Obilježena godišnjica pogibije narodnog heroja Nesiba Malkića

Obilježena godišnjica pogibije narodnog heroja Nesiba Malkića

U ponedjeljak je obilježena 28. godišnjica pogibije narodnog heroja i komandanta 210. Viteške brigade Nesiba Malkića i njegovih saboraca Seada Paravlića, Nevresa Šišića, Nermina Forčakovića i Fikreta Andelića.

Od agresorske granate 25. oktobra 1993. godine poginuli su u rejonu Crna Rijeka na Nišićkoj visoravni u Općini Ilijaš prilikom akcije izviđanja ovog dijela države Bosne i Hercegovine.

Kako bi se očuvalo sjećanje na heroje koji su izgubili živote braneći čast i slobodu Bosne i Hercegovine, veliki broj građana Grada Živinice, rodbine, prijatelja i saboraca naših šehida, predstavnika lokalne, kantonalne i federalne vlasti, boračkih udruženja i vjerskog života, uz poštivanje epidemioloških mjera, okupio se jučer na mjestu pogibije živiničkih i bosanskohercegovačkih gazija.

Program obilježavanja 28. godišnjice počeo je intoniranjem državne himne, nakon čega su predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Živinice proučili Jasin. Nakon obraćanja zvaničnika porodice stradalih i prisutne delegacije položile su cvijeće na Spomen obilježju na Nišićkoj visoravni.

Heroj Nesib Malkić ukopan je u Dubravama Gornjim, Nevres Šišić u Đurđeviku, a Nermin Fočaković, Fikret Andelić i Sead Paravlić na Gradskom mezarju Živinice.

U svom obraćanju gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković je istakao važnost obilježavanja ovakvih događaja i da sjećanje na najhrabrije sinove Bosne i Hercegovine nikada ne smije biti zaboravljeno, ali da moramo poslati poruku mira i vjerovati u budućnost naše prošlosti u budućnost.

Nesib Malkić rođen je u Gornjim Dubravama (Živinice) 5. jula 1961. godine. Bio je aktivno vojno lice. Poginuo je na dužnosti komandanta 210. brdske brigade prilikom izviđanja u rejonu Crne Rijeke kod Olova 25. oktobra 1993. godine. Brigada kojom je komandovao, nakon njegove pogibije dobila je naziv 210. viteška brigada „Nesib Malkić”.

Bio je nosilac ratnog priznanja Zlatni ljiljan od 1993. Posthumno je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

RADNIČKO DIJETE

Nesib Malkić bio je peto od osmero djece Hamdije i Ajke. Imao je četiri sestre i tri brata. Fadil, Rasim i Ahmet su također bili pripadnici Armije BiH. Njegov otac radio je u drvnoj industriji, a majka mu je bila domaćica.

Odmah po završetku osnovne škole u Gornjim Dubravama, kao pitomac 25. klase upisuje Srednju vojnu školu u sarajevskoj kasarni “Maršal Tito”. Kao odličan učenik i vojnik upisuje i Višu vojnu školu – Odsjek ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana, nakon čega završava i specijalističku obuku u Zadru. Tokom svoje vojne karijere u JNA isticao se kao primjeran vojnik i oficir sa činom kapetana.

NAPUŠTANJE JNA

Živinice su bile jedna od prvih općina u Bosni i Hercegovini čiji su građani krajem 1991. godine masovnim protestima iskazali otvoreno nezadovoljstvo prema JNA zbog njihovog odnosa prema građanima i blagonaklonosti agresivnoj politici Karadžićeve Srpske demokratske stranke  – a i njenih paravojnih formacija. Prilikom jednog protesta verbalno su napali pripadnike JNA uzvikujući: “Nije ovo Srbija!”

Prema kazivanju Nesibovog zemljaka i prijatelja iz vremena službe u JNA, a kasnije i saborca Salkana Butkovića, Nesib Malkić bio je čovjek koji je imao izrazit patriotski naboj u sebi.

“Period 1991–1992. godine bio je veoma buran za sve nas koji smo bili u situaciji da moramo odlučiti da li da napustimo JNA  – koja je do tog vremena slovila kao vrlo jaka i organizirana armija. U toj situaciji prelamanja Nesib Malkić pokazao je odlučnost i ispred svega stavio svoj narod.” (Salkan BUTKOVIĆ, major ARBiH)

“Napustili smo sve privilegije. Sve što su nam nudili, bacili smo pod noge. Shvatili smo svoju obavezu da branimo svoj narod i svoju državu.” (Enes GURDA, oficir ARBiH)

Više o ovom bosanskom heroju na: http://heroji.ba/nesib-malkic/

Previous Jačanje ekonomske saradnje s Katarom, posebno u oblasti namjenske industrije
Next Državni službenici opet na protestima: Naših 73 miliona KM godišnje daju entitetima i jačaju ih

You might also like

NAŠI DANI

Udruženja žrtava: U kakvoj to zemlji živimo, gdje poštovaoci presuđenih ratnih zločinaca imaju policijsku zaštitu

(Patria) – U čije ime i na osnovu kojih sigurnosnih pokazatelja je ministrici kulture i sporta dodijeljena policijska zaštita? Ko je to i na koji način prijetio ministrici Sanji Vlaisavljević?,

NAŠI DANI

Lideru bosanskih Srba doživotna robija; potvrđen genocid u Srebrenici

  Na izricanju pravosnažne presude R. Karadžiću, lideru bosanskih Srba tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu faktički je potvrđena prvostepena presuda. Ovaj put je umjesto 40 godina kazne dobio –

NAŠI DANI

Sarajevska Vijećnica u bojama američke zastave

“Bili ste uz nas kada je bilo najteže i ostali naši najveći prijatelji, a mi večeras stojimo uz vas, uz američki narod i vladu u zajedničkoj borbi protiv pandemije koronavirusa”,