‘Od vremena slavnih srednjevjekovnih bosanskih banova i kraljeva, Kulina bana i Tvrtka Kotromanića, Bosanci nikada nisu bili jači’

‘Od vremena slavnih srednjevjekovnih bosanskih banova i kraljeva, Kulina bana i Tvrtka Kotromanića, Bosanci nikada nisu bili jači’

U danskoj prijestolnici Kopenhagenu je održana svečana tribina povodom 30 godina obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koju su organizirali Bosanski kulturni centar Kopenhagen u saradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Danskoj i Centrom za dijasporu „Mreža“.

Prisutnima na tribini se obratio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, koji je, uz čestitku povodom predstojećeg Dana nezavisnosti BiH, poručio da je neophodno ojačati veze između Bosne i Hercegovine i njenog iseljeništva. U tom kontekstu je izdvojio apelaciju koju je prije gotovo deset godina uputio Ustavnom sudu BiH, a kojom su spašena državljanstva građana BiH iz dijaspore.

– Vi imate dvije domovine, ovu u kojoj su vam pružili ruku, gdje ste našli prihode i sigurnost i onu u kojoj su vaše emocije, sjećanja i gdje vam je srce. Uvjeren sam da ćete živjeti u obje – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da su posebna vrijednost Bosne i Hercegovine njeni ljudi, ali da je neophodno napraviti uređeni sistem. Izetbegović je podsjetio da je BiH jedna od najstarijih evropskih zemalja, koja je uvijek imala svoju posebnost, čak i u okolnostima u kojima je bila pod tuđom vlašću.

– Jedno je sigurno. Od vremena slavnih srednjevjekovnih bosanskih banova i kraljeva, Kulina bana i Tvrtka Kotromanića, Bosanci nikada nisu bili jači. I za 20.000 godina bit će BiH. Ništa drugo doli BiH neće biti, a naročito ona mjesta poput Srebrenice – izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

Govoreći o Referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Izetbegović je podsjetio da je oko dvije trećine građana 29. februara i 1. marta 1992. godine izašlo na Referendum, a da se gotovo 100 posto njih izjasnilo za nezavisnost BiH.

– To nisu samo Bošnjaci. Bošnjaka nema 64 posto u BiH. Uslijedila su priznanja nezavisnosti, dizanje naše zastave pred zgradom UN-a 22. maja 1992, ali i napadi, početak agresije na BiH. I početak odbrane kakvu niko nije očekivao i kakvu je teško objasniti. Govorili su da će Bosna šapatom pasti. Nenaoružani narod se odbranio od napada strahovite vojne sile spremne na najteže zločine – kazao je Izetbegović.

Odbranu Bosne i Hercegovine je nazvao čudom bosanskog otpora, pri čemu je posebno istaknuo značaj Armije RBiH i angažman političkog rukovodstva i diplomata.

– Narod kojem je Karadžić prijetio nije nestao. Nestali su Karadžić, Mladić, Prlić i njegova „šestorka“. Nažalost, nisu nestale tamne sile koje su proizveli, nacionalizmi, separatizmi – upozorio je Izetbegović.

Snaga Bosne i Hercegovine su, poručio je, njen legalitet i njene institucije, međunarodni prijatelji, a naročito bosanskohercegovačke patriote, u BiH i njenoj dijaspori.

– Trideset godina muče BiH. Tri decenije. Sada pokušavaju da olovkom dovrše ono što nisu mogli tenkovima i genocidom. Mi im to ne smijemo dozvoliti dozvoliti. I naš odgovor će biti olovkom. Jedna po jedna olovka – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je da u entitetu RS postoji jedinstvena lista probosanskih stranaka, te je pozvao građane Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu da glasaju za bilo koga, ali da glasaju kako bi taj blok stranaka osvojio od osam do deset mandata u Narodnoj skupštini RS-a.

– Tada više ništa neće biti isto – dodao je Izetbegović.

Kazao je da je BiH naša kuća, te da se ne smije dozvoliti da je neko ruši ili zapostavlja.

– Vi ste jedina dodatna snaga na koju se možemo osloniti. Možete donijeti historijsku prevagu na izborima u oktobru 2022. Pokažite snagu i bosanski inat. Odbranimo našu domovinu, a zatim je zajedno i unaprijedimo. Prve nedjelje u oktobru se igra velika utakmica. Učestvujte u njoj, dajte ključni gol. Recite svima svojima. Svaki glas je važan. Jedan dan, jedan napor za domovinu! Za pobjedu, ako Bog da – zaključio je Izetbegović.

Tribini su također prisustvovali ambasador Bosne i Hercegovine u Danskoj Emir Poljo, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković, predsjednik Skupštine Doboja Sevlid Hurtić i zastupnik u Skupštini Kantona 10 Arif Kovačević.

Previous Prizivali križare na Bosnu, kasnije se papi tužili jer im je Kulin zauzeo zemlju
Next Mladi bosanski inovatori pobijedili sa svojim projektom na Expo Sciences 2022 u Dubaiju

You might also like

NAŠI DANI

Ministar Mektić upozorava na aktuelne vlasti iz Banja Luke i njihove pokušaje destabilizacije države

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu kako je direktno Srbiji dostavio dokaze, kako je rekao, o naporima “aktuelne vlasti iz Banja Luke” kojima se

NAŠI DANI

Nakba se odvija i na okupiranoj Zapadnoj obali

Nakba se odvija i na okupiranoj Zapadnoj obali Izraelski genocidni planovi su posljednjih mjesec i po dana postali kristalno jasni. Ne samo da izraelska vojska vrši masovne pokolje civila, već

NAŠI DANI

KS -Sufinansiranje zapošljavanja branilaca, doktora, IT programera

  Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo upriličila je danas potpisivanje ugovora s poslodavcima po programima sufinansiranja zapošljavanja branilaca, doktora medicine i Programu obuke IT programera za poznatog poslodavca. Potpisivanjem