kolektivi u gradu” dodao je prof. dr. Rijad Novaković.

Program otvaranja je zaključen posjetom dvorani i keteringom.

Previous Albin Zuhrić: “Izetbegović u Neumu nije pristao da potpiše izborni zakon”
Next Večeras u Skenderiji klizački nastup Jayne Torvill i Christophera Deana

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Načelnik Efendić ugostio Huseina Hujića, direktora Svjetske federacije inovatorskih organizacija

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić upriličio je danas prijem za Huseina Hujića, direktora Svjetske federacije inovatorskih organizacija ( IFIA ) i generalnog sekretara Asocijacije inovatora BiH (AIBIH). Prijem

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Upisana 16. generacija učenika Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) je u novu školsku godinu upisao svoju šesnaestu generaciju učenika. Novu generaciju UWC-a Mostar čini 110 učenika koji dolaze iz 56 zemalja svijeta,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mercedes Benz prepoznao vrijednost patenta bh. izumitelja

  Izumitelj Zoran Vujinović iz Kneževa potvrdio je kako je Mercedes Benz prepoznao vrijednost njegovog patenta “Teslin trofazni rotacioni motor sa unutrašnjim sagorijevanjem” te ga proslijedio odjelu za patente korporacije Daimler