Obilježena godišnjica od zatvaranja logora Manjača

Obilježena godišnjica od zatvaranja logora Manjača

Više stotina bivših logoraša, Bošnjaka i Hrvata, te članovi njihovih porodica okupilo se danas na Manjači kako bi obilježili godišnjicu

raspuštanja koncentracionog logora kojeg su početkom rata u Bosni i Hercegovini, u maju 1992. godine, osnovale snage bosanskih Srba.

Ubistva i silovanja

Položeno je cvijeće ispred jednog od hangara gdje su mučeni logoraši. Potom su bivši logoraši kao i porodice ubijenih logoraša obišle su i prostorije bivšeg logora Manjača, barake, hale, mjesta gdje su logoraši mučeni i u kojima su spavali na podu. Obišli su mjesta gdje su logoraši svakodnevno ubijani, silovani…

Danas sa Manjače nije poslana poruka mržnje, ali je poručeno da se neće zaboraviti ono što se desilo u logoru kroz koji je prošlo oko 5.000 logoraša.

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u Bosne i Hercegovine kazao je za Anadoliju da je riječ o logoru koji je među prvim formiran na području Bosne i Hercegovine.

“Od 1992. do 1995. godine u kontinuitetu su tu zatvarani logoraši prije svega Bošnjaci i Hrvati, prolazili su određenu torturu, patnju, mučenje, silovanje, ubijanje…Današnja obaveza je, prije svega, bila da odamo počast svim ubijenim logorašima, da se sjetimo i prenosimo priču o njihovoj patnji, torturi koja je vršena nad njima, ali i ukažemo institucijama vlasti u BiH da je krajnje vrijeme da posvete pažnju preživjelim logorašima, njihovim porodicama”, istakao je Mešković.

Danas su, kako je kazao, sa ovog zloglasnog mjesta poslali poruku nade i da suživot, pomirenje i tolerancija u Bosni i Hercegovini ostaju na djeci, mlađim generacijama.

“Ukazali smo i na to da je najbolji način da se zlo ne ponovi da školujemo, obrazujemo našu djecu i unučad. Samo obrazovan čovjek može stvoriti dobre preduslove da ne pogriješi tamo gdje smo mi pogriješili”, pojasnio je Mešković.

Današnje obilježavanje, prema njegovim riječima, je proteklo u redu.

Kroz logora Manjača je prošlo oko 5.000 logoraša. Tokom zatočeništva na Manjači pretpostavlja se da je ubijeno više od 500 civila, o čemu svjedoči i masovna grobnica pronađena neposredno do logora sa 540 posmtrnih ostataka.

Osuđeni zločinci

Manjača je bio logor u kontinuitetu od 1992. do 1995. godine. Prvo je bio logor za Hrvate zarobljene u Hrvatskoj, a onda za Bošnjake i Hrvate koji su dovezeni sa područja Krajine, Prijedora, tuzlanske regije.

Za ratne zločine uključene i one na Manjači Haški tribunal osudio je Milomira Stakića iz Prijedora na 40 godina zatvora, Radoslava Brđanina na 32 godine zatvora, a Nikola Kovačević osuđen je pred Sudom Bosne i Hercegovine na 12 godina zatvora. Mirka Graovca Županijski sud u Splitu osudio je na 15 godina zatvora.

U maju 2006. godine Okružni sud u Banjaluci Željka Bulatovića, Sinišu Teoodoprovića i Zorana Gajića , čuvare u logoru Manjača zbog nečovječnog postupanja prema zatvorenicima takođe je osudio na kazne zatvora.

Izvor: Agencije

Previous Sulejman Balić, sandžački Bošnjak - neznani junak sa Avale?
Next BOKS: Sandžaklija Muamer Hukić odbranio titulu svjetskog prvaka

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

ARBiH branila je državu i od stranih plaćenika u redovima HVO – njih više od hiljadu

Za samoproglašenu Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu ratovale su dvije vrste plaćenika – slobodni strijelci, avanturisti, kriminalci i psihopate ili profesionalni vojnici, produžene ruke svojih vlada, armija i obavještajnih službi. Prvi su

NAŠI DANI

Srebrenica: Obilježeno 30 godina od masakra nad bošnjačkim civilima na školskim igralištima

U Srebrenici je danas prigodnim programom obilježena 30. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima, u kojem je na današnji dan 12. aprila 1993. godine od četiri granate ispaljene s položaja Vojske

NAŠI DANI

Biljani kod Ključa: Sjećanje na 260 mještana ubijenih u jednom danu

Medžlis Islamske zajednice Ključ i ove godine organizovao je obilazak lokacija masovnih grobnica i šehidskih obilježja, te učenje jasina i tevhida u džamiji u Biljanima. Podsjećanje je to na Bošnjake