Održana svečana akademija manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024”

Održana svečana akademija manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024”

Svečana akademija manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024 – Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti” održana je sinoć na platou vanjskog amfiteatra Multimedijalnog centra Kovači u organizaciji Memorijalnog centra Sarajevo, javlja Anadolu.

Akademiji su prisustvovali brojni zvaničnici, predstavnici kulturnog i vjerskog života, nevladinih organizacija i građani, a prisutnima se, između ostalih, obratio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

Ministar i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Osmanović je u izjavi novinarima rekao kako se danas sjećamo najboljih sinova Bosne i Hercegovine, te kako je veoma ponosan što je danas sa svojim saborcima bio učesnik defilea ulicama Sarajeva.

“Veoma sam ponosan što sam danas kao ministar i kao branitelj grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine defilevom prošao gradom. Išli smo uzdignute glave, moji veterani, moji saborci i naravno naša djeca”, rekao je Osmanović, naglašavajući kako agresija na Bosnu i Hercegovinu nikada nije prestala, već se samo vodi različitim oružjima i načinima.

Obraćajući se prisutnima na akademiji, Osmanović je podvukao kako sloboda i nezavisnost nisu stvar slučajnosti, već stvar izbora.

“To nije nešto što treba čekati, već nešto što treba postići. Mi smo izabrali, nismo čekali. Ja se iskreno nadam da smo i postigli. Jedinstvo naših naroda je ključni odgovor na sve prijetnje. Bosna je naš emanet, osnov naše prošlosti, temelj sadašnjosti te vodilja budućnosti. Naš imperativ je izgradnja moderne države. Stoga je nužno da zaboravimo na ideološke podjele, stranačke i lične interese, jer državni interes je iznad svih interesa. Zastava, himna i domovina nemaju alternativu. Mi se sjećamo heroja, a agresori će se sjećati ratnih zločinaca. I na kraju zapamtite dobro: država, država i samo država”, zaključio je Osmanović.

Bosanskohercegovački glumac Josip Pejaković izveo je svoju poznatu monodramu “On meni nema Bosne”, nakon čega je intonirana himna Republike Bosne i Hercegovine “Jedna si jedina”. Večeras su također nastupili i Sarajevski gradski orkestar, vokalni ansambl “Art Vivo”, te solisti I solistkinje Lejla Jusić, Sara Vojičić i Kenan Hasić.

U Sarajevu je jučer u okviru programskih aktivnosti manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022” organiziran i tradicionalni defile “Mladi na putu života”. Tokom defilea je položeno cvijeće na nekoliko lokacija u gradu – kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog grada Sarajeva, Vječne vatre, kod turbeta Alije Izetbegovića i Zida sjećanja na Kovačima.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ovim povodom u utorak je položio cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, kao i na Zidu sjećanja.

Manifestacija “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2024 – Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti“ počela je 1. marta i trajat će do 25. novembra. Organizatori su ranije istakli da ova manifestacija obilježava ključne datume u prošlosti i slavi hrabrost i otpornost naroda i branitelja Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

Previous Završena izgradnja spomenika „Krila slobode“ na brdu Žuč
Next Španija odlučila da se pridruži tužbi za genocid protiv Izraela pred ICJ-om

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježavanje 25. godišnjice od osnivanja: Zastava 5. Korpusa ARBiH podignuta na ulazu u Bihać

Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa Armije RBiH. Formiran je 21. oktobra 1992. godine na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, tadašnjeg Bihaćkog okruga. Komanda korpusa se

OTPOR BOSNE

Karmena Kamenčić, heroina nešeg doba

  Sanski Most: U prisustvu velikog broja ratnih saboraca, predstavnika boračkih organizacija i mještana Trnove, ovih dana je otkriven novoizgrađeni nišan Karmeni Kamenčić, heroini koja je ugradila svoj mladi život

OTPOR BOSNE

Bivši borci obilježili dan formiranja Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine

  Delegacija Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije teritorijalne odbrane Federacije Bosne i Hercegovine obilježila je jučer Dan Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine – 8. april. Istaknuto je