Opštinsko vijeće Centar o izgradnji Muzeja opsade Sarajeva

U srijedu, 11 . februara 2015. godine održana je 9. tematska sjednica Općinskog vijeća Centar, a na dnevnom redu je bila informacija o realizaciji projekta ”Muzej opsade Sarajeva – Umijeće življenja 1992.-1996.” koji će biti izgrađen na lokalitetu parka Hastahana na Marijin Dvoru.

Riječ je o projektu od izuzetnog značaja za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, čiju je realizaciju pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i u partnerstvu sa Općinom Centar, pokrenuo i vodi Konzorcij sastavljen od četiri organizacije: FAMA International, MESS, Obrazovanje gradi BiH i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH.

Tematsku sjednicu je vodio Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća, a osim vijećnika prisustvovali su i predstavnici Konzorcija i boračkih udruženja te kantonalnog Fonda memorijala. Prije zvaničnog početka sjednice prisutni su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali dužnu počast poginulim braniteljima.

Općina obezbijedila zemljište i izdala urbanističku saglasnost

Pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović informirala je Vijeće da je planskim dokumentima, odnosno usvojenim izmjenama i dopunama Regulacionog plana Gradski centar Marijin Dvor – II faza, planirana na lokalitetu Hastahane izgradnja muzeja Grada.

Općina Centar je kao glavni partner projekta obezbijedila zemljište površine 11 hiljada kvadratnih metara parka Hastahana i izdala urbanističku saglasnost za izgradnju Muzeja opsade i nastavit će rad na pripremi dokumentacije u svrhu izdavanja odobrenja za građenje.

Imajući u vidu jedinstven značaj projekta, planirano je da se projektno rješenje objekta obezbijedi putem javnog međunarodnog natječaja, za što je u budžetu Općine Centar za 2015. godinu planirano 150.000 KM. Predloženo je da nosilac aktivnosti oko provođenja tog konkursa bude Asocijacija arhitekata u BiH – Sarajevo.

Pošto realizacija jednog ovako značajnog projekta zahtijeva velika finansijska ulaganja, planirano je da sredstva za izgradnju Muzeja opsade, osim Općine Centar i drugih nivoa vlasti, najvećim dijelom osigura Konzorcij obezbjeđenjem finansijske podrške i prikupljanjem donacija kroz saradnju i umrežavanje bratskih gradova iz cijele Evrope koji su podržali ovu ideju, na čelu sa Barcelonom koja je vodeći partner inicijative stvaranja ove mreže gradova.

Vijećnicima predstavljen idejni projekt Muzeja opsade

U nastavku sjednice predstavnici članica Konzorcija Dino Mustafić, Suada Kapić i Jovan Divjak prezentirali su idejni projekt Muzeja opsade Sarajeva.

Naglasivši da danas u Sarajevu gotovo i nema vidljivih tragova opsade, direktor Konzorcija Dino Mustafić je naglasio da je riječ o civilizacijskom projektu i generacijskom zadatku da se sačuvaju i prikažu iskustva i patnje opkoljenog Sarajeva te da ovaj izuzetno značajan projekt, na kojem je njegova autorica Suada Kapić radila od 1992. godine, treba zajednički dovesti do kraja. -FAMA virtualna kolekcija je dostupna svijetu, ali je neophodno da dobije i svoj stalni prostor kako bi intenzitet patnje u vrijeme opsade Sarajeva utisnuli u utrobu svim generacijama kao upozorenje da se takvo zlo nikada ne ponovi- rekao je Mustafić i dodao da je Muzej opsade zamišljen i kao edukacijski i naučno-istraživački centar.

Autorica FAMA kolekcije – najsveobuhvatnije dokumentacije o godinama opsade i ubijanja Sarajeva, cijenjena umjetnica Suada Kapić je predstavila idejni projekt Virtualnog muzeja opsade Sarajeva ’92.-’96. koji sadrži najvažnije segmente najduže opsade jednog grada u ljudskoj historiji, kao što su: blokada, aerodrom, vatra, voda, hrana, ogrjev, kultura, djeca, snajperi, prevoz, umjetnost, izumi za opstanak…-Kroz bogatu FAMA kolekciju, koja je sadržana u 60 tematskih boksova, prošlo je oko 6.500 građana. Izgradnjom muzeja imat ćemo trajno sjećanje na period kada je u nama ostala doza ljudskosti, uprkos nezapamćenom teroru tokom četiri godine opsade- naglasila je Suada Kapić.

Predsjednik udruženja ”Obrazovanje gradi BiH” Jovan Divjak je pojasnio da su pristupili projektu ”Muzej opsade Sarajeva” sa ciljem da se mladima u našoj zemlji i u svijetu na edukativan i upečatljiv način prenosi istina o tome kako se tokom 1.460 dana opsade preživljavalo, kako je opstalo Sarajevo i kako se stvarala nada u bolje sutra.

Na ovoj sjednici upriličena je za vijećnike video prezentacija sadržaja FAMA kolekcije i idejnog rješenja projekta ”Muzej opsade Sarajeva – Umijeće življenja ’92.-’96.”. Nakon prezentacije vođena je rasprava u kojoj su vijećnici i gosti iskazali punu podršku tom velikom projektu koji, kako su istakli, zaslužuje da bude smješten u budućem reprezentativnom objektu, te dali brojne prijedloge i sugestije kako bi se što prije i što kvalitetnije krenulo u njegovu realizaciju.

Po okončanju rasprave Općinsko vijeće Centar je usvojilo više zaključaka. Pri tome je Vijeće iskazalo podršku projektu izgradnje Muzeja opsade Sarajeva na lokalitetu Hastahana kako bi dalo novi zamah u realizaciji projekta. Vijeće je zadužilo općinsku Službu za prostorno uređenje da sačini plan sa rokovima realizacije svih neophodnih aktivnosti, kao što su raspisivanje međunarodnog konkursa za idejni projekt, izrada izvedbenog projekta, gradnja i drugo. Općinsko vijeće će, na temelju međunarodnog konkursa, razmotriti mogućnosti javno-privatnog partnerstva, koncesije i zajedničkih ulaganja u ovaj projekt. Zadužen je Konzorcij da predloži model upravljanja. Podržan je i prijedlog da se Konzorcij proširi sa predstavnicima boračkih udruženja. Također je zaključeno da Konzorcij sačini prijedloge za organiziranje konferencija ili donatorskih večera u zemlji i inostranstvu u cilju pribavljanja finansijskih sredstava za izgradnju Muzeja opsade Sarajeva.

Naglašeno je da u cijelom projektu treba poštovati zakonske procedure i usaglasiti mišljenja i stavove zainteresiranih grupa (građani, boračka udruženja, civilno društvo, mjesne zajednice).

Previous Neznane ljepote Bosne i Hercegovine: Rimska vila stara blizu 2.000 godina biser antičke arhitekture
Next Utemeljitelj moderne Tuzle: Turali-beg je prije 443 godine davao beskamatne kredite

You might also like

NAŠI DANI

Učestvovao u ubistvu 51 civila u B. Krupi: Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Dušan Ćulibrk

Vijeće Apelaciionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 14.12.2022. godine donijelo drugostepenu presudu u predmetu Dušan Ćulibrk, kojom je kao neutemeljena odbijena žalba branitelja optuženika Dušana Ćulibrka i potvrđena prvostepena presuda od 15.8.2022. godine. Prvostepenom presudom

NAŠI DANI

Ministarstvo sigurnosti: Ravnogorski četnički pokreti opstruiraju euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine

Raspoloživi podaci ukazuju da je pored vjerskog ekstremizma u BiH vidno prisutan i etnički/nacionalni ekstremizam s negativnim utjecajem na sigurnosni ambijent, piše u Informaciji o stanju sigurnosti u 2016. godini

SPORT

Ministarstvo kulture i sporta KS sufinansira izgradnju bazena na Dobrinji, te atletske staze u Vogošći

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić posjetio je danas općine Vogošća i Novi Grad, gdje je sa općinskim načelnicima potpisao sporazume o realizaciji dva infrastrukturna projekta.  Sa načelnikom