Obilježena godišnjica smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, generala Armije RBiH

Obilježena godišnjica smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, generala Armije RBiH

U haremu Alipašine džamije u  Sarajevu danas je obilježena 24. godišnjica smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, generala Armije RBiH.

Mustafa Hajrulahović Talijan bio je član Patriotske lige i prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH, koji je u najtežim danima za Bosnu i Hercegovinu dao nemjerljiv doprinos odbrani od agresije.

Mustafa Hajrulahović rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu. Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu s odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju.

Nešto kasnije, postaje kapetan korvete. Rat u Sloveniji zatiče ga na službi u Splitu gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od toga poziva i Mustafa dolazi u Sarajevo.

Prepoznatljiv po hrabrom držanju i nesebičnom zalaganju u odbrani Bosne i Hercegovine, bio je omiljen među Sarajlijama i vojnicima.

Između ostalog, obavljao je i funkciju predsjednika Bokserskog kluba (BK) Zlatni ljiljani i jedan međunarodni bokserski turnir nosi njegovo ime.

U njegovu čast BK Zlatni ljiljani ove godine po 20. put organiziraju Memorijalni bokserski turnir koji je uvrsten u Evropski kalendar takmičenja za 2022. godinu.

Turnir će biti održan od 19. do 25. septembra, uz najavu učešća predstavnika više od 20 zemalja.

Obilježavanje godišnjice smrti i sjećanje na ličnost i djelo Mustafe Hajrulahovića Talijana upriličeno je u organizaciji Udruženje generala Bosne i Hercegovine i BK Zlatni ljiljani.

Previous Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano obilježen u UK
Next 'Ako tražite mjesto s toplim ljetima, bogatom kulturom i niskim cijenama nekretnina Sarajevo je pravo mjesto za vas'

You might also like

NAŠI DANI

Ko je Rashida Tlaib, zašto je palestinsko-američka zastupnica cenzurisana?

Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak je izglasao osudu svog jedinog palestinsko-američkog poslanika, Rashide Tlaib, zbog njenih komentara o ratu između Izraela i Hamasa. U rezoluciji, koju su podržala oko

NAŠI DANI

U Goraždu se okupilo stotine ‘Zlatnih ljiljana’

Oko 600 dobitnika najvećih ratnih priznanja značke “Zlatni ljiljan”i “Zlatne policijske značke” okupilo se danas u Goraždu na tradicionalnom druženju zlatnih ljiljana čiji je domaćin Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja

NAŠI DANI

Džaferović u UN: Iako kao država nikoga ne ugrožavamo, zabrinuti smo zbog signala iz dijela susjedstva

Naša zemlja je posljednjih 10 godina u dubokoj političkoj krizi zbog blokada rada državnih institucija, prijetnji otcijepljenjem i općenito potezima koji su protuustavni iz Republike srpske, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva