Obilježena godišnjica bitke za oslobađanje Mijatovića kose: Sjećanje na ratnog heroja Safeta Isovića i njegove saborce

Obilježena godišnjica bitke za oslobađanje Mijatovića kose: Sjećanje na ratnog heroja Safeta Isovića i njegove saborce

Na Mijatovića kosi danas je obilježena 24. godišnjica oslobađanja ovog područja od agresorskih snaga i pogibije ratnog heroja Safeta Isovića, zamjenika komandanta Druge viteške motorizovane brigade, dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” i odlikovanja za vojne zasluge sa Zlatnim mačevima.

Okupile su se brojne delegacije, članovi porodice, rodbina, prijatelji i saborci da bi odali počast i evocirali uspomene na 12. juni 1993. godine, kada su se na tom mjestu i okolnim područjima Novog Grada vodile žestoke borbe u odbrani od agresorskih snaga.

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena načelnikom Semirom Efendićem, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo sa ministrom Muharemom Fišom, boračke organizacije, političke partije, saborci i prijatelji položili su cvijeće na spomen-obilježju na Mijatovića kosi i mezarju u Buča Potoku. Učenjem Fatihe prisjetili su se i odali počast i Salki Muratspahiću, zamjeniku komandanta Druge viteške motorizovane brigade, koji je poginuo 28. jula 1993. godine.

Second Slide

Sado Šatrović, tadašnji komandir izviđačko-diverzantske čete 2. viteške brigade, podsjetio je da se 12. juna 1993. godine na Mijatovići kosi odigrala značajna bitka za odbranu Sarajeva u kojoj su borci Armije RBiH, vođeni hrabrim komandantima i komandirima izvojevali pobjedu u jednoj munjevito izvedenoj, a hrabro osmišljenoj akciji. Nažalost u toj bici život je izgubio Safet Isović kojeg su borci od milja zvali “Tigar sa Žuči” i njegovi saborci Amir Šabanović, Esad Čolaković i Zulfo Dizdarević.

Safet je poginuo u jeku oslobađanja ovog prostora, u 27. godini života, ne dočekavši vijest da je Mijatovića kosa oslobođena. Iza njega su ostali četverogodšnji sin i trogodišnja kćerka.

Samir Mešović, maloljetni pripadnik izviđačko-diverzantske čete, sjeća se da se putem motorole, dan prije akcije čuo sa Isovićem. „Volio se šaliti,  bio je jako hrabar čovjek, pun energije“, prisjetio se Mešović.

Sa ovoga skupa upućena je poruka da nikada nećemo zaboraviti one koji su prolijevali svoju krv za slobodu naše domovine, te da uvjek trebamo biti svjesni u kakvom okruženju živimo i kakve neprijatelje imamo. „Zbog toga trebamo biti oprezni, spremni i organizirani da, ukoliko zatreba, spremno dočekamo one koji nasrnu na našu domovinu“, rečeno je na današnjem skupu na Mijatovića kosi.

Image result for safet isović zlatni ljiljan

Nakon polaganja cvijeća predstavnici Općine Novi Grad i Udruženja Druge viteške brigade posjetili su porodicu rahmetli Safeta Isovića.

Previous ATT iz Gornjeg Vakufa: Sarađuju s Volkswagenom; Nijemci ih proglasili najpoželjnijim dobavljačem u regionu
Next Bosna bolja od Srbije: Zmajevi "skresali" krila Orlovima (Video)

You might also like

NAŠI DANI

U Kantonu Sarajevo od sutra maske obavezne i na otvorenom

U Kantonu Sarajevo od sutra će biti obavezne maske i na otvorenom, potvrđeno je za BHRT iz Kriznog štaba Kantona Sarajevo. Propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa je

NAŠI DANI

Prije 20 godina u promet je puštena bosanska/konvertibilna marka

  BAM ili KM, kao posebna valuta Bosne i Hercegovine, u promet je puštena prije dvije decenije. BH Pošta i Centralna banka Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu svečano

NAŠI DANI

Sastanak sa Sattlerom: Trojka se drži Čovića i išćekuje novi Schmidtov namet

Trojka plus HDZ BiH smatraju da nismo u ustavnoj krizi. Dragan Čović želi što prije da se formira nova Vlada FBiH. SDP, Naša stranka i NIP pristaju bjanko ostati u