“Odbrana BiH-Igman 2020”: Na Igmanu je slomljena kičma agresije na Bosnu i Hercegovinu

“Odbrana BiH-Igman 2020”: Na Igmanu je slomljena kičma agresije na Bosnu i Hercegovinu

Defileom ratnih zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH, prigodnim vjerskim programom te klanjanjem džuma-namaza na platou Ratne džamije na Igmanu, u petak je održan centralni dio 20. jubilarne manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2020.” javlja AA.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Program na platou realizovan je uz poštivanje važećih mjera uvedenih zbog pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije, a koje podrazumijevaju nošenje zaštitnih maski, poštivanje fizičke distance i ograničen broj prisutnih. Prisutnima je mjerena i temperatura.

S obzirom na mjeru kojom je na otvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje ne više od 100 ljudi, ove godine je na Igmanu bio ograničen broj učesnika, a iz istih razloga cjelokupan ovogodišnji program na Igmanu održan je ispred Ratne džamije, a ne i na Velikom polju kako je prethodnih godina praktikovano.

Program je započeo učenjem odlomaka iz Kur'ana, zatim defileom ratnih zastava Armije i MUP-a RBiH uz tekbire, a prisutni su se učenjem Fatihe prisjetili svih šehida BiH, kao i nedavno preminulog federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića, koji je bio dugogodišnji član Organizacionog odbora manifestacije.

Manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2020"


Grabovica: Igman je bio presudan za budućnost i sudbinu Bosne i Hercegovine

Prije džuma-namaza obratio se potpredsjednik Organizacinog odbora Manifestacije, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica, koji je rekao kako se “danas prisjećamo svih onih koji su dali svoje živote kao najčasniji pripadnici Armije Republike BiH i MUP-a RBiH, ali i svih nevinih žrtava koje su bile meta zlotvora samo zato što su bili drugi i drugačiji”.

Grabovica je podsjetio kako je Ratna džamija na Igmanu nastala kao odgovor na zlo koje se bilo nadvilo nad glavnim gradom Bosne i Hercegovine.

Glavni grad je bio meta napada još od samog početka aprila 1992. pa sve do te 1993. kada je posljednji put agresor pokušao da osvajanjem Igmana dovede glavni grad u bezizlaznu situaciju, a onda bi, prema riječima Grabovice, budućnost i sudbina BiH zaista bila upitna.

“Ovdje je slomljen plan i kičma agresije na BiH i ovo je praktično bilo presudno vrijeme u kojem pravcu će dalje teći borba za BiH, a ona je bila u pravcu oslobađanja zauzetih teritorija”, rekao je Grabovica.

Grabovica je rekao kako se danas sa Igmana šalje poruka i prijateljima i neprijateljima Bosne i Hercegovine.

“Naši prijatelji treba da znaju da Bosna ima snage da se odupre, bez obzira kroz šta prolazila. Jer kad smo mogli tada i u to vrijeme, i na tom nivou, pružiti otpor onda zasigurno naši prijatelji moraju računati i znati da je Bosna danas puno jača. Svakako računamo na prijateljsku pomoć. Neprijateljima šaljemo poruku da zaborave na te snove koje još sanjaju, da BiH sa svojom historijom, sa svojom časnom borbom, sa svojim hrabrim sinovima i kćerima, ima snage da zajedno živi sa svima, rame uz rame, u dobrim i komšijskim odnosima, jer BiH je i bošnjačka i srpska i hrvatska i svih onih koji je doživljavaju svojom. Zato neka Bog blagoslovi Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je Grabovica.

Muftija bihaćki Kudić: Borba za Bosnu nije završena

Muftija bihački Mehmed ef. Kudić, koji je na Igmanu danas bio u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, poručio je u hutbi kako se danas prisjećamo hrabrih boraca koji su odbranili Igman ali i svih bosanskih patriota koji čuvaju hiljadugodišnju državnost BiH.

“Hiljadu godina se borimo za ovu državu, zato izražavam zahvalnost i divljenje svima onima koji su bili na bedemu i čuvali njene granice. Ovdje danas na Igmanu moramo kazati, borba za Bosnu nije završena. Težak je rat, ali ni u miru nije lahko. Naši hrabri borci su krvlju ispisali historiju bosanskog otpora, oni nam poručuju da se ne plašimo i da u toj borbi ustrajemo”, rekao je muftija Kudić.

Program je završen učenjem dove za domovinu Bosnu i Hercegovinu, a koju je proučio Mirza ef. Žerić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

Bitka na Igmanu, jedna je od najznačanijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH to nije dozvoljeno.

Manifestacija, čiji je moto inače “Dođi i posvjedoči”, zbog COVID-19 i opasnosti od širenja virusa, ove godine je održana pod motom “Ostani kući i posvjedoči”, što je ujedno bio i poziv svim građanima koji inače dolaze, a imali su namjeru i ove godine doći na Igman, da ostanu u svojim domovima i manifestaciju proprate kroz medije.

Video Fena
Previous Nakon 17 godina u Americi, Mirela se s porodicom vratila kući: Nigdje cvijeće ne miriše kao u našoj Bosni
Next Građani ne žele preuređenje sarajevskog parka 'Hastahana' kako je vlast zamislila, predstavili svoje rješenje

You might also like

NAŠI DANI

Reakcija IZBiH na skandalozno saopćenje udruženja građana „Hrvatski narodni sabor“

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je, preko Ureda za odnose sa javnošću, reagovala na saopćenje udruženja građana „Hrvatski narodni sabor“ kojim se teroristički napadi u Francuskoj pokušavaju povezati sa

HISTORIJA

Obilježena 77. godišnjica Bitke na Sutjesci

U organizaciji SABNOR-a Bosne i Hercegovine danas je u Dolini heroja na Tjentištu obilježena 77.godišnjica čuvene Bitke na Sutjesci, jedne od najtežih ali i najslavnijih bitaka u Drugom svjetskom ratu.

NAŠI DANI

Svečana akademija u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine – Livno

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” u Livnu je u četvrtak održana svečana akademija u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Gost akademije je bio prof.dr. Sedad Dedić koji