Obilježena godišnjica masakra u Ferhadiji: U redu za hljeb ubijeno 26, ranjeno 108 Sarajlija

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti građani Sarajeva i delegacije Kantona Sarajevo, predstavnika udruženja žrtava, kao i članovi porodica i prijatelji obilježili su 23 godine od masakra u Ulici Ferhadija, između brojeva 5 i 12, gdje je od granate ispaljene sa položaja iznad grada 27. maja 1992. godine poginulo 26, a ranjeno 108 građana.

Ramiza Karamustafić, majka Emine Karamustafić koja je poginula na današnji dan prije 23 godine na ovom mjestu, kazala je kako se sve desilo iznenada, javlja Anadolu Agency (AA).

– Tada je bilo zatišje, kao neće se pucati. Ovdje je hljeb dovezen u kamionu. Ja sam izišla s kćerkom da kupim hljeb, muž mi je bio u bolnici. Ostavila sam tu kćerku da odem do muža u bolnicu. Samo što sam sjela, četiri granate padoše, kad sam došla vidjela sam njenu tenu. Bilo je puno naroda ovdje, čitava ova ulica, izašli su po hljeb. Kćerka je do bolnice bila živa, tada je imala 13 godina – rekla je Ramiza.

Sanija Hafizović, koja je u masakru u Ferhadiji ranjena, istakla je kako je stajala u redu kako bi kupila hljeb kada je pala granata.

– Tog dana sam pošla na posao, i kako sam vidjela na pijaci svašta, zastala sam. Vidjela sam čovjeka da nosi hljeb i ja sam prišla da kupim hljeb. Samo što sam stala, zapucalo je i ne sjećam se više ništa. Ustala sam da vidim mogu li hodati i vidjela sam da sam ranjena. Onda su me odveli u bolnicu – rekla je ova Sarajka.

Abdulah Mustajbašić je tog kobnog dana ostao bez noge.

– Slučajno sam ovuda prolazio. Čekali su ljudi hljeb i zato je bila tolika gužva. Kada sam ovdje došao, tu sam odahnuo. Ovdje sam izgubio nogu. Mislio sam, nema otkud, ali tada je pala granata – kazao je Mustajbašić.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Karolina Karačić je kazala da je vrlo važno prisjetiti se nevinih žrtava koje su ubijene tog kobnog 27. maja.

– Ovo je bilo prvo od masovnih stradanja građana Sarajeva. Važno je da se prisjetimo ubijenih sugrađana. Dužni smo da njegujemo sjećanje na njih”- rekla je Karačić.

Od granate ispaljene sa sprskih položaja iznad Sarajeva, u Ulici Ferhadija 27. maja 1992. godine ubijeni su:

Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Za ovaj, kao i mnoge druge zločine tereti se haški optuženik i jedan od najvećih zločinaca Ratko Mladić.

(Agencije)

Previous Stari grad Ključ
Next POVODOM 27. MAJA, DANA USK-a, DELEGACIJE OBIŠLE MEZARJA I GROBLJA

You might also like

NAŠI DANI

Svečano obilježena osamnaesta godišnjica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Svečanim postrojavanjem komandi i jedinica OS BiH 30.11.2023. godine u kasarni “Rajlovac“ u Sarajevu obilježen je 1. decembar – Dan OS BiH, osamnaesta godišnjica od njenog formiranja. Prisutnima su se

NAŠI DANI

Novi državni ministar sigurnosti: ‘Tu je relativno dosta stvari koje su potpuno nove za mene… Ne shvatam da u Sarajevu tri prsta znače provokaciju’

“Još jučer sam preuzeo dužnost, imali smo primopredaju između mene i bivšeg ministra, gospodina Cikotića. Ja sam jutros već u 9 bio na radnom mjestu, u kabinetu ministra i mogu

NAŠI DANI

Izraelski svjedoci još jednom potvrdili da su izraelski tenkovi ubijali i svoje građane

Govoreći o tome šta se dogodilo u Izraelu 7. oktobra, još jedan svjedok je otkrio da su izraelski tenkovi tom prilikom pucali na pripadnike Hamasa i izraelske građane, uzrokujući smrt