Obilježena godišnjica historijske bitke: U Kotorcu je odbranjeno Sarajevo i Bosna i Hercegovina

Obilježena godišnjica historijske bitke: U Kotorcu je odbranjeno Sarajevo i Bosna i Hercegovina

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima u Butmiru i Donjem Kotorcu obilježena je godišnjica Kotoračke bitke i odata počast svim šehidima i poginulim borcima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Historijska bitka, koja se odvijala u periodu od 17. do 21. marta 1993. godine, smatra se jednom od najvažnijih za opkoljeno Sarajevo, ali i slobodne prostore općine Ilidža.

Osim godišnjice legendarne bitke, u kojoj su teške gubitke pretrpjele neke od najelitnijih specijalnih jedinica bivše JNA, danas je obilježen i Dan mjesne zajednice Butmir, čiji su stanovnici dali veliki doprinos u odbrani ovih prostora.

Načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, te predsjedavajući Općinskog vijeća, Tarik Stambolić i njegov zamjenik Samir Avdić, predvodili su delegaciju Općine Ilidža koja je položila cvijeće na spomen-obilježja u Butmiru i Gornjem Kotorcu, kao i na mezaru bivšeg načelnika Općine Ilidža Amera Ćenanovića.

Second Slide

Cvijeće na spomen-obilježja položile su i delegacije boračkih udruženja, Ministarstva za boračka pitanja KS i političkih partija.

Organizatori manifestacije “Dani kotoračkih bitaka” su JOB “Unija veterana” Ilidža i Općina Ilidža, a u saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja Kantona Sarajevo, mjesnim zajednicama Butmir i Donji Kotorac, kao i Osmom osnovnom školom “Amer Ćenanović” iz Butmira.

Bitka za Kotorac smatra se jednom odsutnih bitaka Sarajevo, a mnogi od učesnika ove bitke, koji su danas bili u Donjem Kotorcu, skloni su reći da je kroz nju odbranjeno Sarajevo, ali i Bosna i Hercegovina – navode iz Općine Ilidža.

Previous Kancelar Nehammer i ministar Cikotić o jačanju bilateralnih odnosa Austrije i Bosne i Hercegovine
Next Prva nagrada za bosanski turistički promo video na prestižnom festivalu filma u Japanu

You might also like

NAŠI DANI

Mlade snage: Granična policija Bosne i Hercegovine dobila 100 novih policajaca

  Nakon sedam mjeseci intenzivnoga rada i temeljne policijske obuke prvog nivoa danas je u Mostaru u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova stotinu kadeta Granične policije (GP) Bosne

NAŠI DANI

Vlašić privukao veliki broj posjetilaca

Prve sniježne padavine obradovale su ljubitelje zimskih sportova, ali i donijele nadu turističkim radnicima da bi barem zimska sezona mogla popraviti teško stanje u kome su se, zbog pandemije, našli

NAŠI DANI

Oslobađanje ratnog zločinca i silovatelja djece u režiji ministra Grubeše i pravosuđa Hrvatske je izrugivanje pravdi

  SDA najoštrije osuđuje grubu zloupotrebu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka i Evropske konvencije o