Oručević: Mostar će biti velika prijestolnica, pravi bosanski grad

Oručević: Mostar će biti velika prijestolnica, pravi bosanski grad

 

O nazivima ulica u ovom gradu, načinu života i zašto su Mostaru odsječena krila za razvoj pored svih potencijala, te koliko to boli građane Mostara, za N1 je govorio Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara.

Građani Mostara pokrenuli peticiju “Mile Budak nije naš pjesnik, Francetić nije naš vojnik”.

“Ja bih prije svega pozdravio svaku peticiju za promjenu bilo kakvog stanja u Mostaru. Taj užas sa imenima ulica traje, to je najveća sramota HDZ-a i onih koji su imenovali te ulice i danas sebi nanose štetu jer neće da pokrenu aktivnosti da se nazivi tih ulica promjene. Mostar se kandiduje za kulturnu prijestolnicu Evrope, sa ovakvim fašističkim neće sigurno ući u utrku.

Sigurno će izgubiti od bosanske javnosti borbu za jednu finu i plemenitu ideju. To bi ja nazvao šminkanje leša, oni žele da našminkaju jedan ustaški leš koji žele da predstave kao jednog antifašistu u srcu Evrope i da postanemo prijestolnica Evrope”, kazao je Oručević u razgovoru za N1 i dodao:

“Da bismo postali prijestolnica kulture, postoji nekoliko stvari koje ne možemo i nećemo nikada zaboraviti, a to je da je u vrijeme tzv. Herceg-Bosne ’94. godine fomirana hrvatska opština u kojoj su pobrisani svi tragovi našeg predratnog Mostara. Sva povijest koja je postojala u tom gradu je pobrisana na brutalan i fašistički način, da se promjene svi nazivi ulica, da protjeraju zaslužne ljude iz Mostara, da daju imena koja žele po uzoru na fašističku povijest, promjene naziv Doma kulture, protjeraju Velež i naprave stadion Zrinjskom, znači sve su uništili tragove nekadašnjeg Mostara praveći prijestolnicu Herceg – Bosne.

Dolaskom EU i Briselskim sporazumom, Dejtonskim sporazumom, mi smo njima uništili dalji razvoj te ideje jer da smo im dozvolili jednu tu opštinu kao predstavnicu Herceg-Bosne imali bi trgove Ante Pavelića, Mate Bobana i još gora imena u kojoj bi se zatvorili u pošast fažizma i u njoj živjeli i budili se”.

“Mislim da će tu bitku HDZ sigurno izgubiti. Mi smo dobili, kao što je 1991. godine Mostar bio jedna općina, ponovo je jedna, ali nažalost kasni se jer Mostar ima fantastične uslove da bude jedan od najljepših i najrazvijenijih gradova u regiji”, kazao je Oručević.

Poručio je da je koncept bio u tome da se vrati izgled nekadašnjeg Mostara sa svim simbolima.

“Kada su oni npravili NDH, sa novim grbom, mi smo na ovoj strani imali jedu porušenu Hirošimu, jednu livadu. Naša koncepcija je bila da moramo vratiti Mostar u nekadašnji Mostar sa svim simbolima i duhom koji je vlada prije rata. Vratili smo slobodu, pokrenuli smo RTV koja je godinama promovirala te ideje i nijednu ulicu, niti jedan sokak nismo promjenili.

Nismo sebi dali to pravo da odjednom mi sa nekim novim imenima i ljudima promjenimo, a skidamo heroje Mostara koji su u nekim prošlim vremenima bili heroji i ostavili mlade živote za odbranu Bosne i Hercegovine i Jugoslavije”.

“Naravno da će doći do određenih promjena, ali to ne može uraditi jedna politika. Sjećam se, došao sam u Sarajevo u ratu i pretrčavao pistu i vidio kako se to transformiše, kako se Sarajevo pojavilo sa zelenim tablama i imenima ulica. Ja to nisam dozvolio, rekao sam “OK doći će trenutak kada ćemo razgovarati kako da svi zajedno napravimo konsenzus po tom pitanju”.

Ključna stvar se dogodila kada smo vraćali stare simbole u grad, mi smo utemeljili Velež i ponovo vratili slavu. Formirali smo Univerzitet Džemal Bijedić, gradski hor, muzičke škole, sve što je Mostar nekada imao. Naša strategija je bila da vratimo duh i u dobrom dijelu smo uspjeli”, smatra on.

Zbog čega Mostar stagnira?

“Ja smatram najodgovornijim i SDA i HDZ. HDZ porvenstveno jer žele dobiti kontinuitet vladanja u Mostaru bez izlaska na izbore. Pokazalo se poslije ovih izbora, da je nacionalna ravnoteža i potpuni balans između Bošnjaka i Hrvata. Ovo je na kraju krajeva jedna stvar koju ja ne razumijem kod mojih Mostaraca. Danas niko ni za šta ne odgovora, grad putuje nigdje, zahvaljujući vodstvu dva čovjeka i neke dvije politike u Mostaru. To se mora hitno promijeniti”, smatra Oručević.

Povratak u politiku?

“Ja sam uključen u rješavanje problema grada i trudim se pomoći koliko mogu. Ja sam se odrekao bilo kakve politike uz bezbroj ponuda da se vratim, ali ja sam na raspolaganju Mostaru. Trudiću se da se otkinemo od prošlosti, da Mostar krene dalje, da bude simbol nekog napretka kao što smo bili prije”, kazao je Oručević i dodao:

“Pružali smo ruke, ali smo pamtili. Borili smo se u Haagu za presudu, davali dokumentaciju, trudili se da dođemo za pravde. Sada vlada politika osporavanja Međunarodnog suda, to je užas. Mi već živimo suživot, politika mora napraviti institucije da prodiše ovaj grad. Grad koji ima strašne potencijale, grad u koji dolaze stotine hiljada turista, grad koji može da živi sam.

Pružili smo ruku pomirenja i prihvatili kaznu za zločine da bi ovaj grad imao budućnost. Patili smo dok smo pružali te ruke. Nije bilo lako grliti se sa onima koji su nam napravili zločine, tražiti rješenja. Mislim da smo dosta toga uradili, malo to neko drži pod kočnicom ali će morati popustiti. Mostar će sigurno imati Gradsko vijeće i gradonačelnika i biće bosanski grad. Velika prijestolnica, pravi bosanski grad”.

Previous Violeta prošle godine imala 150 miliona eura prihoda. U proširenje pogona investiraju 15 mil.
Next Izvoz više nego duplo veći od uvoza: Bosna i Hercegovina izvezla obuće za 750 miliona KM

You might also like

NAŠI DANI

Vlada KS najavila kupovinu 20 novih trolejbusa u ovoj godini

U interaktivnoj komunikaciji sa nevladinim udruženjima i novinarima u Centru za interaktivne studije premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministri u Vladi predstavili su danas svoje rezultate u povodu navršenih

NAŠI DANI

Centralna proslava godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade

Danas je na platou kod spomen-obilježja Mala kula na Grdonju održana centralna manifestacija obilježavanja 27. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine. Veliki broj nekadašnjih boraca, predstavnika

NAŠI DANI

Promovisano pedeset kadeta u čin ‘policajac’ (VIDEO)

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u utorak je u čin ‘policajac’ promovisano 50 kadeta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.