Obilježena godišnjica smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, generala Armije RBiH

Obilježena godišnjica smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, generala Armije RBiH

U haremu Alipašine džamije u  Sarajevu danas je obilježena 24. godišnjica smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, generala Armije RBiH.

Mustafa Hajrulahović Talijan bio je član Patriotske lige i prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH, koji je u najtežim danima za Bosnu i Hercegovinu dao nemjerljiv doprinos odbrani od agresije.

Mustafa Hajrulahović rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu. Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu s odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju.

Nešto kasnije, postaje kapetan korvete. Rat u Sloveniji zatiče ga na službi u Splitu gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od toga poziva i Mustafa dolazi u Sarajevo.

Prepoznatljiv po hrabrom držanju i nesebičnom zalaganju u odbrani Bosne i Hercegovine, bio je omiljen među Sarajlijama i vojnicima.

Između ostalog, obavljao je i funkciju predsjednika Bokserskog kluba (BK) Zlatni ljiljani i jedan međunarodni bokserski turnir nosi njegovo ime.

U njegovu čast BK Zlatni ljiljani ove godine po 20. put organiziraju Memorijalni bokserski turnir koji je uvrsten u Evropski kalendar takmičenja za 2022. godinu.

Turnir će biti održan od 19. do 25. septembra, uz najavu učešća predstavnika više od 20 zemalja.

Obilježavanje godišnjice smrti i sjećanje na ličnost i djelo Mustafe Hajrulahovića Talijana upriličeno je u organizaciji Udruženje generala Bosne i Hercegovine i BK Zlatni ljiljani.

Previous Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano obilježen u UK
Next 'Ako tražite mjesto s toplim ljetima, bogatom kulturom i niskim cijenama nekretnina Sarajevo je pravo mjesto za vas'

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevo: Hiljade građana glavnog grada odaju počast žrtvama fašizma (VIDEO)

Nekoliko hiljada građana Sarajeva, koja se danas okupila na komemorativnoj šetnji za žrtve Drugog svjetskog rata, poruku antifašista je poslala i sa spomen-obilježja Vječna vatra. Veliki broj ljudi okupio se

NAŠI DANI

Donacija Grada Sarajeva za obnovu kuhinje Zavoda Pazarić (VIDEO)

Grad Sarajevo je donacijom od 10.000 konvertibilnih maraka pomogao obnovu kuhinje za Javnu ustanovu Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

NAŠI DANI

Poslata humanitarna pomoć u Burkinu Faso

Brodski kontejner humanitarne pomoći za Burkinu Faso u Africi, jednu od najsiromašnijih zemalja na svijetu, danas je krenuo ispred kapaciteta MFS-EMMAUS-a. Pomoć se sastoji od školskog namještaja, školskog pribora te