Opera “Zmaj od Bosne” nagrađena ovacijama u BKC-u Tuzla

Opera “Zmaj od Bosne” nagrađena ovacijama u BKC-u Tuzla

Nakon dugih 15 godina pauze, jedna opera ponovo je izvedena u Tuzli.

Publika u tuzlanskom Bosanskom-kulturnom centru večeras je mogla uživati u muzičko scenskom spektaklu pod nazivom “Zmaj od Bosne”.

Zanimljivo je da operu “Zmaj od Bosne” potpisuju upravo Tuzlaci. Kompozitor je Asim Horozić, dok je autor libreta Nijaz Alispahić. Režiju ovog umjetnikog djela, koje govori o Husein-kapetanu Gradaščeviću, potpisuje Ozren Prohić, a dirigentica je Nada Matošević Orešković.

– Radujem se što je prvo gostovanje ove opere, nakon tri reprize sarajevske, baš u Tuzli. Ovo je herojska opera, bosanska opera, patriotska, historijska i uz to još i savremena – rekao je autor libreta Nijaz Alispahić.

Publika je na kraju frenetičnim aplauzom, koji je trajao skoro deset minuta, ispratila izvođače, a njih je na sceni tokom dvosatne izvedbe bilo ukupno više od stotinu. Svoj doprinos izvedbi daju i Veliki hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Balet NP Sarajevo i Sarajevska filharmonija.

Ovaj veoma zahtjevan projekat realiziran je u saradnji tuzlanskog BKC-a i Narodnog pozorišta Sarajevo uz generalno pokroviteljstvo Vlade Tuzlanskog kantona, piše Faktor.

Previous Iz riznica Zemaljskog muzeja: Srednjovjekovna bosanska historija (Foto)
Next Naučna konferencija ”Alija Isaković i bosanski jezik”

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Hadžem Hajdarević dobitnik Nagrade za književno djelo ‘Hasan Kaimija’

Nagrada za književno djelo “Hasan Kaimija” i Povelja za životno djelo dodijeljene su danas u okviru tradicionalne Kulturno-vjerske manifestacije “Dani Hasana Kaimije” koja se već osamnaesti put održava početkom juna

KULTURA I UMJETNOST

U Sarajevu premijerno prikazan film “Kapija 95”

 Sarajevska premijera dokumentarnog filma „Kapija 95“ održana je večeras u kompleksu Memorijalnog centra Kovači, javlja Fena. To je dokumentarni prikaz o jednom od najtežih događaja protekle agresije na Bosnu i

KULTURA I UMJETNOST

List “BH Glas“ informator bosanskohercegovačke zajednice u Danskoj

  Bosanskohercegovačka zajednica u Kraljevini Danskoj može se pohvaliti veoma dobrom organizacijom još od prvih dana kada su kao izbjeglice bili primorani doći u tu skandinavsku zemlju. Bosanskohercegovački list “BH