Opera “Zmaj od Bosne” nagrađena ovacijama u BKC-u Tuzla

Opera “Zmaj od Bosne” nagrađena ovacijama u BKC-u Tuzla

Nakon dugih 15 godina pauze, jedna opera ponovo je izvedena u Tuzli.

Publika u tuzlanskom Bosanskom-kulturnom centru večeras je mogla uživati u muzičko scenskom spektaklu pod nazivom “Zmaj od Bosne”.

Zanimljivo je da operu “Zmaj od Bosne” potpisuju upravo Tuzlaci. Kompozitor je Asim Horozić, dok je autor libreta Nijaz Alispahić. Režiju ovog umjetnikog djela, koje govori o Husein-kapetanu Gradaščeviću, potpisuje Ozren Prohić, a dirigentica je Nada Matošević Orešković.

– Radujem se što je prvo gostovanje ove opere, nakon tri reprize sarajevske, baš u Tuzli. Ovo je herojska opera, bosanska opera, patriotska, historijska i uz to još i savremena – rekao je autor libreta Nijaz Alispahić.

Publika je na kraju frenetičnim aplauzom, koji je trajao skoro deset minuta, ispratila izvođače, a njih je na sceni tokom dvosatne izvedbe bilo ukupno više od stotinu. Svoj doprinos izvedbi daju i Veliki hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Balet NP Sarajevo i Sarajevska filharmonija.

Ovaj veoma zahtjevan projekat realiziran je u saradnji tuzlanskog BKC-a i Narodnog pozorišta Sarajevo uz generalno pokroviteljstvo Vlade Tuzlanskog kantona, piše Faktor.

Previous Iz riznica Zemaljskog muzeja: Srednjovjekovna bosanska historija (Foto)
Next Naučna konferencija ”Alija Isaković i bosanski jezik”

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Brusa Bezistan, Baščaršija

Ovaj monumentalni objekat izgradio je 1551. Rustem-paša Veliki vezir Sulejmana Veličanstvenog. Objekat je služio za prodaju svile koju je sam osnivač proizvodio u Bursi. Brusa bezistan ima pravokutnu osnovu (29,5

KULTURA I UMJETNOST

Pola vijeka kultnog filma “Valter brani Sarajevo”: Šibina posveta gradu koja je očarala svijet

 Na današnji dan prije tačno 50 godina u sarajevskoj Skenderiji održana je jugoslavenska premijera filma “Valter brani Sarajevo”, kultnog ostvarenja bosanskohercegovačkog i jednog od najvećih filmskih autora ovih prostora Hajrudina

KULTURA I UMJETNOST

U Jajcu od 25. do 28. augusta kulturno-turistički događaj „Desant na Jajce 2021.“

U Jajcu će od 25. do 28. augusta biti održan kulturno-turistički događaj „Desant na Jajce 2021.“, u sklopu kojeg će kao zvijezde muzičkog programa ispod spektakularnog Plivskog vodopada nastupiti čuveni