Obilježena godišnjica deblokade Mostara i pogibije komandanta Hujdura

Obilježena godišnjica deblokade Mostara i pogibije komandanta Hujdura

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili minutom šutnje, brojne delegacije, bivši pripadnici Armije RBiH i patriote iz Mostara, obilježili su 27. godišnjicu deblokade ovog grada.

Riječ je o jednoj od najblistavijih vojnih operacija za odbranu Bosne i Hercegovine u proteklom ratu u kojoj je poginulo 40 boraca, među kojima i brigadni general i narodni heroj Midhat Hujdur – Hujka, javlja Anadolu Agency.

Prisjećajući se 30. juna 1993, ratni komandant i dobitnik najvišeg priznanja Armije BiH “Zlatni ljiljan” Suad Muharemović rekao je da su osjećanja na ovaj dan uvijek pomiješana, da je radostan zbog uspješne operacije, koja je značila spas za hiljade građana, ali istovremeno i tužan zbog pogibije saboraca.

“Izgubili smo nažalost tog dana i našeg Hujku – slavnog komandanta koji je bio na čelu Prve mostarske brigade. Podsjetit ću da je Mostar od 9. maja 1993. bio u potpunoj blokadi, odvojen od ostatka slobodne teritorije, tako da smo bili primorani probiti se, iako na izmaku snaga. Velikom hrabrošću, vojnom operacijom koja se teško izvodi, napravili smo proboj sa malo materijalno-tehničkih sredstava, te uspjeli osloboditi Bijelo Polje i spojiti se sa ostatkom slobodne teritorije Republike Bosne i Hercegovine“, rekao je Muharemović.

Između ostalih, cvijeće je u Mostaru položila delegacija Ministarstva za pitanja boraca FBiH predvođeno ministrom Salkom Bukvarevićem. On je, kako je kazao, u Mostar stigao i ove godine ”kako bi iskazao poštovanje šehidima i palim borcima predvođenim Midhatom Hujdurom, kao i onima koji su danas živi, a bili su učesnici slavne bitke”.

“Posebno poštovanje onima koji su dali svoje živote i dijelove tijela braneći ovaj grad, njegove napadnute građane i državu Bosnu i Hercegovinu. Trajna zadaća je obilježavati značajne datume i prisjećati se svih važnih ljudi za odbranu zemlje. Svi oni su nas časnim djelom zadužili. Također, dužni smo prenositi istinu o odbrani na mlađe sa željom i ciljem da ovdje zauvijek vlada mir i da se više nikad ne dogodi stradanje, agresija ili rat“, izjavio je Bukvarević.

Obilježena 27. godišnjica deblokade Mostara

Današnji program nastavljen je posjetom mezarju Šehitluci, a bit će okončan maršom preko brda Kandiljan do Sutine, te svečanim otvaranjem novog igrališta u naselju Vrapčići.

DEBLOKADA MOSTARA I POGIBIJA KOMANDANTA

“Mostarske mostove su rušile jedinice JNA i HVO-a. Bila je to režija u kojoj smo mi trebali biti u Neretvi ili izmjetšteni negdje drugo. Mostar i sve niže od Bradine bilo je otpisano. Hujka i par sličnih su ti koji su povukli narod i napravili armiju u Mostaru koja je bila okosnica odbrane cjelovite Bosne i Hercegovine.” (Mustafa ISOVIĆ, komanda 4. korpusa ARBiH)

Nakon majske agresije HVO-a na Mostar i totalnog okruženja, komandant 6. korpusa Arif Pašalić naređuje Miralemu Jugi, Šerifu Špagi i Draganu Malkoču da pripreme plan deblokade, odnosno oslobađanja Sjevernog logora i bjelopoljske kotline kako bi se otvorila komunikacija prema Sarajevu. Planirano je da akcija počne u ranim jutarnjim satima 30. juna 1993. godine.

-Akcija je počela u ranim jutarnjim satima. Jedinice Armije RBiH u silovitom naletu oslobađaju Raštane, Vrapčice i kompletnu bjelopoljsku kotlinu.
-Dok su padali i posljednji položaji snaga HVO-a, jedna od granata ispaljenih sa položaja HVO-a bila je smrtonosna za komandanta Hujku.

Hujkina smrt pomutila je Mostarcima ljepotu pobjede u toj, za njih, bici života.

Šta se dešavalo u Mostaru u dva rata koja su mostarski patrioti i ‘raja iz mahala’ vodili protiv hrvatske i srbijanske vojske i njihovih pomagača, najbolje ilustruje činjenica da je nakon rata, u Parizu na Dan pobjede protiv fašizma, Bosnu i Hercegovinu na paradi antifašista, pod zastavom s ljiljanima, predstavljao saborac Midhada Hujdura Hujke i njegov nasljednik na mjestu komandanta Prve mostarske brigade – Semir Drljević Lovac.

(Heroji.ba/MiruhBosne/Agencije)

Previous Lakše do naše morske obale: Nova magistralna cesta M17.3 značajno će skratiti vrijeme putovanja
Next Jablaničko jezero puno kupača (Foto)

You might also like

NAŠI DANI

Komšić zahvalio kanadskom parlamentarcu na podsjećanju na Dan državnosti Bosne i Hercegovine

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio danas pismo članu Parlamenta Kanade Bobu Bratini u kojem ga je obavijestio da ga je dojmio njegov istup u kanadskom parlamentu

NAŠI DANI

Fotografija koja je obilježila dan: Sa osmijehom protiv veličanja zločinaca

Fotografija aktivistkinje Aide Ćorović koja je sa osmijehom na licu nasilno odvedena u policijsku stanicu Vračar u Beogradu obilježila je današnji dan u regiji. Ćorović je u utorak privedena nakon

NAŠI DANI

Hrvati priznali: Bosna ispred RH u mnogočemu!

  Informacija da je Bosna i Hercegovina među prvim članicama Vijeća Evrope ratificirala Istanbulsku konvenciju iznenadila je mnoge u Hrvatskoj. Možda zato što se o tomu u BiH, za razliku