Obilježeno 70 godina postajanja Historijskog arhiva Sarajevo (VIDEO)

Obilježeno 70 godina postajanja Historijskog arhiva Sarajevo (VIDEO)

 

Prigodnim programom u sarajevskom hramu kulture i znanja starom 481. godinu Gazi Husrev-begovoj biblioteci večeras je obilježeno 70 godina postojanja i rada Historijskog arhiva Sarajevo koji od 1948. godine čuva vrijednu građu sabranu u 650 arhivskih fondova i zbirki.

Kako je večeras istaknuto ta arhivska građa nalazi se na 11 dužnih kilometara i obuhvata period od 15. stoljeća do danas dok najstarija arhivska građa datira iz osmanskog perioda, a u okviru Orijentalne zbirke sačuvano je 14.000 arhivskih jedinica i ona spada u najznačajnije zbirke orijentalne arhivske građe u jugoistočnoj Evropi.

Direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović kazao je da se na “rafama” Arhiva, koji se danas nalazi na tri adrese, čuva historija Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a građa predstavlja jedini svjedok postojanja ljudi i institucija decenijama i stoljećima nakon njihovog odlaska ili prestanka rada.

– Naša jedina veza s precima ide preko arhivskih polica ovog i drugih arhiva u BiH. Zadaća arhiva je da to sačuvamo za naše potomke i ponudimo im mogućnost da uče iz naše prošlosti te da na taj način biraju puteve dobra, a izbjegavaju ono što je loše – istaknuo je.

Blago koje čuvaju proglašeno je nacionalnim spomenikom 2009. godine, a da bi ono bilo sačuvano direktor kaže da je potreban širi društveni angažman kako bi Arhiv imao dostojne uvjete za rad i čuvanje arhivske građe kako nalažu međunarodni arhivski standardi.

Akademiji je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je u obraćanju okupljenima podsjetio da je Sarajevo, usprkos teškim periodima, najdužoj i najtežoj opsadi u modernoj historiji ratovanja, razaranju, paljenju i urbicidu uspjelo da sačuva vrijednu arhivsku građu.

– Već 70 godina stručni zaposlenici Historijskog arhiva – ti vrijedni čuvari naše memorije i istine skupljaju, sređuju i čuvaju arhivski materijal i pružaju mogućnost za proučavanje kako bi nam stvarne činjenice i relevantne pouke bile temelj za valorizaciju vrijednosti – kazao je Zvizdić.

Napomenuo je da je u današnje vrijeme kada se, od zlonamjernih i onih koji žele da obrišu bogatu i vrijednu prošlost, mnoge istine dovode u pitanje i želi pocijepati tkanje jedinstvene bh. tapiserije kultura i civilizacija, veoma važno pravilno i istinito interpretirati, čuvati i sačuvati historijske činjenice i historijsku građu.

Zbog važnosti te građe, istaknuo je Zvizdić, ne može i ne treba vrijedna arhivska građa biti smještena na tri lokacije, te je kazao da je neophodno uložiti potreban napor da arhiv u narednom periodu ima samo jednu adresu.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić ocijenio je da u ovih 70 godina Historijski arhiv Sarajevo značajno doprinosi zaštiti i očuvanju kontinuiteta kulturne i historijske baštine BiH, ali i bogate dokumentacije koja svjedoči o prošlosti.

– Historijski arhiv jedna je od najstarijih specijaliziranih institucija u Sarajevu i BiH. O njegovom značaju govori i podatak da je 1986. godine proglašen ustanovom od posebnog društvenog interesa, a 1988. godine dobio je Šestoaprilsku nagradu – kazao je Kurić.

Dodao je i da je u protekle dvije godine rad Arhiva usmjeren na međunarodnu saradnju čime se, mišljenja je ministar Kurić, promovira bogata kulturna baština BiH.

Večeras je otvorena izložba nazvana “Biseri iz fondova i zbirki Historijskog arhiva” koja predstavlja dio iz više od 640 arhivskih fondova i zbirki, a cjelokupnom programu prisustvovali su predstavnici institucija u BiH, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora te predstavnici arhiva iz BiH, Slovenije i Hrvatske.

Direktor Arhiva dodijelio je zahvalnice zaslužnima za rad ove institucije kulture i to Muzeju Sarajeva, Gazi Husrev-begovoj biblioteci, Ambasadi Španije u BiH, BH Poštama, Televiziji Sarajevo i Federalnoj novinskoj agenciji (FENA).

Previous Pleteni namještaj iz Bosne i Hercegovine u eminentnim hotelima u Španiji
Next Zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine zvanično usvojeni 4. maja 1992.

You might also like

BAŠTINA

Topovi iz Krajine krase stare bosanske gradove

Piše: Mirza Sadiković Bosanska krajina je odvajkada bila čuvena po dobrim kovačima. Gotovo da nije bilo naselja, a da u njemu nije bilo barem jednog majstora. Danas je, pak, u

KULTURA I UMJETNOST

Film ‘Braća Musemić’ osvojio srca i Nagradu publike na Šestom AJB DOC Film Festivalu

Najbolji film po izboru publike na Šestom AJB DOC Film Festivalu je “Braća Musemić” autora Edina Isanovića i režisera Nihada Ušanovića. Posljednjeg dana Šestog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans

KULTURA I UMJETNOST

Meksički režiser Franco: Nigdje nisam sreo publiku poput ove u Sarajevu

Meksički režiser, scenarist i producent Michel Franco izjavio je da Sarajevo Film Festival (SFF) od drugih festivala izdvaja odlična publika i to što je iskrena ljubav prema filmu daleko ispred