Općina Novi Grad Sarajevo: 330.000 KM za podršku nezaposlenim porodiljama

Općina Novi Grad Sarajevo: 330.000 KM za podršku nezaposlenim porodiljama

 

Za podršku nezaposlenim porodiljama koje primaju znatno manju porodiljsku naknadu u odnosu na zaposlene, Općina Novi Grad Sarajevo iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojila 330.000 KM, tako da će svaka porodilja koja nije u radnom odnosu, a koja živi na području ove lokalne zajednice mjesečno primati po 50 KM. 

Obzirom da zaposlene porodilje primaju mjesečnu naknadu u prosječnom iznosu od oko 406 KM, a nezaposlene 180 KM, Općina će za svaku nezaposlenu porodilju godinu dana mjesečno izdvajati dodatnih po 50 KM. Na taj način ova lokalna zajednica nastoji smanjiti neujednačenost naknada za porodilje koje nisu u radnom odnosu dok se ovaj problem na nivou države trajno ne riješi.

Pored finansijske podrške nezaposlenim porodiljama, iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo osigurana su sredstva u iznosu od 90.000 KM za projekat pružanja podrške porodicama koje dobiju treće, četvrto i svako naredno dijete.

Dio je to mjera podrške porodici kao najvećem stubu društva i natalitetu koji je u općini Novi Grad iz godine u godinu u konstantnom porastu.

100.000 KM za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje

Općina Novi Grad Sarajevo i ove će godine sufinansirati troškove postupka vantjelesne oplodnje za bračne parove koji nastoje postati roditelji. Za tu namjenu iz općinskog budžeta izdvojeno je 100.000 KM.

Projekat se realizira putem općinske Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, a u prošloj godini ovu vrstu pomoći dobio je 71 bračni par. Na taj način ova lokalna zajednica nastoji im olakšati da postanu roditelji.

„S obzirom na činjenicu da je veliki interes bračnih parova kojima je potrebna pomoć pri sufinansiranju medicinski potpomognute oplodnje, izdvojeno je duplo više sredstava u odnosu na prošlu godinu, kada smo tek započeli sa ovim projektom. Htjeli smo da vidimo kolika je potreba bračnih parova za ovom vrstom pomoći. Ove godine će stručna komisija izraditi pravilnik kojim će biti definisani kriteriji na osnovu kojih će se građani moći prijaviti. Pravilnikom će biti definisano ko će imati pravo da aplicira, zatim starosna dob buduće majke, kao i osteli uslovi koje aplikanti trebaju ispuniti, a na zvaničnoj web stranici Općine će biti objavljena obavijest za građane da se prijave u nadležnu općinsku službu“, izjavio je Tajib Delalić, pomoćnik općinskog načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo.

Parovi koji se odluče dobiti potomstvo na ovaj način, za svaki pokušaj vještačke oplodnje moraju izdvojiti velika finansijska sredstva na ime plaćanja troškova postupka nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Praksa većine zemalja u Evropskoj uniji je da država plaća pokušaje medicinski potpomognute oplodnje, ali kako u Bosni i Hercegovini još uvijek nije zakonski regulisano ovo pitanje iako po nekim procjenama i statistikama u BiH postoji oko 80.000 bračnih parova koji imaju problem sa začećem, Općina Novi Grad finansijski će pomoći bračnim parovima koji žele postati roditelji.

Previous Bužim: Sanacija i dogradnja izletišta Svetinja Čava
Next Hiljade ljudi iz Bosne i Hercegovine i regije obilježilo godišnjicu Igmanskog marša

You might also like

NAŠI DANI

U Hadžićima obilježena godišnjica bitke za Koščan – bitnu kotu koju su agresorske snage predvođene Mladićem u više navrata pokušale zauzeti

U povodu obilježavanja godišnjice bitke za Koščan, danas su predstavnici Općine Hadžići, predstavnici boračkih organizacija, učenici i građani odali počast šehidima i poginulim borcima polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na

NAŠI DANI

‘Tog 9. januara makijavelistički je ozakonjen genocid kao alat… To je čin kojim je ozakonjen kulturocid i negiranje Bosne’

Prije svega slavljenje 9. januara je kopanje po živim ranama porodica preko 30.000 civilnih žrtava ratnih zločina i genocida, mahom Bošnjaka, Bosanaca i Hercegovaca, bosanskih Muslimana, koje su počinile oružane

NAŠI DANI

Apel bivših visokih predstavnika za brzi prijem BiH u EU

Schwarz-Schilling i Inzko traže od EK da se Bosna i Hercegovina “brzo i nebirokratski” primi u EU. Od NATO-a zahtijevaju garancije da će zaštititi stanovništvo BiH. Smatraju i da se