Oružane snaga BiH spremne za finalno ocjenjivanje po NATO Konceptu operativnih sposobnosti

Oružane snaga BiH spremne za finalno ocjenjivanje po NATO Konceptu operativnih sposobnosti

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, od 19. do 23. septembra 2022. godine, na glavnom vojnom poligonu obuke “Manjača”, realizovat će petodnevnu vježbu „Kombinovani napor 22“ u cilju izvođenja NATO ocjenjivanja nivoa 2 (NEL-2) po Konceptu operativnih sposobnosti ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F).

Ocjenjivanje NEL-2 kroz provedbu vježbe „Kombinovani napor 22“ predstavlja krunsku aktivnost obuke deklarisane BGLP u četverogodišnjem ciklusu obuke i sticanja interooperabilnosti i spremnosti po NATO standardima. Uspješnim završetkom ocjenjivanja, Oružane snage BiH od 2023. godine imaće jedinicu ranga ojačanog bataljona spremnu (Combat Ready) i raspoloživu u NATO bazenu snaga za buduće NATO vođene operacije širom svijeta, operacije podrške miru EU-a i UN-a, kao i za učešće u NATO vježbama.

Pripadnici BGLP će kroz vježbu ocjenjivanja biti provjereni i ocjenjeni u oblasti borbene spremnosti po NATO standardima za procjenu kopnenih snaga od strane 20 ocjenjivača iz 11 NATO i partnerskih zemalja, kao i 50 ocjenjivača iz Oružanih snaga BiH.

Podsjećamo da su, radi dostizanja interoperabilnosti i borbene spremnosti sa oružanim snagama članica NATO saveza te učešća u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svijetu, Oružane snage BiH 2018. godine deklarisale BGLP. Ova jedinica je u 2019. i 2020. godini uspješno prošla ocjenjivanja nivoa 1 – samoevaluacija (SEL-1) i NATO evaluacija (NEL-1) koje sadrže oblast interoperabilnosti, dok je u septembru 2021. godine prošla ocjenjivanje nivoa 2- samoevaluacija (SEL-2) koja obuhvaća provjeru borbene spremnosti.

Koncept operativnih sposobnosti je program kojim se izgrađuje, dostiže i verifikuje interoperabilnost i operativna sposobnost deklarisanih jedinica za učešće u NATO vođenim operacijama. Uspješnom realizacijom NATO ocjenjivanja nivoa 2 (NEL-2), jedinica OS BiH pridružila bi se bazenu snaga od više od 13.000 vojnika iz 15 partnerskih zemalja koji su do sada prošle program, te bi bila najveća i najbrojnija jedinica koja je certifikovana po NATO Konceptu operativnih sposobnosti.

Previous ‘Economist’: Nastavljaju se progon, glad, bijeda Rohinja muslimana
Next Tri decenije otkako je zapaljena sarajevska Vijećnica i u njoj 90 posto knjižnog fonda Nacionalne biblioteke

You might also like

NAŠI DANI

Pregovori u Neumu završeni, moguć nastavak u Sarajevu

Završeni su pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva koji se od četvrtka vode u Neumu, no bez konkretnog dogovora. Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izrazio je optimističan stav, iako

NAŠI DANI

Djeca sa govornim i slušnim poteškoćama sa reprezentativcima na Bilinom polju

Učenici Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo izašli su večeras na teren stadiona Bilino polje u Zenici zajedno sa fudbalerima reprezentacija Bosne i Hercegovine i Kipra. Učenici, njih 21,

NAŠI DANI

Dodiku odbijenice iz Grčke i S. Makedonije

Zvaničnici Sjeverne Makedonije zvanično su obavijestili političkog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika da nije dobrodošao na Prespa forum.  Kako je za Politicki.ba potvrđeno i iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zvanični