Osnovana Bosanska akademija nauka i umjetnosti ‘Kulin ban’ – BANUK

Osnovana Bosanska akademija nauka i umjetnosti ‘Kulin ban’ – BANUK

Osnivanje Bosanske akademije nauka i umjetnosti  ‘Kulin ban’ – BANUK ozvaničeno je u Sarajevu, članovi su naučnici raznih profila, a cilj im je da pomognu Bosni i Hercegovini na putu u Evropsku uniju.

Na konferenciji za medije, predsjednik Suad Kurtćehajić okarakterizirao je ovu akademiju  kao multietničku, kao početak okupljanja onoga što bi se, kako je rekao, moglo nazvati bosanska elita.

– Želja je da to bude intelektualni centar moći, koji će davati rješenja za sve probleme u koje Bosna i Hercegovina bude ulazila. Od našeg rada, angažmana i prepoznatljivosti kod građana i u društvu, ovisi da li ćemo opravdati smisao postojanja – poručio je.

Kurtćehajić očekuje da se toj akademiji da određena vremenska šansa, barem godinu i po dana, da bi se vidjelo da li su, kako je kazao, ispunili svrhu postojanja.

Jedan od potpredsjednika Akademije, Elijas Tauber, istaknuo je to kao novi impuls u razvoju nauke u Bosni i Hercegovini, kao priliku da se omogući da i mnogi mladi naučnici dobiju prostor za djelovanje. Kroz naučnu i izdavačku djelatnost namjeravaju,  dodaje, omogućiti prezentiranje svega što je bitno za nauku u Bosni i Hercegovini. Već kaže pripremaju knjige, kao rezultat naučnog rada članova te akademije.

Generalni sekretar Akademije je Nedžad Korajlić, a među članovima su, između ostalih,  Izet Mašić, Zehra Dizdarević, Aleksandar Knežević, Amir Brka.

Izvor: Agencije

Previous Djeca žrtava genocida na Maršu mira: "Oca nisam upoznao, to činim kroz priče njegovih saboraca"
Next Dok građane podstiču da se vakcinišu van zemlje, ministar tvrdi: Dosta je neiskorištenih vakcina u magacinima!

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović: Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju

  Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju, poručio je danas između ostalog član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA). “Nema

NAŠI DANI

Dodik kaže da ‘trojka’ nema kapacitet i spremna je na razgovor. Poručuje – ‘na ovom prostoru Bošnjaci nikada neće dominirati i sporvoditi svoj plan’

-Republika Srpska ostaje konstruktivan partner u svim procesima na putu BiH ka Evropskoj uniji. I ovaj put idemo s povjerenjem da će predstavnici “trojke” ostati posvećeni zajedničkom cilju u vezi

NAŠI DANI

Srbiji poručujem da se ne bave Bosnom; Srbija će se svesti na prostor Beogradskog pašaluka

  Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo u intervjuu za „Dnevni avaz“ ocjenjuje da je konačno sazrelo vrijeme da se zauvijek riješi crnogorsko pravoslavno crkveno pitanje i da autokefalna (nezavisna, op. a.) Crnogorska