Osim: Nisam trčao za odlikovanjima, ona sama dođu. Bosna i Hercegovina treba gajiti prijateljstvo s Japanom

Osim: Nisam trčao za odlikovanjima, ona sama dođu. Bosna i Hercegovina treba gajiti prijateljstvo s Japanom

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kazuya Ogawa uručio je Orden izlazećeg sunca, zlatnih zraka sa značkom bivšem selektoru japanske fudbalske reprezentacije, legendi ex-jugoslovenskog i bosanskog fudbala Ivanu Ivici Osimu. 

Orden je dodijeljen velikanu Fudbalskog kluba Željezničar u okviru jesenjeg carskog nagrađivanja, a nagrada se dodjeljuje kao priznanje za doprinos razvoju fudbala u Japanu i promociju međusobnog razumijevanja između Japana i Bosne i Hercegovine.

Nagrada Ivanu Osimu dodijeljena je danas na ceremoniji u rezidenciji abasadora Ogawe, kojoj su prisustvovali članovi porodice Ivana Osima, čelnici Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić i Jasmin Baković, visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko i drugi.

Osim je u svom obraćanju zahvalio Vladi Japana i ambasadoru Ogawi, te poručio da Bosna i Hercegovina treba gajiti prijateljstvo s Japanom i narodom te zemlje. 

– Ovo je veliko priznanje, barem ja mislim tako. Ja nisam trčao za odlikovanjima, ali kada posvetite život nečemu ona sama dođu. Čovjek mora svašta pretrpiti da bi došao do nečeg ovakvog. Treba raditi, igrati nogomet i vjerovat u sebe, a na kraju imati sreće i doći u zemlju kakva je Japan. Bilo bi lijepo da možemo naučiti od njih kako da radimo – izjavio je Osim.

Legendarni ”Štraus” sa Grbavice je poručio da bi volio podijeliti nagradu s ljudima u Japanu i Bosni i Hercegovini koji su u jednoj mjeri zaslužni što je dobio Orden, te da su tragovi prijateljstva i saradnje između Bosne i Hercegovine i Japana vidljivi.

– Kroz fudbal smo pokrenuli jednu priču prijateljstva s Japanom čije tragove je danas moguće vidjeti. Nadam se da će ta veza ostati, i da će BiH vječito ostati prijatelj s Japanom. Ta veza je započeta u Sarajevu, nadam se da ćemo se češće susretati s Japanom, ne samo kroz fudbal. Japan nam je pomogao kada se niko drugi nije sjetio i nadam se da im možemo vratiti istom mjerom. Treba čuvati prijatelje – rekao je Osim.

Ambasador Ogawa je naglasio da je Ivan Osim dao veliki doprinos razvoju fudbala u Japanu i promociji mrđusobnog razumijevanja između Japana i Bosne i Hercegovine kao bivši selektor japanske fudbalske reprezentacije i bivši savjetnik Fudbalskog saveza Japana.

Ivan Osim 2003. je postao trener japanskog fudbalskog kluba JEF United Ichihara i s kojim 2005. osvaja Yamazaki Nabisco – Kup. Nakon toga, 2006. godine postaje selektor japanske državne reprezentacije.

Iako je zbog zdravstvenih problema u novembru 2007. morao podnijeti ostavku, nastavio je savjetovati japanski fudbalski savez, istovremeno promovišući međusobno razumijevanje između Japana i Bosne i Hercegovine.

 

(Agencije/MiruhBosne)

 

Previous Bosanski franjevci brane bošnjaštvo
Next Kadeti: Hrvatska-Bosna i Hercegovina 1:4! Danas u Tuzli protiv istog protivnika

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović razgovarao s Erdoganom o brojnim temama koje su od značaja za obje zemlje (Video)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović susreo se danas u Istanbulu s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Izvor: FENA/Anadolija

NAŠI DANI

Lufthansa: Letovi Sarajevo – Frankfurt u maju četiri puta sedmično, od juna svakodnevno

Aviokompanija Lufthansa je najavila povratak letova sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo od 3.maja.2021. i to na relaciji Sarajevo – Frankfurt. Letovi će se u maju odvijati četiri puta sedmično i to

NAŠI DANI

U Grčkoj zabranjena stranka čiji su pripadnici učestvovali i u genocidu nad Bošnjacima (Video)

Apelacioni sud u Atini donio je presudu kojom je krajnje desničarska stranka Zlatna zora proglašena zločinačkom organizacijom, javlja AA.  Nakon sudskog procesa koji je trajao pet godina, sud je donio