Osvrt na kviz pitanje na televiziji ‘Nova BH’: Opšti bezobrazluk spram svjetske kulturne baštine

Osvrt na kviz pitanje na televiziji ‘Nova BH’: Opšti bezobrazluk spram svjetske kulturne baštine

 

Američko-pakistanski historičar Irfan Mirza osvrnuo se na postavljeno pitanje u kvizu televizije Nova BH (doskorašnji Pink).

-U kviz emisiji na Nova BiH, naizgled bezazleno pitanje je postavljeno o stoljeću u kojem je napisana Povelja Kulina bana.

Međutim, pitanjem je namjerno ciljano da se pomute istorijske činjenice. Ovo je revizionizam istorije, akademska krađa, sistemsko rušenje Bosansko Hercegovačkog identiteta i opšti bezobrazluk spram svjetske kulturne baštine.

Povelja Kulina bana je pisana na BOSANSKOM JEZIKU, Bosanskim pismom Bosančicom, u 12. stoljeću. Srbi su posudili to pismo kad ga je Stara Slavonska Crkva počela koristiti za kršćansku liturgiju.

Prije dolaska u regiju, plemena koja su preci Srba su govorila i proto-Baltičkim jezikom, među još desetak drugih jezika. Tek nakon što su naučili Bosanski Slavonski jezik od naroda koji su živjeli u Bosni i Hercegovini su počeli sticati jezik koji danas zovemo Srpski ili Hrvatski ili Srpskohrvatski.

Danas, najrasprostranjeniji jezik je istočno Hercegovački novo-štokavski dijalekt.

Evo par isječaka iz moje knjige, “Istorija Bosne i Hercegovine.” Pravilno prenošenje činjenica iz istorije je kritično vazda za sačuvanje identiteta Bosanaca i Hercegovaca. Ne dozvolite da vam otimaju istoriju. Stavite Bosnu na prvo mjesto – ističe ovaj historičar.

***

Fotografija korisnika/ce Irfan Mirza Author.Fotografija korisnika/ce Irfan Mirza Author.

Previous Skoro pet stoljeća Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu
Next Posljednji dani osmanlijske vlasti u Beogradu

You might also like

NAŠI DANI

Stiže bosanska dijaspora! Ukinute mjere zdravstvenog nadzora i izolacije

FŠCZ ukinuo je mjere zdravstvenog nadzora i izolacije Donijetim naredbama prestale su da važe dosadašnje naredbe Federalnog štaba civilne zaštite po kojima se svim građanima koji su ulazili u Bosnu

NAŠI DANI

Islamska zajednica osudila teroristički napad u Moskvi

 Reisu-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je danas pismo ambasadoru Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Nj.E. Igoru Kalabuhovu, u kojem je izrazio saučešće i osudio

NAŠI DANI

U Kliničkom centru u Tuzli instalirano 18 respiratora (VIDEO)

Danas je u Univerzitetski klinički centar Tuzla Federalna uprava civilne zaštite dostavila 18 respiratora koje je instalirao „Dre Medical“. Injženjer Aleksandar Nikić kazao je da su respiratori proizvedeni u skladu