Obilježena godišnjica smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, generala Armije RBiH

Obilježena godišnjica smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, generala Armije RBiH

U haremu Alipašine džamije u  Sarajevu danas je obilježena 24. godišnjica smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, generala Armije RBiH.

Mustafa Hajrulahović Talijan bio je član Patriotske lige i prvi ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH, koji je u najtežim danima za Bosnu i Hercegovinu dao nemjerljiv doprinos odbrani od agresije.

Mustafa Hajrulahović rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957. godine, gdje je završio srednju školu. Nakon završetka Mornaričke vojne akademije u Splitu s odličnim ocjenama, završava školu za pomorskog diverzanta, postaje stručnjak za diverzije na moru i kopnu.

Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, pa zatim i diviziona. Nastavlja stručno obrazovanje, uči italijanski jezik i odlazi na školovanje u Italiju.

Nešto kasnije, postaje kapetan korvete. Rat u Sloveniji zatiče ga na službi u Splitu gdje je živio s porodicom. Ratovi koje je povela JNA definitivno ga okreću od toga poziva i Mustafa dolazi u Sarajevo.

Prepoznatljiv po hrabrom držanju i nesebičnom zalaganju u odbrani Bosne i Hercegovine, bio je omiljen među Sarajlijama i vojnicima.

Između ostalog, obavljao je i funkciju predsjednika Bokserskog kluba (BK) Zlatni ljiljani i jedan međunarodni bokserski turnir nosi njegovo ime.

U njegovu čast BK Zlatni ljiljani ove godine po 20. put organiziraju Memorijalni bokserski turnir koji je uvrsten u Evropski kalendar takmičenja za 2022. godinu.

Turnir će biti održan od 19. do 25. septembra, uz najavu učešća predstavnika više od 20 zemalja.

Obilježavanje godišnjice smrti i sjećanje na ličnost i djelo Mustafe Hajrulahovića Talijana upriličeno je u organizaciji Udruženje generala Bosne i Hercegovine i BK Zlatni ljiljani.

Previous Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svečano obilježen u UK
Next 'Ako tražite mjesto s toplim ljetima, bogatom kulturom i niskim cijenama nekretnina Sarajevo je pravo mjesto za vas'

You might also like

NAŠI DANI

Tanovićev film otvorio 27. izdanje SFF-a; “Počasno Srce Sarajeva“ režiseru Wimu Wendersu

Svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma večeras je otvoreno 27. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF). Festival koji traje do 20. augusta, otvoren je filmom Danisa Tanovića “Deset u pola” i omnibusom

NAŠI DANI

“Moja adresa: Srebrenica” – Ne postoje riječi kojima se može opisati značaj svakog glasa

MOJA ADRESA SREBRENICA, naš centar u kojem proteklih par mjeseci, mladi Srebrenčani danonoćno rade da bi pomogli našim ljudima, u dijaspori i onima koji dolaze ovdje lično, da ostvare pravo

ŽIVOT

Kako je Rohinja narod skupljao pomoć za stanovništvo pogođeno Balkanskim ratovima

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” pokrenulo je akciju prikupljanja pomoći za Rohinja muslimane koji doživljavaju egzodus i nasilje u Mijanmaru te je otvorio humanitarni broj telefona 090 292 001 na koji