Održana manifestacija “Tragovima bosanskog kraljevstva na tvrđavi Vranduk”

Održana manifestacija “Tragovima bosanskog kraljevstva na tvrđavi Vranduk”

Prema riječima Adnadina Jašarevića, direktora Muzeja Grada Zenice, ovo je već tradicionalna manifestacija na kojoj se prezentuju jela i igre iz srednjeg vijeka.

Muzej grada Zenice već osmu godinu zaredom organizuje manifestaciju „Tragovima bosanskog kraljevstva“ na tvrđavi Vranduk, udaljenoj oko deset kilometara od Zenice, a danas su prezentovana jela i igre iz srednjeg vijeka.

Prema riječima Adnadina Jašarevića, direktora Muzeja Grada Zenice, ovo je već tradicionalna manifestacija na kojoj se prezentuju jela i igre iz srednjeg vijeka.

„Program ‘Tragovima bosanskog kraljevstva’ je već, možemo reći, tradicionalan program prezentacije srednjovijekovnih jela, igara za mlade poput utrkivanja u vrećama, potezanja konopa, bacanje potkove i streljaštva te promocije zbirke priča autora iz cijelog regiona koji pišu o našim temama, a ovaj put je to o Bosni Srebrenoj, odnosno, čuvarima naslijeđa Bosne i Hercegovine“, izjavio je za Anadolu Agency (AA) direktor muzeja, Adnadin Jašarević.

„Ovo je pored svih ovih promocija i jedno divno druženje za sve posjetioce, a kako i ne bi bilo kada se vraćamo 800 godina unazad i razumijevamo kakav je tada život bio“, dodaje Jašarević.

Tvrtko Mišanović,  predsjednik Foruma građana Zenica govorio je o zbirci priča „Bosna srebrena“.

„Pošto Forum građana Zenica itekako prati historiju i tradiciju, znamo šta Franjevci znače za Bosnu i Hercegovinu, i mi smo većinu tih franjevačkih samostana i obilazili, odnosno, samostane u Fojnici, Kraljevoj Sutjesci, Kreševu i Gučoj Gori. Franjevci su u Bosni i Hercegovini ostali kroz sve političke, nacionalne i druge poretke i nastojali su da sačuvaju narod, historiju i kulturu Bosne i Hercegovine“, rekao je Mišanović i dodao kako se o bosanskim Franjevcima može mnogo više pričati.

Nakon kratke promocije zbirke priča „Bosna srebrena“, za sve posjetioce upriličeno je i takmičenje u srednovijekovnim igrama, a najmlađi su imali priliku da se oprobaju u streljaštvu.

Inače, stari grad Vranduk je najvjerovatnije podignut krajem 14. stoljeća te je Vranduk prvo bio banski, a zatim kraljevski grad. Prvi put se spominje 1410. godine, a u Vranduku su bosanski kraljevi primali izaslanstva i izadavali povelje. Vranduk je puni razvoj doživio u 15. stoljeću, a vojska Osmanskog carstva zauzela ga je 1463. godine.

Unutar zidina vrandučke tvrđave pronađen je veliki broj predmeta iz srednjeg vijeka i perioda vladavine Osmanskog carstva. Danas je tvrđava Vranduk sačuvala većinu izvornog izgleda i nalazi se pod upravom Muzeja grada Zenice.

(AA)

Previous Godišnjica 7. korpusa: Pobjednički korpus koji je oslobađao zemlju od Travnika do Krajine (VIDEO)
Next Baždarević: Svi smo uz Spahića, a važno je da on nastavi trenirati

You might also like

NAŠI DANI

Eko-aktivisti se hvale da su zaustavili njemački kredit namijenjen za gradnju velike HE na Bosni

Njemačka razvojna banka KfW potvrdila je da je odustala od planova finansiranja hidroelektrane Janjići na rijeci Bosni u Bosni i Hercegovini, saopćila je 28. januara 2022. organizacija RiverWatch. Ugovor o kreditu od 30

NAŠI DANI

Premijer Kurti: Čuvajte se onih koji se ne izvinjavaju za svoje zločine

Govor premijera Kosova Albina Kurtija na sjednici Skupštine povodom usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici… Poštovani poslanici Skupštine Kosova,Poštovani predsjedavajući Skupštine Republike, g. Glauk Konjufca,Poštovana potpredsjednica vlade, gđo. Emilija Redžepi,Poštovani

KULTURA I UMJETNOST

Jasna Đuričić predsjednica žirija 27. Sarajevo Film Festivala

Proslavljena glumica Jasna Đuričić, dobitnica brojnih nagrada, među kojima su posljednje za ulogu Aide u filmu “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić nominiranog za Oscara®, predsjednica je žirija Takmičarskog programa –