‘Od Bošnjaka nikome ne prijeti opasnost, ali se svakodnevno prijeti Bošnjacima i Bosni i Hercegovini’

‘Od Bošnjaka nikome ne prijeti opasnost, ali se svakodnevno prijeti Bošnjacima i Bosni i Hercegovini’

-Moja izjava da ćemo imati odgovor i za najgore scenarije i da smo se „prebrojali“, izazvala je bujicu pretjeranih reakcija, uz „zgražavanje“ i tvrdnju da je riječ o „ratnohuškačkoj izjavi“.


Niti ima potrebe za „zgražavanjem“, niti je izjava „ratnohuškačka“. Naprotiv. Tvrdnja da ćemo uvijek biti spremni da sve učinimo kako bi sačuvali vlastitu državu, sigurnost i mir u njoj, naše je pravo i obaveza. Tu obavezu svakom građaninu Bosne i Hercegovine propisuje i Ustav.

Ne može biti prijetnja ni ratno huškanje kada kažemo da ćemo se braniti. Ratno huškanje je kada se prijeti secesijom, podjelom države, na dnevnoj bazi govori o „srpskom svetu“, o prekrajanju granica, kada se vrijeđa i omalovažava cijeli jedan narod, kada iz susjedstva svakodnevno dobijamo poruke koje su vrlo često nalik onima iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Svjedoci smo četničkih okupljanja i prijetnji da će Drina ponovo teći krvava, kao što je tekla u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije od 92. do 95. godine; svjedočili smo i odlikovanjima za Radovana Karadžića i druge presuđene ratne zločince; svjedočimo i naoružavanju Srbije i policije entiteta RS, strategijama nacionalne bezbjednosti i odbrane Srbije koje obuhvataju teritorij BiH, namjernom slabljenju odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, svjedočimo i da već duže vrijeme MUPRS popisuje povratnike u ovaj entitet… I dugo bi se još moglo nabrajati.

Sve to nije izazvalo skoro nikakvu reakciju, ili su te reakcije bile veoma blage od strane onih koji jučer i danas žestoko reaguju na moju izjavu. Da je bilo odlučnih reakcija na pobrojano, onda vjerovatno ni ja ne bih morao ljudima koji su s pravom zabrinuti pojašanjavati da nećemo dopustiti scenarij iz 92. godine.

Bosna i Hercegovina je bila izložena agresiji, a bošnjački narod brutalnom pokolju koji je kulminirao genocidom, i istovremno – embargu na oružje. U demilitarizovanim zona Žepa i Srebrenica u kojima im je UN garantovao sigurnost, nad Bošnjacima je počinjen genocid. Zato Bošnjaci, u okolnostima u kojima svakodnevno svjedoče potezima i porukama koje prijete ugrožavanju stabilnosti i mira, imaju pravo na zabrinutost, oprez i organizovanje odbrane vlastitih života, naravno u okvirima zakona i institucija Bosne i Hercegovine.

Ne smijemo više nikad dopustiti da nas ponovo prebrojavaju po masovnim grobnicama i logorima.
Bošnjaci nikada i nikog nisu napali, niti će. Nisu se nikome ni svetili unatoč stravičnim zločinima koji su nad njima počinjeni. Naprotiv, zaustavili su svaki pokušaj osvete u napaćenom, opkoljenom Sarajevu. Od Bošnjaka nikome ne prijeti opasnost.

Ali, slabost i izostanak svijesti o opasnosti kojoj smo izloženi može biti uzrokom novih pokušaja da se realiziraju zločinački velikodržavni projekti na račun Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Snaga i spremnost na odbranu takve pokušaju mogu osujetiti. Svaki narod i svaka država na svijetu ima pravo na odbranu. To pravo neće biti uskraćeno Bosni i Hercegovini i Bošnjacima – poručio je Bakir Izetbegović, državni parlamentarac i predsjednik SDA.

Previous Travnička Mješovita srednja škola u novoj školskoj godini u novoj zgradi
Next Kako je bosanski IT stručnjak razvio aplikaciju koja pomaže djeci u razvoju govora i mašte

You might also like

NAŠI DANI

Uhapšeno više osoba osumnjičenih za genocid

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su više nekadašnjih komandanata i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) na području Zvornika, Šekovića, Han Pijeska, Vlasenice i Bileće, osumnjičenih

NAŠI DANI

Bronza za Lanu Pudar na Svjetskom kupu u Berlinu!

Još jedna medalja u seniorskoj konkurenciji za najbolju bosansku plivačicu. Novi uspjesi Lane Pudar u svijetu plivanja. Ovaj put na Svjetskom plivačkom kupu, u Berlinu. Na 200m leptir, 17-godišnja Pudar

NAŠI DANI

Vlada KS najavila kupovinu 20 novih trolejbusa u ovoj godini

U interaktivnoj komunikaciji sa nevladinim udruženjima i novinarima u Centru za interaktivne studije premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministri u Vladi predstavili su danas svoje rezultate u povodu navršenih